Uprawa kopru w ogrodzie

Koper ogrodowy jest warzywem jednorocznym, którego nie powinno zabraknąć w żadnym ogrodzie. Możemy go uprawiać zarówno w gruncie w sąsiedztwie innych warzyw, jak również w donicach jako cenną przyprawę. Ma także właściwości lecznicze. Jak wygląda uprawa kopru w ogrodzie?

Wymagania klimatyczno-glebowe kopru

Koper jest warzywem z rodziny selerowatych o wszechstronnym zastosowaniu. Stanowi nie tylko aromatyczny dodatek do potraw, będąc cennym źródłem witaminy C, A, D, B oraz wapnia, żelaza i fosforu. Chroni również pozostałe warzywa uprawiane w ogrodzie przed groźnymi chorobami i szkodnikami. Pełni także funkcje ozdobne. Koper najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, osłoniętych od wiatru, a optymalna temperatura potrzebna do jego wzrostu i rozwoju wynosi ok. 20°C.

uprawa kopru
Koper najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych.

Uprawa kopru najlepiej udaje się na glebach żyznych i przepuszczalnych o pH w granicach 5,5-7,0. Nie powinniśmy uprawiać kopru w miejscach zacienionych i wilgotnych.

Uprawa kopru – przedplony

Koper najlepiej rośnie w 2 i 3 roku po oborniku. Dobrze rośnie również na stanowiskach nawożonych kompostem. Najlepszym przedplonem w uprawie kopru ogrodowego są rośliny motylkowe, które mają korzystny wpływ na strukturę i żyzność gleby oraz dostarczają jej niezbędnych makro- oraz mikroelementów. Dobrym przedplonem dla kopru są również rośliny okopowe.

uprawa kopru
Koper najlepiej rośnie uprawiany w 2 i 3 roku po oborniku.

Nie powinniśmy uprawiać kopru po roślinach z rodziny selerowatych (seler, marchew, kminek) oraz wysiewać go przez minimum 3 lata na tym samym miejscu. Uprawa kopru w tym samym miejscu zwiększa bowiem ryzyko wystąpienia groźnych chorób grzybowych i szkodników.

Dobre i złe sąsiedztwo dla kopru

Koper może być uprawiany w sąsiedztwie większości roślin warzywnych. Uprawa kopru w warunkach słonecznej pogody powoduje, że wytwarza on olejki eteryczne, które działają drażniąco na szkodniki, jednocześnie je odstraszając. Koper możemy uprawiać w bezpośrednim sąsiedztwie m.in. buraków, fasoli, sałaty, ogórków, ziemniaków oraz jarmużu.

uprawa kopru
Koper jest warzywem, które możemy uprawiać w sąsiedztwie większości gatunków warzyw.

Nie zaleca się uprawy kopru w sąsiedztwie warzyw z rodziny selerowatych, do których koper należy, gdyż możemy w ten sposób zwiększyć ryzyko rozwoju groźnych chorób oraz ataku szkodników.

Siew kopru w ogrodzie

Przed siewem kopru powinniśmy pamiętać, aby podłoże dokładnie odchwaścić, wyrównać oraz spulchnić. Koper ogrodowy najlepiej wysiać na głębokość 1-2 cm, zachowując przy tym odstęp między rzędami od 15 do 30 cm. Możemy go wysiewać również rzutowo. Koper zawiera substancje, które mają korzystny wpływ na rozwój pozostałych warzyw uprawianych w gruncie.

uprawa kopru
Koper ogrodowy wysiewamy już od drugiej połowy kwietnia aż do grudnia.

Możemy go siać np. w jednym rzędzie razem z ogórkami, które w jego sąsiedztwie będą znacznie lepiej rosły. Koper kiełkuje już w temperaturze 10°C, najczęściej w ciągu 2-3 tygodni od momentu siewu. Koper ogrodowy wysiewamy już od drugiej połowy kwietnia aż do grudnia. Od października koper siejemy z myślą o zbiorach w okresie wiosennym następnego roku.

Zabiegi pielęgnacyjne przy uprawie kopru

Koper nie wymaga szczególnej pielęgnacji, jednak w okresie długotrwałej suszy powinniśmy pamiętać o jego regularnym podlewaniu. W początkowej fazie wzrostu rośliny wymagają przerywania, co zapewni im równomierny dostęp do światła. W trakcie sezonu wegetacyjnego nie musimy stosować dodatkowego nawożenia kopru.

Zbiór kopru

Koper ma krótki okres wegetacji, który wynosi 45-50 dni. Aby zapewnić ciągłość zbiorów najlepiej, jeśli będziemy wysiewać go w odstępach 2-3 tygodniowych. Koper jest wrażliwy na przymrozki, dlatego też siew w kwietniu oraz pod koniec września może okazać się zawodny.

uprawa kopru
Koper ma krótki okres wegetacji, który wynosi 45-50 dni.

Z kolei w okresie letnim – przy utrzymujących się przez dłuższy czas wysokich temperaturach oraz przy niewielkich sumach opadów koper szybko kwitnie i wydaje gorsze plony. Zbiór kopru możemy przeprowadzić już w okresie od 5 do 8 tygodni od wysiewu. Najpopularniejszą metodą zbioru kopru jest zbiór ręczny.

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)