Kiełki fasoli mung – właściwości i hodowla

Kiełki fasoli mung są bardzo bogatym źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego, witamin i składników mineralnych. Ich wpływ na organizm człowieka jest nieoceniony. Są smaczne, niskokaloryczne, lekkostrawne, a ich domowa hodowla zajmuje zaledwie 4 dni.

Fasola mung to jednoroczna, dorastająca do 120 cm roślina strączkowa. Ze względu na kolor ziaren (zależnie od odmiany – żółta lub ciemnozielona) zwana jest często złotą fasolą. Pochodzi z Indii i należy do najzdrowszych gatunków fasoli. Dzięki zmianom chemicznym zachodzącym na skutek kiełkowania, kiełki fasoli mung są bardziej lekkostrawne, a składniki odżywcze w nich zawarte – lepiej przyswajalne.

kiełki fasoli mung

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze

kiełki fasoli mungKiełki fasoli mung są bardzo bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, karotenu, a także cennych witamin A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), C, E i K. W kiełkach znajdziemy również mnóstwo cennych składników mineralnych takich jak: wapń, jod, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, lit, selen.

Kiełki fasoli mung – działanie

Regularne spożywanie kiełków fasoli mung pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu, zabiega chorobom serca, a także nowotworom – to wszystko dzięki dużej zawartości polifenoli. Kiełki fasoli mung bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, obniżają ciśnienie krwi i poziom cukru. Idealnie sprawdzą się przy oczyszczaniu organizmu z toksyn. Spora zawartość witaminy K wspomaga układ krwionośny – zapobiega pękaniu naczynek, krwotokom z nosa, zaburzeniom krzepnięcia krwi. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, polecana jest osobom żyjącym w stresie i napięciu. Dzięki zawartości błonnika, kiełki pozytywnie wpływają na pracę jelit i wspomagają odchudzanie.

Hodowla kiełków fasoli mung

Domowa hodowla kiełków fasoli mung nie jest trudna. Najlepiej sprawdzi się do tego kiełkownica, słoik lub lniany woreczek.kiełki fasoli mung

  1. Kupujemy nasiona specjalnie przeznaczone na kiełki, z upraw ekologicznych (bez prezentu w postaci chemicznych dodatków).
  2. Nasiona dokładnie przebieramy, a następnie płuczemy.
  3. Zalewamy nasiona zimną wodą i odstawiamy na 10-12 godzin do namoczenia i napęcznienia.
  4. Odlewamy wodę, ponownie przepłukujemy kiełki i umieszczamy w naczyniu do hodowli.
  5. Codziennie przepłukujemy kiełki wodą, aby uniknąć powstawania pleśni.
  6. Kiełkowanie trwa około 2-4 dni.
  7. Przed spożyciem kiełki dokładnie płuczemy.

Kiełki fasoli mung w kuchni

Kiełki fasoli mung są twarde i chrupiące, o lekko słodkim smaku. Są niskokaloryczne i lekkostrawne. 100 gram kiełków to jedynie 30 kcal. Cieszą się popularnością w kuchni chińskiej, wietnamskiej i indyjskiej. Możemy je spożywać zarówno na surowo, jak i po lekkiej obróbce termicznej. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, koktajli, zup, kanapek, zapiekanek, makaronu, ryżu, ryb, kurczaka, a nawet kaczki.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://lovenatura.pl/kielki-fasoli-mung-wlasciwosci-i-hodowla/
Twitter
INSTAGRAM

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)