Pokrzywa na zdrowie – nie taki chwast zły, jak go malują!

Przez wielu z nas nadal postrzegana jest jako uciążliwy chwast, którego trudno się pozbyć i z którym jeszcze trudniej żyć. Czy owiana złą sławą pokrzywa faktycznie zasłużyła na potępienie? Absolutnie nie. Wystarczy wiedzieć, jak można wykorzystać jej dobroczynne działanie. Pokrzywa na zdrowie, nie do śmieci! W naturze nie ma „chwastów” – ten termin stworzyliśmy sami.

Pokrzywa to nie tylko chwast

Pokrzywa nie jest jedynie popularnym i uciążliwym chwastem. Jest przede wszystkim pełnym drogocennych wartości ziołem, które warto stosować jak najczęściej. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) od zawsze ceniona była w medycynie naturalnej – napary z rośliny były przygotowywane już przed wiekami. Zarówno w liściach, jak i w korzeniach pokrzywy znajdziemy wiele cennych składników, do których należą między innymi: garbniki, flawonoidy, acetylocholina, histamina, serotonina, kwasy organiczne, witaminy, fitosterole, sole mineralne.

Charakterystyka pokrzywy

Pokrzywy przedstawiać szczególnie nikomu nie trzeba. Każdy z nas miał zapewne „przyjemność” bliskiego kontaktu z tym „chwastem” w dzieciństwie. Kojarzymy ją zwykle z bardzo nieprzyjemnymi poparzeniami, powstałymi na skutek dotknięcia parzących włosków. Pokrzywa na zdrowie działa jednak szczególnie korzystnie – nie warto od niej uciekać. Warto natomiast ją zbierać!

Pokrzywa z biologicznego punktu widzenia

Jest mało wymagającą, wieloletnią, rozłogową rośliną. Jej pędy osiągają średnio około 0,5 m wysokości, choć często zdarzają się również okazy sięgające nawet 2 m. Rozłogi rośliny są bardzo długie i rozgałęzione – dlatego tak trudno pozbyć się jej z ogrodu. Liście wyrastają z łodygi parami, mają kształt jajowato-sercowaty i lekko ząbkowane brzegi. Łodygi i ogonki liściowe pokryte są parzącymi włoskami. Pokrzywa kwitnie na biało – jej kwiaty zebrane są w zwisające kwiatostany.

Jak rosną pokrzywy?

Pokrzywa rośnie dziko w wielu miejscach – spotkamy ją w lasach, na łąkach, przy drogach, na polanach, w ogrodach, w sadach – nie trzeba jej specjalnie szukać. Występuje głównie w miejscach wilgotnych i zarośniętych. Wykorzystać możemy zarówno liście, jak i korzenie tej cennej rośliny. Warto zbierać pokrzywę na zdrowie. Kiedy i jak zbierać pokrzywę? Najbardziej cenne dla naszego zdrowia są młode liście pokrzywy zbierane wiosną – od kwietnia do początku czerwca, jednak możemy je z powodzeniem zbierać aż do września (najlepiej z części wierzchołkowej). Korzenie pokrzywy najlepiej zbierać po sezonie.

pokrzywy
Zarówno w liściach, jak i w korzeniach pokrzywy znajdziemy wiele cennych składników, do których należą między innymi: garbniki, flawonoidy, acetylocholina, histamina, serotonina, kwasy organiczne, witaminy, fitosterole, sole mineralne.

Pokrzywa na zdrowie – właściwości zdrowotne pokrzyw

Pokrzywy są bardzo często wykorzystywane w medycynie naturalnej – jest bardzo cenna dla naszego zdrowia. Pokrzywa na zdrowie pomaga walczyć z anemią, usuwać nadmiar wody z organizmu, a także oczyszczać organizm z toksyn. 

1) Pokrzywa jest idealna w walce z anemią

– Ma działanie krwiotwórcze, jest bogata nie tylko w żelazo, ale również w miedź, witaminę K i kwas foliowy. Polecana jest rekonwalescentom, dzieciom, osobom cierpiącym na anemię, osłabionym, przemęczonym.

2) Pokrzywa wspomaga odchudzanie

– Przyspiesza przemianę materii, ułatwia i reguluje trawienie. Zawiera sekretynę, która aktywuje pracę trzustki, a co za tym idzie zwiększa wydzielanie soku trzustkowego Stymuluje także wątrobę do produkcji żółci.

