Styczeń – Kalendarz sezonowy – co jeść w styczniu?
Styczeń jest miesiącem, w którym mamy jeszcze jakieś pole manewru przy wyborze warzyw i owoców, które trafią na nasz talerz, jednak jest już coraz trudniej o te, które są najbardziej wartościowe. Kalendarz sezonowy pokazuje, że nadal możemy jeść jabłka, gruszki i dobrze przechowujące się warzywa. W styczniu też jedz sezonowo! Co jeść w styczniu, by być zdrowym i pełnym energii?
Co jeść w styczniu?
Zima w pełni – to jest ten czas kiedy szczególnie zaczyna nam być tęskno za owocami i warzywami, które jedliśmy latem. Niestety będziemy musieli jeszcze trochę poczekać. Jednak również w styczniu można jeść sezonowo i smacznie. Wartościowych owoców i warzyw powoli zaczyna brakować, ale kalendarz sezonowy nadal jest dość rozbudowany. W styczniu nadal co prawda nie zerwiesz świeżego szpinaku w przydomowym ogródku i możesz pomarzyć o pachnących słońcem czereśniach. Kalendarz sezonowy w styczniu to jednak nadal bardzo dużo możliwości na zdrowe odżywianie. Lista jest bardzo podobna, do tej grudniowej. Co jeść w styczniu? Jeśli chcesz zachować pełne zdrowie i tryskać energią w styczniu, koniecznie jedz sezonowo! Nie tylko na Twoim zdrowiu odbije się to korzystnie, ale również na Twoim portfelu!

Owoce, które warto jeść w styczniu:
- Gruszki
- Jabłka
- Pigwa
Warzywa, które warto jeść w styczniu:
- Buraki
- Dynie
- Topinambur
- Seler Korzeniowy
- Pasternak
- Ciecierzyca
- Cebula
- Czosnek
- Brukselki
- Cykoria
- Marchew
- Kapusta biała
- Kapusta czerwona
- Ziemniaki
- Por
- Jarmuż
- Pietruszka korzeniowa
- Pieczarki
- Fasola
- Groch
- Brukiew
- Czarna rzepa
Co jeść w styczniu jeszcze?
W styczniu też jedz sezonowo! Jakich warzyw i owoców unikać w styczniu?
Wiesz już doskonale, co jeść w styczniu. Lista jest podobna, do tej grudniowej, jednak dzięki oryginalnym przepisom na pewno nie będziesz się nudzić w kuchni i jadalni. Pamiętaj, że spora lista warzyw i owoców, których lepiej unikać w styczniu również obowiązuje! Kuszą one co prawda nadal pięknym wyglądem i marzymy o nich po nocach, jednak pamiętajmy, że nie dość, że są niesmaczne, to jeszcze zawierają mnóstwo chemicznych dodatków, których wolelibyśmy uniknąć. Są to warzywa i owoce, które najczęściej pochodzą z hurtowych upraw szklarniowych lub z upraw hydroponicznych. Są importowane w beznadziejnych warunkach i w większości pozbawione są cennych wartości odżywczych. Nie warto po nie sięgać w żadnym sklepie. Kalendarz sezonowy w styczniu każe unikać przede wszystkim:
- Pomidorów
- Ogórków
- Szpinaku
- Truskawek
- Kukurydzy
- Szparagów
- Sałaty
Kalendarz sezonowy – grudzień, a zakupy w warzywniaku
W styczniu, jeśli dobrze pójdzie w przydomowym ogródku znajdziemy jeszcze jarmuż. I to by było w zasadzie na tyle. Nie ma już świeżych warzyw i owoców wprost z krzaka – zatem co jeść w styczniu? Znów będziemy musieli niestety udać się do sklepu. Teraz właśnie docenia się najbardziej własne, letnie i jesienne plony. Teraz właśnie brakuje ich człowiekowi najbardziej. Kalendarz sezonowy w styczniu daje nam jednak nadal wiele możliwości, jednak wymaga od nas wizyty w warzywniaku. Wybierając się na zimowe zakupy pamiętajmy na co zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa, a także jak prawidłowo myć owoce i warzywa. Pamiętaj, że jakość Twoich warzywno-owocowych zakupów i to, jak oczyścisz je w domu, jest bardzo ważne dla Twojego zdrowia!
Czy w styczniu można postawić na prawdziwe, świeżo wyhodowane witaminki?
Zastanawiasz się, co jeść w styczniu? Zbrzydły Ci już warzywa korzeniowe i inne dobrze przechowujące się warzywa, jakie proponuje kalendarz sezonowy w styczniu? Jest na to rewelacyjny sposób. Kiełki! To właśnie one mogą teraz uratować sytuację i dostarczyć Ci cennych witamin i składników odżywczych. Moc kiełków doceniamy właśnie zimą i wczesną wiosną, kiedy ciężko o jakiekolwiek świeże witaminki. Kiełki możesz z powodzeniem uprawiać w domu. Nie jest to trudne, a zdecydowanie warto. Wybór kiełków na rynku jest ogromny – Twoje kubki smakowe z pewnością nie będą się nudzić!
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!