Uprawa dyni w ogrodzie

Dynia zaliczana jest do roślin jednorocznych, które bardzo chętnie uprawiamy w ogrodzie. Wymaga jednak sporo wolnego miejsca na swobodny wzrost i rozwój. Jak wygląda uprawa dyni w ogrodzie? Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, uprawiając dynie?

Uprawa dyni jadalnej – warunki klimatyczno-glebowe

Dynia zaliczana jest do roślin ciepłolubnych. Minimalna temperatura potrzebna do jej wzrostu wynosi ok. 8°C, a optymalna temperatura niezbędna do prawidłowego wzrostu wynosi ok. 25°C. Rośliny są wrażliwe na spadki temperatur, dlatego też w początkowych fazach wzrostu powinny być okrywane agrowłókniną. Osłony powinniśmy zdjąć, kiedy rośliny zaczną kwitnąć – po 40-60 dniach od siewu.

Dynia zaliczana jest do roślin ciepłolubnych.

Uprawa dyni możliwa jest przede wszystkim na stanowiskach słonecznych i ciepłych. Dynię powinniśmy uprawiać na glebach żyznych i przepuszczalnych w pierwszym roku po oborniku. Uprawa poszczególnych odmian dyni możliwa jest zarówno z rozsady, jak również z siewu bezpośredniego.

Siew dyni z rozsady

Aby uzyskać wcześniejsze plony, dynię powinniśmy uprawiać z rozsady. Rozsadę dyni przygotowujemy w szklarni lub w tunelu foliowym, wysiewając po 2-3 nasiona do każdej z doniczek. Siew nasion dyni najlepiej przeprowadzić w drugiej połowie kwietnia (między 15 a 20 kwietnia). Po wschodach w każdej z doniczek pozostawiamy jedną najsilniejszą siewkę. Gotową rozsadę dyni umieszczamy w gruncie po 15 maja, kiedy minie ryzyko wystąpienia zimnych ogrodników oraz zimnej Zośki.

Siew nasion dyni bezpośrednio do gruntu

Dynia nie jest wrażliwa na przedplony. Chcąc uprawiać dynie we własnym ogrodzie musimy jednak pamiętać o przygotowaniu dużej powierzchni wolnego miejsca w ogrodzie, ponieważ rośliny mają długie pędy. Siew bezpośredni nasion dyni do gruntu możliwy jest po 15 maja. Nasiona siejemy na głębokość 2-3 cm w rozstawie 60 cm w rzędzie oraz 60 cm między poszczególnymi rzędami. W jednym dołku umieszczamy po 2-3 nasiona dyni. Rośliny powinniśmy rozmieszczać w gruncie naprzemiennie.

Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie dyni

Dynia, podobnie jak większość roślin uprawnych wymaga przeprowadzania regularnych zabiegów pielęgnacyjnych. Uprawa dyni w ogrodzie wymaga m.in. regularnego spulchniania podłoża, odchwaszczania oraz nawadniania. Niedobory wody powodują, że owoce są o wiele mniejsze. Ważnym zabiegiem związanym z uprawą dyni olbrzymiej jest eliminacja zawiązków owoców tak, aby na roślinie pozostały jedynie 4 owoce. Wraz z usunięciem owoców powinniśmy skrócić również pędy, pozostawiając maksymalnie 4 liście nad ostatnim owocem.

Uprawa dyni – zbiory

Zbiór dyni przeprowadzamy od lipca aż do wystąpienia pierwszych przymrozków, kiedy owoce są już całkowicie dojrzałe. Owoce, które zbierane są w fazie pełnej dojrzałości są bogate w cukry. Najlepiej zbierać je co kilka dni, co wpływa na znacznie lepsze plonowanie. Przymrozki nie wpływają korzystnie na dynie, gdyż znacznie ograniczają jej zdolności przechowalnicze. Dlatego zbiór dyni powinniśmy przeprowadzić jeszcze przed pierwszymi przymrozkami.

uprawa dyni
Zbiór dyni przeprowadzamy od lipca aż do wystąpienia pierwszych przymrozków.

Zebrane dynie najlepiej przechowywać w temperaturze od 5 do 10°C i wysokiej wilgotności powietrza do 80%.
Stanowisko pozostawione po uprawie dyni ma dobrą strukturę i jest wolne od chwastów.

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)