Ekologiczna uprawa warzyw – czy warto?

Ekologia to nie moda. To idealny sposób na właściwą uprawę roślin. Ekologiczna uprawa warzyw to rozumienie otaczającej nas natury oraz życie w zgodzie z naturą poprzez stosowanie odpowiednich technik i metod uprawy. Czy warto stosować metody ekologicznej uprawy warzyw? Na czym one polegają?

 

Ekologiczna uprawa warzyw w ogrodzie

Czy warto uprawiać warzywa metodami ekologicznymi? Oczywiście – warto! Ekologiczna uprawa warzyw to przede wszystkim zastępowanie chemicznych środków ochrony roślin preparatami naturalnymi. To również wykorzystywanie naturalnych nawozów organicznych, do których zalicza się m.in. obornik oraz kompost.

ekologiczna uprawa warzyw
Ekologiczna uprawa warzyw to przede wszystkim zastępowanie chemicznych środków ochrony roślin preparatami naturalnymi.

Działka czy też ogródek przydomowy to nie tylko miejsce, w którym uprawiamy rośliny. To również gleba, zwierzęta i mikroorganizmy. Rezygnacja z chemicznych środków ochrony roślin pozwala zachować równowagę pomiędzy organizmami oraz roślinami.

Nawożenie w ekologicznej uprawie warzyw

Jak uprawiać warzywa bez stosowania nawozów mineralnych? Aby osiągnąć plony na zadowalającym poziomie, glebie należy regularnie dostarczać składników pokarmowych w celu poprawy jej żyzności oraz zapewnienia optymalnego zaopatrzenia w pierwiastki uprawianym roślinom. Nawożenie warzyw jest doskonałym sposobem uzupełnienia niedoborów pierwiastków. Zamiast nawozów sztucznych warto wykorzystać naturalne nawozy. Najlepszym nawozem organicznym jest obornik. Warto stosować również kompost, który można wytworzyć samodzielnie w ogrodzie. Można korzystać również z biohumusu, czyli nawozu powstałego na bazie odchodów dżdżownic kalifornijskich. Ekologiczna uprawa warzyw to również stosowanie nawozów zielonych np. z roślin motylkowych, które wzbogacają glebę w potrzebny azot i tworzą próchnicę. Również stosowanie poplonów, np. gorczycy, która ma właściwości fitosanitarne poprawi strukturę gleby i jednocześnie ją użyźni.

Naturalne sposoby walki z chorobami i szkodnikami

Jak uprawiać warzywa, aby ograniczyć ryzyko wystąpienia groźnych chorób i szkodników? Choroby i szkodniki można zwalczać przy wykorzystaniu kilku metod. Jedną z nich jest metoda agrotechniczna. Jest to metoda profilaktyczna, która polega na stworzeniu optymalnych warunków do prawidłowego wzrostu i rozwoju upraw warzyw. Duże znaczenie odgrywa w tym przypadku właściwe zmianowanie i uprawa współrzędna (właściwe sąsiedztwo roślin). Ważny jest także dobór odmian odpornych na choroby i szkodniki. Duże znaczenie odgrywają również zabiegi pielęgnacyjne polegające m.in. na regularnym odchwaszczaniu i spulchnianiu podłoża oraz systematycznym nawadnianiu uprawianych w ogrodzie warzyw.

ekologiczna uprawa warzyw
Duże znaczenie w ekologicznej uprawie warzyw odgrywa właściwe zmianowanie i uprawa współrzędna (sąsiedztwo roślin).

Ogromne znaczenie odgrywa metoda biologiczna, która polega na zwalczaniu organizmów szkodliwych przy wykorzystaniu naturalnych wrogów, np. ptaków lub organizmów drapieżnych. Ogromne znaczenie odgrywają biedronki oraz złotooki, które żywią się mszycami oraz przędziorkami. W przypadku zwalczania chorób stosuje się wywary i wyciągi z roślin, np. wywar z czosnku, pokrzywy, cebuli czy też mniszka.

Metoda mechaniczna polega m.in. na ręcznym zbieraniu szkodników oraz stosowaniu mechanicznych pułapek – np. żółtych lub niebieskich tablic lepowych. To także usuwanie chorych lub porażonych fragmentów roślin lub całych roślin. To również usuniecie z ogrodu gnijących warzyw oraz roślin, które mogą stanowić źródło infekcji w kolejnym sezonie wegetacyjnym.

Uprawa warzyw – ekologiczne zwalczanie chwastów

Jedną z metod eliminacji chwastów w ogrodzie jest metoda mechaniczna, która polega na ręcznym usuwaniu chwastów lub ich eliminacji przy użyciu motyki lub haczki. Ważne jest regularne odchwaszczanie, zwłaszcza w momencie, kiedy chwasty są jeszcze małe. Zapobiega to rozsiewaniu się nasion i ich dalszemu rozwojowi. Kolejnym sposobem eliminacji chwastów w ogrodzie jest ściółkowanie. Polega ono na rozłożeniu folii lub włókniny na powierzchni przeznaczonej pod uprawę. Stosować można także ściółki organiczne, zwłaszcza słomę, skoszoną trawę, korę, nieporażone przez choroby liście lub trociny. Ściółkowanie oprócz regulacji zachwaszczenia poprawia także warunki termiczne gleby. Ponadto zapobiega nadmiernemu parowaniu podłoża w trackie upałów.

Biologiczna ochrona roślin w ogrodzie

Metody ekologicznej uprawy warzyw stanowią bardzo ważny element biologicznej ochrony roślin, dzięki której możliwe utrzymanie równowagi w ogrodzie, który jest swoistym ekosystemem. Biologiczna ochrona roślin pozwala w sposób naturalny i bezpieczny dla ludzi i otaczającego ich środowiska utrzymać patogeny i szkodniki na niskim, nieszkodliwym dla roślin poziomie.

ekologiczna uprawa warzyw
Ekologiczna uprawa roślin pozwala w dużym stopniu ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób i szkodników bez stosowania zbędnej chemii!

Ekologiczna uprawa roślin pozwala w dużym stopniu ograniczyć występowanie chorób i szkodników bez stosowania zbędnej chemii! Biologiczna ochrona roślin to najlepszy sposób na osiągnięcie powyższego celu.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://lovenatura.pl/ekologiczna-uprawa-warzyw-czy-warto/
Twitter
INSTAGRAM

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)