Styczeń – Kalendarz sezonowy – co jeść w styczniu?

Styczeń jest miesiącem, w którym mamy jeszcze jakieś pole manewru przy wyborze warzyw i owoców, które trafią na nasz talerz, jednak jest już coraz trudniej o te, które są najbardziej wartościowe. Kalendarz sezonowy pokazuje, że nadal możemy jeść jabłka, gruszki i dobrze przechowujące się warzywa. W styczniu też jedz sezonowo! Co jeść w styczniu, by być zdrowym i pełnym energii?

Co jeść w styczniu?

Zima w pełni – to jest ten czas kiedy szczególnie zaczyna nam być tęskno za owocami i warzywami, które jedliśmy latem. Niestety będziemy musieli jeszcze trochę poczekać. Jednak również w styczniu można jeść sezonowo i smacznie. Wartościowych owoców i warzyw powoli zaczyna brakować, ale kalendarz sezonowy nadal jest dość rozbudowany. W styczniu nadal co prawda nie zerwiesz świeżego szpinaku w przydomowym ogródku i możesz pomarzyć o pachnących słońcem czereśniach.  Kalendarz sezonowy w styczniu to jednak nadal bardzo dużo możliwości na zdrowe odżywianie. Lista jest bardzo podobna, do tej grudniowej. Co jeść w styczniu? Jeśli chcesz zachować pełne zdrowie i tryskać energią w styczniu, koniecznie jedz sezonowo! Nie tylko na Twoim zdrowiu odbije się to korzystnie, ale również na Twoim portfelu!

Co-jeść-w-styczniu-kalendarz-sezonowy-styczeń
Co jeść w styczniu? Dobrze przechowujące się owoce i warzywa! Kalendarz sezonowy nadal ma dla nas dużo dobra!

Owoce, które warto jeść w styczniu:

  • Gruszki
  • Jabłka
  • Pigwa

Warzywa, które warto jeść w styczniu:

  • Buraki
  • Dynie
  • Topinambur
  • Seler Korzeniowy
  • Pasternak
  • Ciecierzyca
  • Cebula
  • Czosnek
  • Brukselki
  • Cykoria
  • Marchew
  • Kapusta biała
  • Kapusta czerwona
  • Ziemniaki
  • Por
  • Jarmuż
  • Pietruszka korzeniowa
  • Pieczarki
  • Fasola
  • Groch
  • Brukiew
  • Czarna rzepa

Co jeść w styczniu jeszcze?

W styczniu też jedz sezonowo! Jakich warzyw i owoców unikać w styczniu?

Wiesz już doskonale, co jeść w styczniu.  Lista jest podobna, do tej grudniowej, jednak dzięki oryginalnym przepisom na pewno nie będziesz się nudzić w kuchni i jadalni. Pamiętaj, że spora lista warzyw i owoców, których lepiej unikać w styczniu również obowiązuje! Kuszą one co prawda nadal pięknym wyglądem i marzymy o nich po nocach, jednak pamiętajmy, że nie dość, że są niesmaczne, to jeszcze zawierają mnóstwo chemicznych dodatków, których wolelibyśmy uniknąć.  Są to warzywa i owoce, które najczęściej pochodzą z hurtowych upraw szklarniowych lub z upraw hydroponicznych. Są importowane w beznadziejnych warunkach i w większości pozbawione są cennych wartości odżywczych. Nie warto po nie sięgać w żadnym sklepie. Kalendarz sezonowy w styczniu każe unikać przede wszystkim:

  • Pomidorów
  • Ogórków
  • Szpinaku
  • Truskawek
  • Kukurydzy
  • Szparagów
  • Sałaty

Kalendarz sezonowy – grudzień, a zakupy w warzywniaku

W styczniu, jeśli dobrze pójdzie w przydomowym ogródku znajdziemy jeszcze jarmuż. I to by było w zasadzie na tyle. Nie ma już świeżych warzyw i owoców wprost z krzaka – zatem co jeść w styczniu? Znów będziemy musieli niestety udać się do sklepu. Teraz właśnie docenia się najbardziej własne, letnie i jesienne plony. Teraz właśnie brakuje ich człowiekowi najbardziej. Kalendarz sezonowy w styczniu daje nam jednak nadal wiele możliwości, jednak wymaga od nas wizyty w warzywniaku. Wybierając się na zimowe zakupy pamiętajmy na co zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa, a także jak prawidłowo myć owoce i warzywa. Pamiętaj, że jakość Twoich warzywno-owocowych zakupów i to, jak oczyścisz je w domu, jest bardzo ważne dla Twojego zdrowia!

Czy w styczniu można postawić na prawdziwe, świeżo wyhodowane witaminki?

Zastanawiasz się, co jeść w styczniu? Zbrzydły Ci już warzywa korzeniowe i inne dobrze przechowujące się warzywa, jakie proponuje kalendarz sezonowy w styczniu? Jest na to rewelacyjny sposób. Kiełki! To właśnie one mogą teraz uratować sytuację i dostarczyć Ci cennych witamin i składników odżywczych. Moc kiełków doceniamy właśnie zimą i wczesną wiosną, kiedy ciężko o jakiekolwiek świeże witaminki. Kiełki możesz z powodzeniem uprawiać w domu. Nie jest to trudne, a zdecydowanie warto. Wybór kiełków na rynku jest ogromny – Twoje kubki smakowe z pewnością nie będą się nudzić!

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)