Kiedy i jak zbierać pokrzywę oraz jak ją prawidłowo suszyć?

Pokrzywa, choć przez wielu z nas uważana za popularny i uciążliwy chwast, ma wiele cennych właściwości leczniczych i od wieków jest cenionym ziołem w medycynie naturalnej. Warto włączyć ją do całorocznej diety. Jak zbierać pokrzywę, aby przygotowane z niej wywary były jak najzdrowsze? Kiedy jest najlepszy czas na zbiór tej rośliny?

Gdzie zbierać pokrzywę?

Planując zbiory pokrzywy zwróćmy uwagę nie tylko na termin zbioru, ale również na miejsce, w którym ona rośnie. Pokrzywa jest bardzo zdrowa – ale nie będzie już tak cenna dla naszego organizmu, jeśli wraz z nią dostarczymy sobie np. sporych ilości metali ciężkich. Bardzo ważne jest zatem miejsce, z którego będziemy zbierać rośliny. Najlepiej aby było ono oddalone od ulic i samochodów, a także od miasta i ludzi. Wybierzmy mądrze – zależy nam przecież na tym aby wzmacniać i leczyć organizm – nie dodatkowo go truć. Idealnym miejscem na zbieranie pokrzywy będzie zatem oddalona od zgiełku miasta łąka, ogród, sad. Co więcej – aby zachować jak najwięcej cennych właściwości ważne jest nie tylko gdzie, ale również jak zbierać pokrzywę, a także jak prawidłowo ją ususzyć i przechowywać.

Kiedy i jak zbierać pokrzywę?

Liście pokrzywy

Najlepszym czasem na zbiór liści pokrzywy (np. na herbaty, wywary) jest wczesna wiosna. Najbardziej cenne będą dla nas te rośliny, które nie weszły jeszcze w czas kwitnienia. Po okresie kwitnienia roślina nie jest już tak bogata w cenne dla naszego zdrowia mikroelementy. Jeśli planujemy zasuszyć większą ilość pokrzywy, najlepiej liście zbierać zatem w kwietniu i maju. Do suszenia na wywary/herbaty najlepiej nadają się wierzchołkowe liście młodych pędów. Najlepiej w tym celu wybierać do 3-4 liści z samego wierzchołka rośliny.

Całe rośliny pokrzywy

Całe rośliny (np. na sok, nalewkę, czy do płukanki do włosów) również najlepiej zbierać wczesną wiosną, przed okresem kwitnienia (początek kwietnia – połowa maja), ponieważ w starszych pędach zaczynają powoli gromadzić się cystolity, które w większych stężeniach mogą niekorzystnie wpływać na nerki.

Korzenie pokrzywy

Korzenie zbieramy już po sezonie. Wykopujemy je z ziemi jesienią, a następnie myjemy i bardzo dokładnie suszymy.

Jak suszyć pokrzywę?

Pokrzywę przed suszeniem dobrze jest porządnie opłukać z zanieczyszczeń i piasku. Listki rozkładamy pojedynczo, w odstępach, w miejscu zacienionym, przewiewnym, w temperaturze nie wyższej niż 35 stopni. Sprawdzi się idealnie kawałek papieru lub bawełniany ręcznik. Co kilka godzin delikatnie zruszamy całość, obracamy – tak aby wszystko równomiernie się suszyło. Bardzo ważne aby nie suszyć pokrzywy na słońcu (co tyczy się również innych ziół). Promienie słoneczne mogą spowodować, że roślina utraci część swoich walorów smakowych (wyparują olejki eteryczne) i leczniczych. Najlepiej jeśli listki wysuszą się same. Możemy jednak wspomóc się suszarką do ziół lub ostatecznie piekarnikiem. Należy pilnować jednak, aby temperatura nie przekroczyła 35 stopni, a para miała gdzie uchodzić – drzwiczki piekarnika otwarte). Jeśli suszymy metodą tradycyjną (bez suszarki i piekarnika) po około tygodniu powinniśmy mieć już gotowe, ususzone liście.

Dobrze wysuszone liście pokrzywy utrzymają swój piękny zielony kolor (brązowe liście są oznaką nieprawidłowego suszenia), a na ich powierzchni widoczna będzie ponadto biała siateczka. Wysuszone liście pokrzywy przechowujemy w zaciemnionym miejscu, bez dostępu wilgoci – np w słoikach, papierowych torbach.

Podobnie postępujemy również z korzeniami pokrzywy, jednak tu możemy pozwolić sobie na odrobinę wyższą temperaturę. Korzenie rośliny możemy suszyć np w otwartym piekarniku w temperaturze do 50 stopni. Prawidłowo wysuszone korzenie powinny mieć jasną barwę.

Pokrzywa to nie tylko liście, pędy i korzenie!

Warto na tym etapie również dodać, że także kwiaty i owoce  pokrzywy możemy z powodzeniem zbierać (maj-czerwiec) i suszyć (podobnie jak liście). Są one zdecydowanie za mało znanym i niedocenianym surowcem. Zawierają sporą ilość cennych fitosteroli – korzystnie wpływają na układ hormonalny, dodają energii, zwiększają siły witalne organizmu i działają jak afrodyzjak. Można je stosować zarówno wewnętrznie (są jadalne – koktajle, sałatki, olej), jak i zewnętrznie (maseczka, peeling).

Nie wystarczy po prostu zebrać i wysuszyć pokrzywę by cieszyć się z jej cudownych właściwości – bardzo ważne jest to kiedy i jak zbierać pokrzywę, a także to jak prawidłowo ją ususzyć i przechowywać. Przestrzeganie kilku prostych zasad pomoże nam w pełni wykorzystać jej cenny skład.

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://lovenatura.pl/jak-zbierac-pokrzywe/
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)