Kiełki soczewicy – właściwości i hodowla

Kiełki soczewicy są bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, a także witaminy C, witamin z grupy B i składników mineralnych. Są bardzo smaczne i cieszą się popularnością wśród osób ceniących zdrową dietę.

Dlaczego właśnie kiełki soczewicy?

Soczewica należy do roślin strączkowych. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, będąc jednocześnie jednym z lepszych roślinnych źródeł białka i błonnika. Ma bardzo dużo żelaza (więcej niż szpinak), a także wapnia i witamin z grupy B.  Dzięki zmianom chemicznym zachodzącym na skutek kiełkowania, kiełki soczewicy są lekkostrawne, a składniki odżywcze w nich zawarte – lepiej przyswajalne. Kiełki soczewicy są źródłem bardzo dobrze przyswajalnego białka, a także łatwo przyswajalnych węglowodanów i błonnika.

kiełki soczewicy - właściwości i hodowla
100 gram kiełków zawiera 106 kcal, jednak ilość i jakość cennych składników odżywczych, które znajdują się w ich składzie, całkowicie rekompensuje kaloryczność.

Kiełki soczewicy – wartości odżywcze

Kiełki soczewicy są bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, a także dobrze przyswajalnego białka, błonnika, beta karotenu, a także cennych witamin A, B ( B1, B2, B3, B5, B6, B9), C, D, E, K. W kiełkach soczewicy znajdziemy również mnóstwo cennych składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, żelazo, fosfor, miedź, cynk, potas, bor, molibden, selen.

Kiełki soczewicy – działanie

kiełki soczewicy - właściwości i hodowla

Kiełki soczewicy są bardzo bogate w przeciwutleniacze, dzięki czemu ich spożywanie pozwala na skuteczną walkę w wolnymi rodnikami. Mają działanie odkwaszające, pomagają pozbywać się toksyn z organizmu. Duża ilość fosforu zawartego w kiełkach soczewicy bardzo korzystnie wpływa na stan kości i zębów, a spory udział witaminy C zwiększa odporność organizmu. Witamina E i cynk bardzo korzystnie wpływają na stan skóry. Aktywne działanie przeciwutleniaczy zawartych w kiełkach soczewicy chroni ponadto przed wolnymi rodnikami i pomaga walczyć z procesami starzenia. Dzięki zawartości błonnika, kiełki soczewicy pozytywnie wpływają na pracę jelit i wspomagają odchudzanie. Należy również wspomnieć o bardzo dużej ilości kwasu foliowego – polecana jest osobom narażonym na jego niedobór.

Hodowla kiełków soczewicy

Domowa hodowla kiełków soczewicy nie jest trudna. Najlepiej sprawdzi się do tego kiełkownica, słoik lub lniany woreczek.kiełki soczewicy - właściwości i hodowla

  1. Kupujemy nasiona specjalnie przeznaczone na kiełki, z upraw ekologicznych (bez prezentu w postaci chemicznych dodatków).
  2. Nasiona dokładnie przebieramy, a następnie płuczemy.
  3. Zalewamy nasiona zimną wodą i odstawiamy na 8-10 godzin do namoczenia i napęcznienia.
  4. Odlewamy wodę, ponownie przepłukujemy kiełki i umieszczamy w naczyniu do hodowli.
  5. Codziennie przepłukujemy kiełki wodą, aby uniknąć powstawania pleśni.
  6. Kiełkowanie trwa około 3-5 dni.
  7. Przed spożyciem kiełki dokładnie płuczemy.

Kiełki soczewicy w kuchni

Kiełki soczewicy są chrupiące, lekkostrawne, o lekko słodkim, delikatnym smaku.  100 gram kiełków zawiera 106 kcal, jednak ilość i jakość cennych składników odżywczych, które znajdują się w ich składzie, całkowicie rekompensuje kaloryczność.  Możemy je spożywać zarówno na surowo, jak i po lekkiej obróbce termicznej. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, sałatek, koktajli, zup, past, omletów, twarożków.

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)