Uprawa kopru w ogrodzie

Koper ogrodowy jest warzywem jednorocznym, którego nie powinno zabraknąć w żadnym ogrodzie. Możemy go uprawiać zarówno w gruncie w sąsiedztwie innych warzyw, jak również w donicach jako cenną przyprawę. Ma także właściwości lecznicze. Jak wygląda uprawa kopru w ogrodzie?

Wymagania klimatyczno-glebowe kopru

Koper jest warzywem z rodziny selerowatych o wszechstronnym zastosowaniu. Stanowi nie tylko aromatyczny dodatek do potraw, będąc cennym źródłem witaminy C, A, D, B oraz wapnia, żelaza i fosforu. Chroni również pozostałe warzywa uprawiane w ogrodzie przed groźnymi chorobami i szkodnikami. Pełni także funkcje ozdobne. Koper najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, osłoniętych od wiatru, a optymalna temperatura potrzebna do jego wzrostu i rozwoju wynosi ok. 20°C.

uprawa kopru
Koper najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych.

Uprawa kopru najlepiej udaje się na glebach żyznych i przepuszczalnych o pH w granicach 5,5-7,0. Nie powinniśmy uprawiać kopru w miejscach zacienionych i wilgotnych.

Uprawa kopru – przedplony

Koper najlepiej rośnie w 2 i 3 roku po oborniku. Dobrze rośnie również na stanowiskach nawożonych kompostem. Najlepszym przedplonem w uprawie kopru ogrodowego są rośliny motylkowe, które mają korzystny wpływ na strukturę i żyzność gleby oraz dostarczają jej niezbędnych makro- oraz mikroelementów. Dobrym przedplonem dla kopru są również rośliny okopowe.

uprawa kopru
Koper najlepiej rośnie uprawiany w 2 i 3 roku po oborniku.

Nie powinniśmy uprawiać kopru po roślinach z rodziny selerowatych (seler, marchew, kminek) oraz wysiewać go przez minimum 3 lata na tym samym miejscu. Uprawa kopru w tym samym miejscu zwiększa bowiem ryzyko wystąpienia groźnych chorób grzybowych i szkodników.

Dobre i złe sąsiedztwo dla kopru

Koper może być uprawiany w sąsiedztwie większości roślin warzywnych. Uprawa kopru w warunkach słonecznej pogody powoduje, że wytwarza on olejki eteryczne, które działają drażniąco na szkodniki, jednocześnie je odstraszając. Koper możemy uprawiać w bezpośrednim sąsiedztwie m.in. buraków, fasoli, sałaty, ogórków, ziemniaków oraz jarmużu.

uprawa kopru
Koper jest warzywem, które możemy uprawiać w sąsiedztwie większości gatunków warzyw.

Nie zaleca się uprawy kopru w sąsiedztwie warzyw z rodziny selerowatych, do których koper należy, gdyż możemy w ten sposób zwiększyć ryzyko rozwoju groźnych chorób oraz ataku szkodników.

Siew kopru w ogrodzie

Przed siewem kopru powinniśmy pamiętać, aby podłoże dokładnie odchwaścić, wyrównać oraz spulchnić. Koper ogrodowy najlepiej wysiać na głębokość 1-2 cm, zachowując przy tym odstęp między rzędami od 15 do 30 cm. Możemy go wysiewać również rzutowo. Koper zawiera substancje, które mają korzystny wpływ na rozwój pozostałych warzyw uprawianych w gruncie.

uprawa kopru
Koper ogrodowy wysiewamy już od drugiej połowy kwietnia aż do grudnia.

Możemy go siać np. w jednym rzędzie razem z ogórkami, które w jego sąsiedztwie będą znacznie lepiej rosły. Koper kiełkuje już w temperaturze 10°C, najczęściej w ciągu 2-3 tygodni od momentu siewu. Koper ogrodowy wysiewamy już od drugiej połowy kwietnia aż do grudnia. Od października koper siejemy z myślą o zbiorach w okresie wiosennym następnego roku.

Zabiegi pielęgnacyjne przy uprawie kopru

Koper nie wymaga szczególnej pielęgnacji, jednak w okresie długotrwałej suszy powinniśmy pamiętać o jego regularnym podlewaniu. W początkowej fazie wzrostu rośliny wymagają przerywania, co zapewni im równomierny dostęp do światła. W trakcie sezonu wegetacyjnego nie musimy stosować dodatkowego nawożenia kopru.

Zbiór kopru

Koper ma krótki okres wegetacji, który wynosi 45-50 dni. Aby zapewnić ciągłość zbiorów najlepiej, jeśli będziemy wysiewać go w odstępach 2-3 tygodniowych. Koper jest wrażliwy na przymrozki, dlatego też siew w kwietniu oraz pod koniec września może okazać się zawodny.

uprawa kopru
Koper ma krótki okres wegetacji, który wynosi 45-50 dni.

Z kolei w okresie letnim – przy utrzymujących się przez dłuższy czas wysokich temperaturach oraz przy niewielkich sumach opadów koper szybko kwitnie i wydaje gorsze plony. Zbiór kopru możemy przeprowadzić już w okresie od 5 do 8 tygodni od wysiewu. Najpopularniejszą metodą zbioru kopru jest zbiór ręczny.

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)