Luty – Kalendarz sezonowy – co jeść w lutym?

Luty to już dość trudny miesiąc, jeśli chodzi o Kalendarz sezonowy. Mamy już zdecydowanie mniejsze pole manewru, jeśli chodzi o sezonowe warzywa i owoce – oczywiście dostępne są jeszcze te, które się dobrze przechowują, ale trochę się nam już przejadły. To jednak jeszcze nie powód do wymówek – w lutym też jedz sezonowo! Co jeść w lutym, by nadal być zdrowym i zachować energię? Uprawiaj kiełki i zioła!

Co jeść w lutym?

W lutym nadal dostępne są warzywa i owoce, które szczególnie dobrze się przechowują, jednak trochę się już nam one znudziły i przejadły. To nadal nie jest czas na zrywanie swoich plonów wprost z przydomowego ogródka, ani na zakupy pachnących warzyw i owoców na targu. Kalendarz sezonowy w lutym to jednak nadal wiele różnych możliwości zdrowego odżywiania.  Możemy również urozmaicić sobie dietę, jeśli tylko postawimy na domową uprawę – kiełków i ziół. Co jeść w lutym? Jeśli chcesz zachować zdrowie i energię w lutym, to oczywiście nadal koniecznie jedz sezonowo! Poczekaj jeszcze z tymi truskawkami, odpuść sobie te czerwoniutkie pomidorki nafaszerowane chemią. Podziękuje Ci za to zarówno Twoje zdrowie, jak i portfel!

Co-jeść-w-lutym-kalendarz-sezonowy-luty

Owoce, które warto jeść w lutym:

  • Gruszki
  • Jabłka

Warzywa, które warto jeść w lutym:

  • Buraki
  • Dynie
  • Brukselki
  • Marchew
  • Kapusta biała
  • Kapusta czerwona
  • Cebula
  • Czosnek
  • Brukiew
  • Czarna rzepa
  • Ziemniaki
  • Topinambur
  • Seler Korzeniowy
  • Pasternak
  • Por
  • Jarmuż
  • Cykoria
  • Pietruszka korzeniowa
  • Pieczarki
  • Fasola
  • Groch
  • Ciecierzyca

Co jeść w lutym zwłaszcza?

  • Orzechy laskowe
  • Orzechy włoskie
  • Kiszonki
  • Kiełki
  • Szczypiorek uprawiany w domu
  • Natka pietruszki uprawiana w domu
  • Koperek uprawiany w domu
  • Miód

Jedz sezonowo! Jakich warzyw i owoców unikać w lutym?

Kalendarz sezonowy powie Ci, co jeść w lutym. Cały czas pamiętaj jednak również o liście warzyw i owoców, których lepiej unikać w lutym. Dobrze wiemy, że marzą Ci się już nowalijki, słodkie owoce i pyszne warzywa – ale jeszcze musisz poczekać. Pod koniec lutego mogą pojawiać się w sklepach pierwsze nowalijki – pamiętaj jednak, że to jeszcze nie jest na nie pora. Kuszą swoim wyglądem, nie jedliśmy ich od roku i aż ślinka cieknie, ale warto jeszcze odrobinę poczekać. Są one teraz totalnie pozbawione smaku i bardzo mocno nafaszerowane nawozami sztucznymi i pestycydami. Serio, nie chcesz takiej mieszanki zjeść. Ani to smaczne, ani tym bardziej zdrowe. Kalendarz sezonowy w lutym każe unikać przede wszystkim:

  • Nowalijek
  • pakowanych w plastik boróweczek
  • Pomidorów
  • Ogórków
  • Szpinaku
  • Truskawek
  • Szparagów
  • Sałaty

Kalendarz sezonowy – luty, a zakupy w warzywniaku

W lutym nie znajdziemy nic w ogródku – sezon już dawno się zakończył, już niedługo zacznie się pierwsze sianie. Nie mamy w ogródku świeżych warzyw i owoców i szybko mieć ich nie będziemy – zatem co jeść w lutym? Będziemy musieli udać się znów do sklepu – jeszcze trochę zarobią na nas właściciele warzywniaków. Kalendarz sezonowy w lutym to ciągle warzywa i owoce, które dobrze się przechowują (wieje nudą, ale lepszy rydz niż nic). Przy zakupach cały czas pamiętamy na co zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa, a także jak prawidłowo myć owoce i warzywa. Tych dwóch zasad powinniśmy się trzymać cały rok. 

Kalendarz sezonowy podpowiada – w lutym postaw na kiełki i zioła!

Przejadły się nam już zapewne owoce i warzywa, które proponuje nam kalendarz sezonowy w lutym i zastanawiamy się co jeść w lutym, by nie oszaleć, zanim na dobre w kuchni zagości wiosna. Jest na to doskonały sposób. W dalszym ciągu, jak w styczniu możemy postawić na kiełki. To najlepsze źródło cennych witamin i związków mineralnych, których tak mało jest w naszej zimowej diecie. Możemy również uprawiać w domu z powodzeniem szczypiorek, natkę pietruszki i koperek. To taki przedsmak nowalijek, który pozwoli nam przeczekać ostatnie chwile zimy i przedwiośnia. 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)