Uprawa marchwi w ogrodzie
Marchew jest warzywem, którego nie może zabraknąć w przydomowym ogrodzie oraz na działce. To warzywo niezwykle zdrowe i pożywne. Wpływa korzystnie na nasz organizm – ma dużo witamin: B1, B2, B6, C, E, PP oraz K. Jak wygląda uprawa marchwi w ogrodzie? O jakich zasadach warto pamiętać, uprawiając marchew?
Uprawa marchwi – wymagania stanowiskowe
Marchew zaliczana jest do warzyw preferujących stanowiska słoneczne, które korzystnie wpływają na zawartość cukru i beta-karotenu w korzeniach. Uprawa marchwi najlepiej udaje się na wilgotnych glebach piaszczysto-gliniastych, które cechuje duża zawartość próchnicy. Marchew najlepiej uprawiać na glebach lekko kwaśnych.
Najlepiej rośnie w temperaturze 15-21°C, jednak może rozwijać się również przy temperaturze od 5 do 35°C. Zbyt niskie wartości temperatur powodują, że korzenie stają się długie i cienkie. Z kolei zbyt wysokie temperatury prowadzą do ich skracania i grubienia.
Siew marchwi
Marchew może być uprawiana na płasko (na glebach piaszczystych) oraz w redlinach (na glebach gliniastych). Termin siewu marchwi uzależniony jest od odmiany. W przypadku odmian wczesnych i średnio wczesnych siew przeprowadza się na przełomie marca i kwietnia. Odmiany późne wysiewa się na przełomie maja i czerwca.
Siew prowadzi się w rzędach – w odległości ok. 25 cm od siebie na głębokość od 1 do 2 cm, najlepiej w pochmurne dni – w wilgotne podłoże. Wysiew marchwi do gruntu zaleca się w momencie, kiedy gleba nagrzeje się do temperatury ok. 7°C
Zmianowanie w uprawie marchwi
Marchew nie należy uprawiać na tym samym stanowisku częściej niż raz na 3 lata. Zaleca się uprawę marchwi po roślinach, które mają niskie wymagania glebowe. Nie sadzi się marchwi po roślinach korzeniowych (seler, burak ćwikłowy, pietruszka korzeniowa), ponieważ zwiększa się ryzyko porażenia uprawy przez choroby i szkodniki.
Zalecana jest uprawa marchwi po roślinach liściowych. Marchew jest rośliną, która głęboko się korzeni, dlatego też sadzi się ją po roślinach z płytkim systemem korzeniowym. Można uprawiać ją m.in. po ogórkach, dyni, kalafiorze lub kapuście.
Sąsiedztwo roślin
W uprawie marchwi, podobnie jak przy większości warzyw ważne jest sąsiedztwo roślin. Najlepszym sąsiedztwem dla marchwi jest cebula, por oraz koper ogrodowy. Również posadzone w bezpośrednim sąsiedztwie marchwi aksamitki stanowią znakomitą ochronę dla podłoża przez groźnymi nicieniami, a dzięki swojemu intensywnemu zapachowi odstraszają również inne szkodniki.
Nie zaleca się uprawy marchwi w bezpośrednim sąsiedztwie pomidorów.
Pielęgnacja uprawy marchwi – okrywanie i przerywka
Marchew wysianą wcześniej możemy przykryć agrowłókniną, która znacznie przyspieszy jej wschody. Grządki należy odkryć w momencie, kiedy roślina wytworzy 3 liście właściwe. Grządki warto również okrywać agrowłókniną w czasie majowych przymrozków (zimni ogrodnicy).
Celem przerywania uprawy marchwi jest zapewnienie roślinom odpowiedniego miejsca do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Podłoże wokół roślin warto spulchniać, dzięki czemu zwiększy się jego przepuszczalność.
Regulacja zachwaszczenia i podlewanie
W uprawie marchwi ważne jest regularne odchwaszczanie podłoża, zwłaszcza w początkowym okresie wzrostu. Nadmierne zachwaszczenie może bowiem doprowadzić do znacznych strat w plonach. Podłoże, na którym uprawiana jest marchew powinno być wilgotne.
Uprawa marchwi szczególnie narażona jest na pojawiające się w okresie wschodów oraz intensywnego wzrostu susze. Dlatego też w okresie tym bardzo ważne jest systematyczne podlewanie marchwi.
Nawożenie marchwi
Marchew jest warzywem o średnich wymaganiach pokarmowych. Uprawa marchwi możliwa jest najwcześniej w drugim roku po oborniku. Nie wysiewa się jej bezpośrednio po zastosowaniu obornika. Wówczas korzenie mogą być zniekształcone. Można wysiewać ją na glebach, na których w okresie jesieni uprawiane były rośliny na nawozy zielone. Pod uprawę marchwi można stosować kompost lub nawozy humusowe.
Ochrona biologiczna uprawy
Do najgroźniejszych chorób marchwi zaliczyć możemy alternariozę naci, mączniaka prawdziwego, bakteryjną plamistość, zgniliznę twardzikową oraz szarą pleśń. W przypadku szkodników najgroźniejsze są: połyśnica marchwianka, rolnice, drutowce, nicienie, pędraki, chrabąszcz majowy oraz mszyce.
W uprawie marchwi w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia groźnych chorób oraz ataku szkodników ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad biologicznej ochrony roślin. Najważniejsze jest zmianowanie oraz uprawa współrzędna. Ogromne znaczenie odgrywa właściwa pielęgnacja uprawy – regulacja zachwaszczenia, przerywka, podlewanie, nawożenie oraz spulchnianie podłoża.
Zbiór marchwi
Zbiór marchwi możliwy jest już od czerwca. Marchew w zależności od wysianej odmiany może być zbierana aż do października. Wcześniej zebrana marchew wyróżnia się delikatnym smakiem i przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia. Późniejszy zbiór marchii przeprowadza się jeszcze przed przymrozkami w czasie bezdeszczowej aury. Marchew z późniejszego zbioru przeznacza się do przechowywania na zimę.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!