Marzec – Kalendarz sezonowy – co jeść w marcu?

Marzec to miesiąc, na który wielu z nas czeka z utęsknieniem. Pojawiają się pierwsze nowalijki! Wreszcie jakieś witaminy po tak długim czasie! Któż z nas nie schrupałby w marcu świeżej rzodkieweczki? Uważajmy jednak, by wybierać wyłącznie te, które są ze sprawdzonych źródeł. Pozostałe mają w sobie więcej chemii i nawozów niż witamin – nie warto! Kalendarz sezonowy pokazuje, że to nadal idealny czas na domowe kiełki, zioła i szczypiorek. W marcu jedz sezonowo, ale z głową! Co jeść w marcu, by zyskać wiosenne zdrowie i najlepsze samopoczucie?

Co jeść w marcu? Nowalijki?

Wreszcie wyczekiwana wiosna! Pojawiają się pierwsze promyki słońca, przyroda budzi się do życia. W przydomowych ogródkach robi się kolorowo – pojawiają się pierwsze kwiaty.

W sklepach pojawiają się już pierwsze nowalijki! Wreszcie coś świeżego! Ale tu uwaga – marzec to jeszcze kiepski pomysł na nowalijki, zwłaszcza z niepewnego źródła. W marcu w sklepach trudno o zdrowe nowalijki, które nadają się do jedzenia. Jeśli pogoda sprzyjała, możesz liczyć na świeże nowalijki wprost z ogródka. Tu masz pewność, co wkładasz na talerz. Jeśli masz rzodkiewkę z ogródka – wcinaj do woli. W supermarketach jednak omijaj ją szerokim łukiem – to nie ten czas. Więcej w niej chemii i nawozów niż witamin. Nie warto się truć, lepiej jeszcze troszkę poczekać. Kalendarz sezonowy w marcu daje nadal trochę możliwości zdrowego, sezonowego odżywiania. Co jeść w marcu? Jeśli chcesz w zdrowiu i pełnej energii przywitać wiosnę, koniecznie jedz sezonowo! Podziękuje Ci za to nie tylko Twoje zdrowie, ale również Twój portfel!

Co-jeść-w-marcu-kalendarz-sezonowy-marzec
Co jeść w marcu? Zamiast nowalijek z niepewnego źródła kalendarz sezonowy podpowiada np. rzeżuchę!

Owoce, które warto jeść w marcu:

  • Gruszki
  • Jabłka

Warzywa, które warto jeść w marcu:

  • Rzodkiewka Z PEWNEGO ŹRÓDŁA
  • Buraki
  • Dynie
  • Brukselki
  • Marchew
  • Kapusta biała
  • Kapusta czerwona
  • Jarmuż
  • Natka pietruszki
  • Pietruszka korzeniowa
  • Pieczarki
  • Ziemniaki
  • Topinambur
  • Seler Korzeniowy
  • Pasternak
  • Por
  • Fasola
  • Groch
  • Ciecierzyca
  • Cebula
  • Czosnek
  • Brukiew
  • Czarna rzepa

Co jeść w marcu jeszcze?

  • Kiszonki!
  • Kiełki!
  • Szczypiorek uprawiany w domu
  • Natka pietruszki uprawiana w domu
  • Koperek uprawiany w domu
  • Rzeżucha!
  • Orzechy!

Jedz sezonowo! Jakich warzyw i owoców unikać w marcu?

Wiesz już doskonale, co jeść w marcu, by jeść sezonowo. Wielu warzyw i owoców lepiej jednak szczególnie unikać w marcu. Kuszą na półkach sklepowych swoim pięknym wyglądem, jednak to jeszcze nie jest ich czas! Nie tylko są całkowicie pozbawione smaku, ale przede wszystkim nafaszerowane nawozami sztucznymi. Takie warzywa często pochodzą z hurtowych upraw szklarniowych lub hydroponicznych i niestety w większości pozbawione są tego, co najważniejsze w zdrowej diecie. Kalendarz sezonowy w marcu każe unikać przede wszystkim:

  • Nowalijek z niepewnego źródła
  • Pomidorów
  • Ogórków
  • Szpinaku
  • Truskawek
  • Borówek
  • Szparagów
  • Sałaty

Kalendarz sezonowy – marzec, a zakupy w warzywniaku

W marcu przydomowe ogródki czy działki są przez nas coraz częściej odwiedzane. Przygotowujemy ziemię pod sadzenie i zbieramy pierwsze, wiosenne plony. Nie ma jednak jeszcze dużej ilości świeżych warzyw, a tym bardziej owoców wprost z krzaka, na to trzeba będzie jeszcze długo poczekać. Zatem co jeść w marcu? Zapewne znów czeka nas wizyta w sklepie warzywniczym. Kalendarz sezonowy w marcu to cały czas pozimowe resztki, dlatego warto urozmaicać dietę domowymi kiełkami (nasiona z pewnego źródła!) i ziołami. W sklepach różnie jest z jakością sprzedawanych warzyw i owoców. Niewprawione oko nie zauważy, że półki bardziej uginają się pod chemią niż witaminami. Wybierając się na zimowe zakupy pamiętajmy na co zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa, a także jak prawidłowo myć owoce i warzywa. Niech te dwie zasady towarzyszą nam przez cały rok. Warto o nich pamiętać zwłaszcza, jeśli nie mamy możliwości korzystać z plonów domowego ogródka.

W marcu postaw na cierpliwość i rozsądek – kalendarz sezonowy nie może być zakłamany

Każdemu z nas w marcu marzą się nowalijki. Zmęczony po zimie organizm domaga się witamin. Nie oszukujmy jednak swojego ciała i natury. Jeśli było ciepło, możliwe że już w marcu pojawią się w ogródkach pierwsze rzodkiewki. Jeśli jednak na początku marca, po długiej i srogiej zimie w supermarkecie kuszą Cię ogromne rzodkiewy, sprzedawane pod chwytliwą nazwą “nowalijek”, zastanów się dwa razy, czy faktycznie warto. Nie oszukujmy kalendarza sezonowego – w marcu jedzmy w zgodzie z naturą. Sztucznie pędzone nowalijki to nic dobrego dla wyposzczonego po zimie organizmu. Lepsza od sztucznej rzodkiewy będzie domowa rzeżucha!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)