Właściwości gorczycy jako poplonu w ogrodzie

Nawozy zielone są idealnym sposobem poprawy jakości podłoża dzięki dostarczaniu mu cennych składników pokarmowych. Gorczyca jest rośliną, którą najczęściej wykorzystuje się na nawóz zielony wysiewany jako poplon w ogrodzie. Jakie właściwości gorczycy decydują o jej wyborze jako poplonu w ogrodzie?

 

Nawozy zielone – właściwości gorczycy

Nawozy zielone to nic innego jak świeża masa roślinna, która uprawiana jest po zbiorach roślin warzywniczych, a następnie przekopywana w celu poprawy żyzności i struktury podłoża. Nawozy zielone poprawiają strukturę gleby, wzbogacają ją w próchnicę i cenne składniki pokarmowe oraz zapobiegają rozwojowi chwastów. To tylko niektóre zalety stosowania nawozów zielonych. Rośliny na nawóz zielony wysiewa się m.in. jako poplon.

właściwości gorczycy
Rośliny na nawóz zielony wysiewa się m.in. jako poplon.

Poplony w ogrodzie są szczególnie ważne z punktu widzenia bieżącego, a przede wszystkim istotne dla nadchodzącego sezonu wegetacyjnego. Jednym z takich poplonów jest gorczyca. Nawóz ten „powstaje” poprzez wysiew nasion do podłoża na głębokość od 0 do 3 cm. Właściwości gorczycy decydują o przydatności tego niezwykle cennego poplonu do uprawy w ogródkach działkowych.

Gorczyca jako idealny poplon

Po zakończeniu sezonu i zbiorach warzyw zagony pozostają puste, co naraża je na działanie niekorzystnych warunków atmosferycznych. Nadmierne słońce, wiatr lub opady, a także wschodzące chwasty wpływają niekorzystnie na strukturę gleby. Wówczas warto wysiać rośliny poplonowe.

właściwości gorczycy
Gorczycę wyróżnia dość krótki okres wegetacji.

W ogródkach działkowych wykorzystuje się gorczycę białą (Sinapis alba), będącą rośliną zaliczaną do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Właściwości gorczycy znajdują szerokie zastosowanie w ogrodzie. Gorczycę wyróżnia dość krótki okres wegetacji, natomiast jej nasiona wschodzą nawet przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych. Dzięki wielu cennym właściwościom gorczycę stosować można jako nawóz zielony lub jako roślinę okrywową w ogrodzie.

Funkcje gorczycy jako rośliny poplonowej

Zalecane dawki nasion przeznaczonych do wysiewu w przypadku gorczycy białej mieszczą się w przedziale od 2 do 5 g/m 2. Optymalnym terminem siewu gorczycy jest koniec sierpnia lub początek września. Gorczyca wysiana w tym okresie już po 4 tygodniach będzie dostatecznie rozwinięta. Gorczyca w ogrodzie rośnie bardzo szybko. Uprawa gorczycy w dużym zagęszczeniu ogranicza wyparowywanie wody z podłoża. Kwiaty gorczycy są miododajne, dlatego też służą jako pożytek dla wielu gatunków pszczół.

Uprawa gorczycy w dużym zagęszczeniu ogranicza wyparowywanie wody z podłoża.

Szczególne właściwości gorczycy ograniczają występowanie nicieni i drutowców w podłożu. Oprócz tego skutecznie odstraszają ślimaki. Uprawa gorczycy w ogrodzie ogranicza również wzrost wielu gatunków niepożądanych chwastów, a w przypadku niektórych roślin – nawet całkowicie uniemożliwia ich kiełkowanie.

Znaczenie gorczycy w ogrodzie

Uprawa gorczycy po zakończonych zbiorach warzyw powoduje zagęszczenie gleby. Gorczyca jako poplon zapobiega więc erozji gleby. Dodatkowo po przekopaniu późną jesienią dostarcza podłożu wielu cennych składników pokarmowych. Właściwości gorczycy klasyfikują ją jako roślinę fitosanitarną, która znacznie zmniejsza ryzyko pojawienia się groźnych chorób i szkodników.

właściwości gorczycy
Gorczyca jako poplon zapobiega erozji gleby.

Gorczyca poprawia strukturę gleby. Gleba staje się wówczas gruzełkowata, dzięki czemu poprawie ulegają jej stosunki powietrzno-wodne. Część nadziemna gorczycy po przekopaniu i wymieszaniu z podłożem dostarcza jej dużych ilości masy organicznej. Gorczyca polecana jest jako poplon na praktycznie każdy rodzaj gleby.

Kiedy przekopywać podłoże z gorczycą?

Przekopanie podłoża z gorczycą wykonuje się najczęściej na głębokość ok. 15 cm w momencie, gdy rośliny zaczynają kwitnąć. Dokładne przekopane podłoża w kolejnym sezonie przeznacza się pod uprawę warzyw, zapewniając im znacznie lepsze warunki do prawidłowego wzrostu i rozwoju.

właściwości gorczycy
Odpowiednio rozwinięta gorczyca przekopana jako zielony nawóz może zastąpić obornik.

Odpowiednio rozwinięta gorczyca przekopana jako zielony nawóz może zastąpić obornik. Nie zaleca się przekopywania roślin gorczycy po ich przekwitnięciu. Późniejsze przekopanie gorczycy sprawi, że do podłoża dostarczone zostaną znacznie mniejsze ilości składników pokarmowych.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://lovenatura.pl/wlasciwosci-gorczycy/
Twitter
INSTAGRAM

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)