Kiełki fasoli mung – właściwości i hodowla

Rate this post

Kiełki fasoli mung są bardzo bogatym źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego, witamin i składników mineralnych. Ich wpływ na organizm człowieka jest nieoceniony. Są smaczne, niskokaloryczne, lekkostrawne, a ich domowa hodowla zajmuje zaledwie 4 dni.

Dlaczego kiełki fasoli mung?

Fasola mung to jednoroczna, dorastająca do 120 cm roślina strączkowa. Ze względu na kolor ziaren (zależnie od odmiany – żółta lub ciemnozielona) zwana jest często złotą fasolą. Pochodzi z Indii i należy do najzdrowszych gatunków fasoli. Dzięki zmianom chemicznym zachodzącym na skutek kiełkowania, kiełki fasoli mung są bardziej lekkostrawne, a składniki odżywcze w nich zawarte – lepiej przyswajalne.

kiełki fasoli mungfot.: Owned by the author

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze

kiełki fasoli mungfot.: Owned by the authorKiełki fasoli mung są bardzo bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, karotenu, a także cennych witamin A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), C, E i K. W kiełkach fasoli mung znajdziemy również mnóstwo cennych składników mineralnych takich jak: wapń, jod, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, lit, selen.

Kiełki fasoli mung – działanie

Regularne spożywanie kiełków fasoli mung pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu, zabiega chorobom serca, a także nowotworom – to wszystko dzięki dużej zawartości polifenoli. Kiełki fasoli mung bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, obniżają ciśnienie krwi i poziom cukru. Idealnie sprawdzą się przy oczyszczaniu organizmu z toksyn. Spora zawartość witaminy K wspomaga układ krwionośny – zapobiega pękaniu naczynek, krwotokom z nosa, zaburzeniom krzepnięcia krwi. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, polecana jest osobom żyjącym w stresie i napięciu. Dzięki zawartości błonnika, kiełki pozytywnie wpływają na pracę jelit i wspomagają odchudzanie.

Hodowla kiełków fasoli mung

Domowa hodowla kiełków fasoli mung nie jest trudna. Najlepiej sprawdzi się do tego kiełkownica, słoik lub lniany woreczek.kiełki fasoli mungfot.: Owned by the author

  1. Kupujemy nasiona specjalnie przeznaczone na kiełki, z upraw ekologicznych (bez prezentu w postaci chemicznych dodatków).
  2. Nasiona dokładnie przebieramy, a następnie płuczemy.
  3. Zalewamy nasiona zimną wodą i odstawiamy na 10-12 godzin do namoczenia i napęcznienia.
  4. Odlewamy wodę, ponownie przepłukujemy kiełki i umieszczamy w naczyniu do hodowli.
  5. Codziennie przepłukujemy kiełki wodą, aby uniknąć powstawania pleśni.
  6. Kiełkowanie trwa około 2-4 dni.
  7. Przed spożyciem kiełki dokładnie płuczemy.

Kiełki fasoli mung w kuchni

Kiełki fasoli mung są twarde i chrupiące, o lekko słodkim smaku. Są niskokaloryczne i lekkostrawne. 100 gram kiełków to jedynie 30 kcal. Cieszą się popularnością w kuchni chińskiej, wietnamskiej i indyjskiej. Możemy je spożywać zarówno na surowo, jak i po lekkiej obróbce termicznej. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, koktajli, zup, kanapek, zapiekanek, makaronu, ryżu, ryb, kurczaka, a nawet kaczki.

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)