Grudzień – Kalendarz sezonowy – co jeść w grudniu?

Grudzień to miesiąc, w którym nadal mamy dość duże pole manewru przy wyborze warzyw i owoców, które trafią na nasz talerz. Kalendarz sezonowy pokazuje, że to idealny czas na jabłka, gruszki i mnóstwo warzyw. W grudniu też jedz sezonowo! Co jeść w grudniu, by być zdrowym i pełnym energii?

Co jeść w grudniu?

To nie jest do końca prawda, że w zimie trudno o zdrowe warzywa i owoce, które nadają się do jedzenia. W grudniu co prawda nie zerwiesz świeżego ogóreczka w przydomowym ogródku i możesz pomarzyć o pachnących słońcem truskawkach.  Kalendarz sezonowy w grudniu daje jednak nadal sporo możliwości zdrowego odżywiania. Wystarczy tylko chcieć i wiedzieć, co kupować, a czego lepiej unikać. Co jeść w grudniu? Jeśli chcesz zachować zdrowie i energię w grudniu, koniecznie jedz sezonowo! Podziękuje Ci za to nie tylko Twoje zdrowie, ale również Twój portfel!

Co-jeść-w-grudniu-kalendarz-sezonowy-grudzień

Owoce, które warto jeść w grudniu:

  • Gruszki
  • Jabłka
  • Pigwa
  • Cytrusy

Warzywa, które warto jeść w grudniu:

  • Buraki
  • Dynie
  • Brukselki
  • Marchew
  • Kapusta biała
  • Kapusta czerwona
  • Ziemniaki
  • Topinambur
  • Seler Korzeniowy
  • Pasternak
  • Por
  • Jarmuż
  • Natka pietruszki
  • Pietruszka korzeniowa
  • Pieczarki
  • Fasola
  • Groch
  • Ciecierzyca
  • Cebula
  • Czosnek
  • Brukiew
  • Czarna rzepa

Co jeść w grudniu jeszcze?

Jedz sezonowo! Jakich warzyw i owoców unikać w grudniu?

Wiesz już, co jeść w grudniu. Jest jednak jeszcze spora lista warzyw i owoców, których lepiej unikać w grudniu. Kuszą pięknym wyglądem, jednak nie dość, że są totalnie pozbawione smaku, to jeszcze nafaszerowane są nawozami sztucznymi i pestycydami. Często pochodzą z hurtowych upraw szklarniowych lub z upraw hydroponicznych i w większości pozbawione są cennych wartości odżywczych – nic dziwnego, nienaturalne warunki wzrostu z pewnością im nie służą. Kalendarz sezonowy w grudniu każe unikać przede wszystkim:

  • Pomidorów (z małym wyjątkiem – patrz ostatni akapit)
  • Ogórków
  • Szpinaku
  • Truskawek
  • Kukurydzy
  • Szparagów
  • Sałaty

Kalendarz sezonowy – grudzień, a zakupy w warzywniaku

W grudniu przydomowe ogródki czy działki nie są przez nas już tak często odwiedzane i niewiele mogą nam zaoferować. Nie ma świeżych warzyw i owoców wprost z krzaka – zatem co jeść w grudniu? Jeśli nie mamy powierzchni do przechowywania letnich plonów, będziemy musieli udać się do sklepu. Kalendarz sezonowy w grudniu daje nam wiele możliwości – jednak najprawdopodobniej większość z nas będzie musiała wybrać zakupy. Wiadomo jednak, że w sklepach różnie jest z jakością warzyw i owoców. Niektóre półki bardziej uginają się pod pestycydami, niż właściwą wagą produktów. Wybierając się na zimowe zakupy pamiętajmy na co zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa, a także jak prawidłowo myć owoce i warzywa

Czy w grudniu można trochę oszukać kalendarz sezonowy?

Z tymi pomidorkami to nie jest jeszcze tak do końca, że nie można, że trzeba unikać, że musimy wstrzymać się do lata. W sklepie nie ryzykujemy już zakupu, bo grudzień to zdecydowanie nie czas na pomidory i są już delikatnie mówiąc ohydne i napchane chemią do granic możliwości.  Pomidorów nie jemy w grudniu – z jednym małym wyjątkiem. Jest pewien trik, który pozwoli nam cieszyć się prawdziwymi, pachnącymi pomidorami dłużej – nawet w grudniu.

Trik ten kierujemy głównie do właścicieli przydomowych ogródków i działek, oraz tych, którzy na balkonie uprawiali swoje pomidorki i mieli ich w nadmiarze. Jeśli mamy możliwość (głównie chodzi o miejsce), warto posadzić o kilka krzaczków pomidorów latem. Kiedy owoce będą wyrośnięte, ale nadal zielone, zrywamy pomidory i zawijamy w papier, a następnie odkładamy w chłodne, ciemne miejsce. Ten sposób sprawi, że pomidory będą powoli dojrzewać w papierowych torbach, a “plony” będziemy mogli zbierać nawet w grudniu. Marzysz o pachnących latem pomidorach? Nie zapomnij w kolejnym sezonie posadzić paru krzaczków więcej! Docenisz ten trik zimą!

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)