Jesteś tym, co jeszZdrowe odżywianie

Styczeń – Kalendarz sezonowy – co jeść w styczniu?

5/5 - (7 votes)

Styczeń jest miesiącem, w którym mamy jeszcze jakieś pole manewru przy wyborze warzyw i owoców, które trafią na nasz talerz, jednak jest już coraz trudniej o te, które są najbardziej wartościowe. Kalendarz sezonowy pokazuje, że nadal możemy jeść jabłka, gruszki i dobrze przechowujące się warzywa. W styczniu też jedz sezonowo! Co jeść w styczniu, by być zdrowym i pełnym energii?

Co jeść w styczniu?

Zima w pełni – to jest ten czas kiedy szczególnie zaczyna nam być tęskno za owocami i warzywami, które jedliśmy latem. Niestety będziemy musieli jeszcze trochę poczekać. Jednak również w styczniu można jeść sezonowo i smacznie. Wartościowych owoców i warzyw powoli zaczyna brakować, ale kalendarz sezonowy nadal jest dość rozbudowany. W styczniu nadal co prawda nie zerwiesz świeżego szpinaku w przydomowym ogródku i możesz pomarzyć o pachnących słońcem czereśniach.  Kalendarz sezonowy w styczniu to jednak nadal bardzo dużo możliwości na zdrowe odżywianie. Lista jest bardzo podobna, do tej grudniowej. Co jeść w styczniu? Jeśli chcesz zachować pełne zdrowie i tryskać energią w styczniu, koniecznie jedz sezonowo! Nie tylko na Twoim zdrowiu odbije się to korzystnie, ale również na Twoim portfelu!

Co-jeść-w-styczniu-kalendarz-sezonowy-styczeńfot.: Owned by the author
Co jeść w styczniu? Dobrze przechowujące się owoce i warzywa! Kalendarz sezonowy nadal ma dla nas dużo dobra!

Owoce, które warto jeść w styczniu:

  • Gruszki
  • Jabłka
  • Pigwa

Warzywa, które warto jeść w styczniu:

  • Buraki
  • Dynie
  • Topinambur
  • Seler Korzeniowy
  • Pasternak
  • Ciecierzyca
  • Cebula
  • Czosnek
  • Brukselki
  • Cykoria
  • Marchew
  • Kapusta biała
  • Kapusta czerwona
  • Ziemniaki
  • Por
  • Jarmuż
  • Pietruszka korzeniowa
  • Pieczarki
  • Fasola
  • Groch
  • Brukiew
  • Czarna rzepa

Co jeść w styczniu jeszcze?

W styczniu też jedz sezonowo! Jakich warzyw i owoców unikać w styczniu?

Wiesz już doskonale, co jeść w styczniu.  Lista jest podobna, do tej grudniowej, jednak dzięki oryginalnym przepisom na pewno nie będziesz się nudzić w kuchni i jadalni. Pamiętaj, że spora lista warzyw i owoców, których lepiej unikać w styczniu również obowiązuje! Kuszą one co prawda nadal pięknym wyglądem i marzymy o nich po nocach, jednak pamiętajmy, że nie dość, że są niesmaczne, to jeszcze zawierają mnóstwo chemicznych dodatków, których wolelibyśmy uniknąć.  Są to warzywa i owoce, które najczęściej pochodzą z hurtowych upraw szklarniowych lub z upraw hydroponicznych. Są importowane w beznadziejnych warunkach i w większości pozbawione są cennych wartości odżywczych. Nie warto po nie sięgać w żadnym sklepie. Kalendarz sezonowy w styczniu każe unikać przede wszystkim:

  • Pomidorów
  • Ogórków
  • Szpinaku
  • Truskawek
  • Kukurydzy
  • Szparagów
  • Sałaty

Kalendarz sezonowy – grudzień, a zakupy w warzywniaku

W styczniu, jeśli dobrze pójdzie w przydomowym ogródku znajdziemy jeszcze jarmuż. I to by było w zasadzie na tyle. Nie ma już świeżych warzyw i owoców wprost z krzaka – zatem co jeść w styczniu? Znów będziemy musieli niestety udać się do sklepu. Teraz właśnie docenia się najbardziej własne, letnie i jesienne plony. Teraz właśnie brakuje ich człowiekowi najbardziej. Kalendarz sezonowy w styczniu daje nam jednak nadal wiele możliwości, jednak wymaga od nas wizyty w warzywniaku. Wybierając się na zimowe zakupy pamiętajmy na co zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa, a także jak prawidłowo myć owoce i warzywa. Pamiętaj, że jakość Twoich warzywno-owocowych zakupów i to, jak oczyścisz je w domu, jest bardzo ważne dla Twojego zdrowia!

Czy w styczniu można postawić na prawdziwe, świeżo wyhodowane witaminki?

Zastanawiasz się, co jeść w styczniu? Zbrzydły Ci już warzywa korzeniowe i inne dobrze przechowujące się warzywa, jakie proponuje kalendarz sezonowy w styczniu? Jest na to rewelacyjny sposób. Kiełki! To właśnie one mogą teraz uratować sytuację i dostarczyć Ci cennych witamin i składników odżywczych. Moc kiełków doceniamy właśnie zimą i wczesną wiosną, kiedy ciężko o jakiekolwiek świeże witaminki. Kiełki możesz z powodzeniem uprawiać w domu. Nie jest to trudne, a zdecydowanie warto. Wybór kiełków na rynku jest ogromny – Twoje kubki smakowe z pewnością nie będą się nudzić!

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)