Warzywa w ogrodzie – czy warto uprawiać?
Posiadanie własnego przydomowego ogrodu lub działki jest marzeniem wielu z nas. Własny ogród to wiele zalet, ale i obowiązków – zwłaszcza, jeśli zdecydujemy się na własne uprawy. Czy warto uprawiać warzywa w ogrodzie? Jakie korzyści daje nam uprawa warzyw w ogrodzie?
Warzywa w ogrodzie – zdrowie na talerzu
Nasze ogródki działkowe powinny być usytuowane jak najdalej od dróg szybkiego ruchu oraz od zakładów przemysłowych. Wówczas warzywa z takiego ogrodu będą zawierały znacznie mniej azotanów oraz zanieczyszczeń pochodzących np. z fabryk. Dlaczego warto uprawiać warzywa w ogrodzie? Wszystkie gatunki warzyw uprawianych w przydomowych ogrodach oraz na działkach są przede wszystkim zdrowe.
Warzywa z własnego ogrodu wyróżnia znacznie większa zawartość witamin oraz wielu cennych składników odżywczych w porównaniu do warzyw, które kupujemy w marketach. Oprócz tego są one soczyste, a ich smak i aromat jest niezastąpiony. Warzywa takie cechuje również znacznie lepsza zdolność przechowalnicza.
Korzyści z własnej uprawy warzyw w ogrodzie
Uprawa warzyw w ogrodzie to praktycznie same korzyści dla każdego posiadacza własnego kawałka ziemi. Własny ogród z warzywami to przede wszystkim świadomość tego, skąd dana uprawa pochodzi i w jakich warunkach była uprawiana. Warzywa w ogrodzie są zawsze świeże i smaczne. Oczywiście zawsze mamy je pod ręką. Własna uprawa warzyw to żywność pozbawiona chemii oraz sztucznych dodatków.
Uprawiając własne warzywa możemy uchronić nas i nasze dzieci przed negatywnym działaniem tzw. ulepszaczy, których nie brakuje w żywności kupowanej w np. w marketach. Uprawa własnego ogrodu to nie tylko korzyści w postaci własnych zdrowych plonów, lecz również relaks i przyjemność związana z uprawą, które są doskonałym sposobem na ucieczkę od stresu i codziennych obowiązków.
Jakie warzywa uprawiać w ogrodzie?
W naszym kraju do uprawy dopuszczonych zostało ponad 3000 odmian warzyw. Mniej doświadczeni działkowcy na początek mogą rozpocząć swoją przygodę z ogródkiem od uprawy gatunków warzyw mniej wymagających. Zaliczyć można do nich m.in. fasolę szparagową, ogórki, dynię, koper, marchew, rzodkiewkę, pietruszkę, buraczki, szpinak, jarmuż, cukinię, szczypiorek oraz sałatę. Bardziej doświadczeni działkowcy mogą pokusić się o uprawę roślin o nieco większych wymaganiach. Do warzyw, których uprawa wymaga większej wiedzy należy m.in. papryka, pomidory, kalafior oraz szparagi.
Na każdym opakowaniu nasion danego gatunku/odmiany znaleźć można informacje, w jakim terminie oraz na jaką głębokość i w jakich warunkach można wysiać i uprawiać dane warzywo. Nasiona niektórych warzyw możemy w łatwy sposób pozyskać również sami.
Własne warzywa – znaczna oszczędność finansowa
Własna uprawa to nie tylko korzyści w postaci zdrowych i dobrych jakościowo warzyw, ale również znacznie większe możliwości związane z przygotowaniem chociażby sezonowych przekąsek lub przetworów na zimę. Świeże warzywa mamy bowiem zawsze pod ręką. Własne warzywa w ogrodzie „zapewniają” nam także znaczne oszczędności finansowe.
Dzięki uprawom z własnego ogrodu możemy sporo zaoszczędzić na zakupach warzyw z marketu, których jakość często pozostawia wiele do życzenia. Własne uprawy w ogrodzie to najbardziej praktyczny sposób na produkcję zdrowej żywności.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!