Uprawa kopru w ogrodzie
Koper ogrodowy jest warzywem jednorocznym, którego nie powinno zabraknąć w żadnym ogrodzie. Możemy go uprawiać zarówno w gruncie w sąsiedztwie innych warzyw, jak również w donicach jako cenną przyprawę. Ma także właściwości lecznicze. Jak wygląda uprawa kopru w ogrodzie?
Wymagania klimatyczno-glebowe kopru
Koper jest warzywem z rodziny selerowatych o wszechstronnym zastosowaniu. Stanowi nie tylko aromatyczny dodatek do potraw, będąc cennym źródłem witaminy C, A, D, B oraz wapnia, żelaza i fosforu. Chroni również pozostałe warzywa uprawiane w ogrodzie przed groźnymi chorobami i szkodnikami. Pełni także funkcje ozdobne. Koper najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, osłoniętych od wiatru, a optymalna temperatura potrzebna do jego wzrostu i rozwoju wynosi ok. 20°C.
Uprawa kopru najlepiej udaje się na glebach żyznych i przepuszczalnych o pH w granicach 5,5-7,0. Nie powinniśmy uprawiać kopru w miejscach zacienionych i wilgotnych.
Uprawa kopru – przedplony
Koper najlepiej rośnie w 2 i 3 roku po oborniku. Dobrze rośnie również na stanowiskach nawożonych kompostem. Najlepszym przedplonem w uprawie kopru ogrodowego są rośliny motylkowe, które mają korzystny wpływ na strukturę i żyzność gleby oraz dostarczają jej niezbędnych makro- oraz mikroelementów. Dobrym przedplonem dla kopru są również rośliny okopowe.
Nie powinniśmy uprawiać kopru po roślinach z rodziny selerowatych (seler, marchew, kminek) oraz wysiewać go przez minimum 3 lata na tym samym miejscu. Uprawa kopru w tym samym miejscu zwiększa bowiem ryzyko wystąpienia groźnych chorób grzybowych i szkodników.
Dobre i złe sąsiedztwo dla kopru
Koper może być uprawiany w sąsiedztwie większości roślin warzywnych. Uprawa kopru w warunkach słonecznej pogody powoduje, że wytwarza on olejki eteryczne, które działają drażniąco na szkodniki, jednocześnie je odstraszając. Koper możemy uprawiać w bezpośrednim sąsiedztwie m.in. buraków, fasoli, sałaty, ogórków, ziemniaków oraz jarmużu.
Nie zaleca się uprawy kopru w sąsiedztwie warzyw z rodziny selerowatych, do których koper należy, gdyż możemy w ten sposób zwiększyć ryzyko rozwoju groźnych chorób oraz ataku szkodników.
Siew kopru w ogrodzie
Przed siewem kopru powinniśmy pamiętać, aby podłoże dokładnie odchwaścić, wyrównać oraz spulchnić. Koper ogrodowy najlepiej wysiać na głębokość 1-2 cm, zachowując przy tym odstęp między rzędami od 15 do 30 cm. Możemy go wysiewać również rzutowo. Koper zawiera substancje, które mają korzystny wpływ na rozwój pozostałych warzyw uprawianych w gruncie.
Możemy go siać np. w jednym rzędzie razem z ogórkami, które w jego sąsiedztwie będą znacznie lepiej rosły. Koper kiełkuje już w temperaturze 10°C, najczęściej w ciągu 2-3 tygodni od momentu siewu. Koper ogrodowy wysiewamy już od drugiej połowy kwietnia aż do grudnia. Od października koper siejemy z myślą o zbiorach w okresie wiosennym następnego roku.
Zabiegi pielęgnacyjne przy uprawie kopru
Koper nie wymaga szczególnej pielęgnacji, jednak w okresie długotrwałej suszy powinniśmy pamiętać o jego regularnym podlewaniu. W początkowej fazie wzrostu rośliny wymagają przerywania, co zapewni im równomierny dostęp do światła. W trakcie sezonu wegetacyjnego nie musimy stosować dodatkowego nawożenia kopru.
Zbiór kopru
Koper ma krótki okres wegetacji, który wynosi 45-50 dni. Aby zapewnić ciągłość zbiorów najlepiej, jeśli będziemy wysiewać go w odstępach 2-3 tygodniowych. Koper jest wrażliwy na przymrozki, dlatego też siew w kwietniu oraz pod koniec września może okazać się zawodny.
Z kolei w okresie letnim – przy utrzymujących się przez dłuższy czas wysokich temperaturach oraz przy niewielkich sumach opadów koper szybko kwitnie i wydaje gorsze plony. Zbiór kopru możemy przeprowadzić już w okresie od 5 do 8 tygodni od wysiewu. Najpopularniejszą metodą zbioru kopru jest zbiór ręczny.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!