Ekologiczny domŻycie w zgodzie z naturą

Jak prawidłowo myć owoce i warzywa? Pozbywamy się pestycydów za grosze!

Rate this post

Czy wiesz jak prawidłowo myć owoce i warzywa, aby skutecznie pozbyć się zanieczyszczeń biologicznych i pestycydów? Sama woda to niestety zdecydowanie za mało. W czterech prostych krokach możesz pozbyć się nie tylko bakterii, ale również pestycydów! Tego nie zagwarantuje Ci żaden kupny środek do mycia warzyw i owoców.  Metoda jest banalnie prosta, skuteczna i tania.

Kupujesz owoce i warzywa? Umyj je prawidłowo!

Kupione w sklepie owoce i warzywa zawierają w sobie ogromne ilości szkodliwych dla naszego zdrowia pestycydów, a także zanieczyszczeń biologicznych (np. bakterie). Nie jest to jednak dla nas wyrok – wystarczy, że będziemy wiedzieć, jak prawidłowo myć owoce i warzywa.

Czy można dostać niepryskane warzywa i owoce?

Niestety nie każdy z nas może pozwolić sobie na codzienne zakupy w sklepach ze zdrową żywnością – to kwestia dostępności i ceny. Co więcej – warzywa i owoce z upraw ekologicznych nie są gwarancją braku chemii. Co prawda uprawa ekologiczna ma pewne ograniczenia – zakazane są niektóre rodzaje pestycydów, inne mogą być stosowane tylko w ściśle określonych, zawężonych dawkach. Nie znaczy to jednak, że chemia nie jest tam stosowana wcale. Jest potrzebna do ochrony przed chorobami, insektami i chwastami – czasem jest niezbędna, by rolnik nie stracił całych plonów. W zasadzie tylko wyrywając marchewkę z własnego ogródka możemy mieć pewność, że nie była ona pryskana (o ile faktycznie na chemię się nie decydowaliśmy podczas uprawy).

Dlaczego woda to za mało do mycia owoców i warzyw?

Bieżąca, ciepła woda to niestety za mało, aby skutecznie umyć owoce i warzywa. Większość stosowanych obecnie pestycydów ma strukturę oleistą. Konsystencja oleju jest niezbędna, aby zapewnić gwarancję niespłukania środka na polu podczas niesprzyjającej pogody. I tu uwaga – konsystencja oleista to nie jest „wosk”, który zobaczymy na pięknym, wypolerowanym jabłku. Pestycyd schowany jest głębiej – możemy go zobaczyć dopiero po faktycznym alkalicznym wypłukaniu z warzywa/owoca.

Jeśli zatem takiego oleistego pestycydu nie spłuka na polu mocny deszcz – nie da rady również tego zrobić bieżąca woda. Dlatego bardzo ważne jest wiedzieć jak prawidłowo myć owoce i warzywa.

Jak można myć owoce i warzywa?

Na rynku dostępne są specjalne płyny do mycia kupnych owoców i warzyw. Większość z nich oparta jest na kwasach (kwas cytrynowy, jabłkowy itp.). Zwykle usuwają szkodliwe bakterie, jednak kiepsko radzą sobie z większością pestycydów. Cena również nie jest zachwycająca – za małą buteleczkę środka musimy zapłacić około 30 zł. Aby usunąć pestycydy, potrzebne jest środowisko alkaliczne – tu z pomocą przychodzi środek, który każdy z nas ma w domu – soda oczyszczona.

jak prawidłowo myć owoce i warzywafot.: Owned by the author

Jak prawidłowo myć owoce i warzywa – tanio i skutecznie?

Sposób na to, jak prawidłowo myć owoce i warzywa jest bardzo prosty i tani. Powinien wejść każdemu w nawyk – najlepiej zrobić to bezpośrednio po powrocie ze sklepu. Całość możemy zamknąć w 4 krokach.

1.Wstępne opłukanie owoców i warzyw.

  • Płuczemy warzywa i owoce pod bieżącą wodą, aby pozbyć się resztek ziemi, piasków i innych widocznych zanieczyszczeń.

2. Usunięcie bakterii (E.Coli Salmonella, Listeria itp.)

  • Do 1 litra wody dodajemy 1/2 szklanki octu ( lub 3 łyżki kwasku cytrynowego). Całość mieszamy i w tak otrzymanym, kwaśnym roztworze myjemy kupione w sklepie owoce i warzywa.

3. Usunięcie pestycydów

  • W drugim naczyniu mieszamy 1 litr wody i 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. W tak otrzymanym roztworze płuczemy owoce i warzywa, które wyjęliśmy z roztworu kwaśnego.
  • UWAGA – po tym zabiegu zauważymy wyraźną zmianę wyglądu wody. Możemy zauważyć zarówno zmętnienie, jak i zmianę koloru lub „zatłuszczenie” – wszystko to pestycydy, które wypłukiwane są właśnie z warzyw/owoców.

4.  Ostateczne płukanie i osuszanie

  • Płuczemy owoce i warzywa w czystej wodzie, a następnie osuszamy je i umieszczamy w lodówce. UWAGA – należy owoce i warzywa jeść na bieżąco – nie będą już tak trwałe, jak te niemyte.

Czy tą metodą usunę wszystkie pestycydy?

Podana powyżej metoda na to, jak prawidłowo myć owoce i warzywa jest bardzo skuteczna, jednak nie zagwarantuje 100% wypłukania pestycydów. Część chemii mimo wszystko pozostanie, dlatego jeśli tylko masz  możliwość – jak najczęściej korzystaj z niepryskanych darów natury z własnego ogródka. Jeśli uprawiasz owoce i warzywa samodzielnie, zastanów się nad biologiczną ochroną – możesz ją stosować również z powodzeniem w przydomowych szklarniach.

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)