3) Z pokrzywą usuniesz nadmiar wody z organizmu

– Działa moczopędnie, dlatego powinny polubić ją zwłaszcza osoby, które mają problem z zatrzymywaniem wody w organizmie, obrzękami, a także Ci, którzy chorują na kamicę nerkową i stany zapalne dróg moczowych. Regularne picie naparu z pokrzywy wspomaga naturalne usuwanie nadmiaru wody z organizmu.

4) Z pokrzywą oczyścisz organizm

– Pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, a także szkodliwych metabolitów (np. po antybiotykoterapii), chlorków, złogów kwasu moczowego, mocznika i jonów sodu, przywracając tym samym równowagę organizmu.

5) Pokrzywa wzmacnia układ odpornościowy

– Działa immunostymulująco, pobudza fagocytozę, a także wytwarzanie limfocytów T i interferonów. Napar z pokrzywy warto podawać zatem zwłaszcza dzieciom – nie tylko leczy infekcje, ale pomaga również budować skuteczną barierę organizmu, która chroni przed bakteriami, wirusami i grzybami.

6) Pokrzywy na zdrowie włosów i paznokci

– Zawiera bardzo dużo wapnia, krzemu, fosforu i manganu. Wpływa na porost włosów, wzmacnia paznokcie i wyraźnie poprawia stan skóry. Działa przeciwłojotokowo, pomaga leczyć choroby dermatologiczne, sprawdza się przy łupieżu, wypadaniu włosów i grzybicy skóry.

7) Działa przeciwhistaminowo

– Zawiera flawonoidy o działaniu przeciwhistaminowym. Zwalcza katar sienny i często stosowana jest w leczeniu objawów alergii.

8) Obniża poziom cukru we krwi

– Wpływa na emisję enzymów trzustkowych., dzięki czemu obniża poziom cukru we krwi. Co więcej, wykazano również, że pokrzywa zmniejsza wchłanianie węglowodanów z przewodu pokarmowego.

9) Działa przeciwnowotworowo

– Preparaty z korzenia pokrzywy stosujemy się między innymi w walce z przerostem prostaty. Wywar z pokrzywy pobudza limfocyty T. Pokrzywa jest również bogata w krzem, który ma duże znaczenie w walce z nowotworami (zwłaszcza przy chemio- i radioterapii). Pokrzywę dobrze również włączyć przy walce z nowotworami szyjki macicy i sutka.

10) Pomaga na reumatyzm, artretyzm, rwę kulszową

– W lecznictwie ludowym wykorzystywano ją do biczowania dotkniętych chorobą części ciała. Zawarty w parzących włoskach pokrzywy kwas mrówkowy, a także acetylocholina i histamina drażnią skórę, powodują jej przekrwienie i stymulują receptory bólowe – jest to efekt bardzo podobny do działania akupunktury, czy maści na bazie kapsaicyny.

11) Bogate źródło wapnia

-Nie tylko chroni dzieci przez krzywicą, ale również pomocna jest w okresie menopauzy, chroniąc przed osteoporozą i osteopenią. Co więcej – pokrzywa łagodzi objawy związane z klimakterium.

Pokrzywa na zdrowie, jednak nie dla każdego

Na pokrzywę powinny uważać zwłaszcza osoby cierpiące na niewydolność nerek. Działanie moczopędne nie jest w tym przypadku wskazane i może dodatkowo obciążyć chore narządy. Ostrożnie z pokrzywą powinny również obchodzić się osoby ze skłonnościami do alergii. Jeśli masz problemy z cukrzycą i przyjmujesz leki – również uważaj na pokrzywę.

Pokrzywa nie tylko w medycynie naturalnej

Pokrzywa ceniona jest również w kosmetyce i przemyśle tekstylnym. Można z niej uzyskać włókna do produkcji tkanin i odzieży, jest składnikiem wielu naturalnych kosmetyków i preparatów ziołowych. Wykorzystywana może być również do produkcji barwników. Z powodzeniem stosuje się ją również w rolnictwie – jest składnikiem paszy, sprawdza się również w rolnictwie ekologicznym, jako naturalny nawóz np. pod pomidory lub środek w biologicznej ochronie roślin.

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)