Jesteś tym, co jeszZdrowe odżywianie

Luty – Kalendarz sezonowy – co jeść w lutym?

5/5 - (4 votes)

Luty to już dość trudny miesiąc, jeśli chodzi o Kalendarz sezonowy. Mamy już zdecydowanie mniejsze pole manewru, jeśli chodzi o sezonowe warzywa i owoce – oczywiście dostępne są jeszcze te, które się dobrze przechowują, ale trochę się nam już przejadły. To jednak jeszcze nie powód do wymówek – w lutym też jedz sezonowo! Co jeść w lutym, by nadal być zdrowym i zachować energię? Uprawiaj kiełki i zioła!

Co jeść w lutym?

W lutym nadal dostępne są warzywa i owoce, które szczególnie dobrze się przechowują, jednak trochę się już nam one znudziły i przejadły. To nadal nie jest czas na zrywanie swoich plonów wprost z przydomowego ogródka, ani na zakupy pachnących warzyw i owoców na targu. Kalendarz sezonowy w lutym to jednak nadal wiele różnych możliwości zdrowego odżywiania.  Możemy również urozmaicić sobie dietę, jeśli tylko postawimy na domową uprawę – kiełków i ziół. Co jeść w lutym? Jeśli chcesz zachować zdrowie i energię w lutym, to oczywiście nadal koniecznie jedz sezonowo! Poczekaj jeszcze z tymi truskawkami, odpuść sobie te czerwoniutkie pomidorki nafaszerowane chemią. Podziękuje Ci za to zarówno Twoje zdrowie, jak i portfel!

Co-jeść-w-lutym-kalendarz-sezonowy-lutyfot.: Owned by the author

Owoce, które warto jeść w lutym:

  • Gruszki
  • Jabłka

Warzywa, które warto jeść w lutym:

  • Buraki
  • Dynie
  • Brukselki
  • Marchew
  • Kapusta biała
  • Kapusta czerwona
  • Cebula
  • Czosnek
  • Brukiew
  • Czarna rzepa
  • Ziemniaki
  • Topinambur
  • Seler Korzeniowy
  • Pasternak
  • Por
  • Jarmuż
  • Cykoria
  • Pietruszka korzeniowa
  • Pieczarki
  • Fasola
  • Groch
  • Ciecierzyca

Co jeść w lutym zwłaszcza?

  • Orzechy laskowe
  • Orzechy włoskie
  • Kiszonki
  • Kiełki
  • Szczypiorek uprawiany w domu
  • Natka pietruszki uprawiana w domu
  • Koperek uprawiany w domu
  • Miód

Jedz sezonowo! Jakich warzyw i owoców unikać w lutym?

Kalendarz sezonowy powie Ci, co jeść w lutym. Cały czas pamiętaj jednak również o liście warzyw i owoców, których lepiej unikać w lutym. Dobrze wiemy, że marzą Ci się już nowalijki, słodkie owoce i pyszne warzywa – ale jeszcze musisz poczekać. Pod koniec lutego mogą pojawiać się w sklepach pierwsze nowalijki – pamiętaj jednak, że to jeszcze nie jest na nie pora. Kuszą swoim wyglądem, nie jedliśmy ich od roku i aż ślinka cieknie, ale warto jeszcze odrobinę poczekać. Są one teraz totalnie pozbawione smaku i bardzo mocno nafaszerowane nawozami sztucznymi i pestycydami. Serio, nie chcesz takiej mieszanki zjeść. Ani to smaczne, ani tym bardziej zdrowe. Kalendarz sezonowy w lutym każe unikać przede wszystkim:

  • Nowalijek
  • pakowanych w plastik boróweczek
  • Pomidorów
  • Ogórków
  • Szpinaku
  • Truskawek
  • Szparagów
  • Sałaty

Kalendarz sezonowy – luty, a zakupy w warzywniaku

W lutym nie znajdziemy nic w ogródku – sezon już dawno się zakończył, już niedługo zacznie się pierwsze sianie. Nie mamy w ogródku świeżych warzyw i owoców i szybko mieć ich nie będziemy – zatem co jeść w lutym? Będziemy musieli udać się znów do sklepu – jeszcze trochę zarobią na nas właściciele warzywniaków. Kalendarz sezonowy w lutym to ciągle warzywa i owoce, które dobrze się przechowują (wieje nudą, ale lepszy rydz niż nic). Przy zakupach cały czas pamiętamy na co zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa, a także jak prawidłowo myć owoce i warzywa. Tych dwóch zasad powinniśmy się trzymać cały rok. 

Kalendarz sezonowy podpowiada – w lutym postaw na kiełki i zioła!

Przejadły się nam już zapewne owoce i warzywa, które proponuje nam kalendarz sezonowy w lutym i zastanawiamy się co jeść w lutym, by nie oszaleć, zanim na dobre w kuchni zagości wiosna. Jest na to doskonały sposób. W dalszym ciągu, jak w styczniu możemy postawić na kiełki. To najlepsze źródło cennych witamin i związków mineralnych, których tak mało jest w naszej zimowej diecie. Możemy również uprawiać w domu z powodzeniem szczypiorek, natkę pietruszki i koperek. To taki przedsmak nowalijek, który pozwoli nam przeczekać ostatnie chwile zimy i przedwiośnia. 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)