Jesteś tym, co jeszMedycyna naturalnaNaturalne środki leczniczePrewencjaZdrowe odżywianie

Jaki miód wybrać? Rodzaje miodów – jaki miód jest najlepszy?

5/5 - (13 votes)

Kiedy przychodzi jesień wielu z nas udaje się na bazar w celu uzupełnienia zapasów miodu. To właśnie teraz królują rozgrzewające napoje z miodem. Stając przed półką uginającą się od różnych rodzajów miodu można dostać zawrotu głowy – jaki miód wybrać? Jaki miód jest najlepszy? Czy wszystkie rodzaje miodów różnią się szczególnie między sobą?

Jaki miód wybrać – płynny czy stały?

Zanim zagłębimy się w szczegółowe rodzaje miodów i ich właściwości poznajmy stany skupienia miodów. Miód możemy kupić w formie płynnej i stałej. Jaki miód wybrać? Płynny czy stały – jaki miód jest najlepszy? Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym. Zachodzi praktycznie w każdym z rodzajów miodu – w jednych jednak szybciej, niż w drugich. Dlaczego? Krystalizacja miodu zależy głównie od stosunku zawartości cukrów prostych – tzn. glukozy i fruktozy.

Miód stały

Te miody, które w swoim składzie mają więcej glukozy, a mniej fruktozy – szybciej krystalizują. Przykładem takiego miodu może być np. miód rzepakowy.

Miód płynny

Miody wolniej krystalizujące mają w swoim składzie mniej glukozy w stosunku do fruktozy, a co za tym idzie – dłużej pozostają płynne. Przykładem takiego miodu jest miód akacjowy.

Rodzaje miodów – jaki miód jest najlepszy?

Ciężko jednoznacznie powiedzieć jaki miód jest najlepszy. Jaki miód wybrać? Jakie rodzaje miodów są najzdrowsze? Można powiedzieć, że odpowiedź nie zależy od samego miodu, a od osoby, która go potrzebuje. Ilu ludzi i aktualnych potrzeb organizmu, tyle najlepszych miodów. Trudno wybrać faworyta, który sprawdzi się perfekcyjnie dla każdego, jednak z czystym sumieniem można powiedzieć, że każdy miód ma cudowne działanie. Zdecydowanie warto wprowadzić go do diety. Miód to nie tylko wspaniały smak i dobre samopoczucie, ale również korzyści zdrowotne!

Miód wielokwiatowy

Idealny na zwiększenie odporności organizmu. Znakomicie dodaje energii, pobudza siły witalne i poprawia nastrój. Działa korzystnie na serce i naczynia krwionośne, a ponadto łagodzi stany alergiczne dróg oddechowych.

Miód rzepakowy

Polecany na problemy z wątrobą i drogami żółciowymi. Działa zbawiennie również na serce i naczynia wieńcowe. Sprawdzi się idealnie do leczenia stanów zapalnych dróg oddechowych. Może być przydatny również przy oparzeniach – szybkie przyłożenie odrobiny miodu rzepakowego na oparzoną skórę chroni przed powstawaniem pęcherzy i zakażeniem. Miód rzepakowy skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Polecany jest osobom, które pracują fizycznie.

Miód akacjowy

Należy do najsłodszych miodów w Polsce. Ma działanie uspokajające. Poleca się go przy wytężonej pracy umysłowej i osłabieniu fizycznym. Działa wzmacniająco na układ immunologiczny, polecany jest również podczas leczenia przeziębień. Sprawdzi się ponadto przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, a także układu moczowego (w tym nerek). Wyjątkowo pomocny jest w przypadku problemów z kamicą nerkową. Jest ponadto bardzo bogaty w izoflawony, dzięki czemu łagodzi objawy menopauzy.

Miód Manuka

Pochodzi z Nowej Zelandii – powstaje z herbacianych krzewów manuka. Ostry w smaku, z intensywnym zapachem. Posiada duże stężenie methylglyoxalu (MGO 400+) – związku o działaniu bakteriobójczym. W naszych rodzimych miodach również ten związek występuje, jednak jego stężenie jest o wiele mniejsze. Miód Manuka ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Działa ponadto korzystnie na układ odpornościowy, reguluje trawienie.

Miód nawłociowy

Charakteryzuje go kwaskowaty posmak. W swoim składzie ma dużo kwercetyny i rutyny, które bardzo korzystnie wpływają na stan naczyń krwionośnych, a także wspomagają krążenie. Szczególnie polecany osobom, które mają problemy z nadciśnieniem. Działa kojąco na układ pokarmowy oraz na nerki.

Miód lipowy

Bardzo smaczny, aromat przypomina woń kwiatów lipy. Ma działanie antystresowe, wpływa kojąco na układ nerwowy, sprawdzi się w przypadku problemów z drogami oddechowymi, a także w przypadku chorób serca i układu krążenia. Sprawdzi się przy infekcjach wirusowych i bakteryjnych. Działa osłaniająco na drogi oddechowe, ułatwia odkrztuszanie.

Miód gryczany

Miód o charakterystycznym, intensywnym i ostrym, korzennym zapachu. Będzie pasował do słodzenia kawy, do pieników. Sprawdzi się w przypadku potrzeby odtrucia organizmu. Ma bardzo korzystny wpływ na układ krążenia, a także na wątrobę. Chroni przed miażdżycą i niedokrwistością. Jeśli cierpisz ponadto na problemy ze wzrokiem, słuchem lub z pamięcią i nie wiesz jaki miód wybrać – jest to idealny miód dla Ciebie.

Miód wrzosowy

Łagodzi stany zapalne jamy ustnej oraz gardła, a także stany zapalne jelit. Ma korzystny wpływ na układ moczowy (w tym nerki), a także na gruczoł krokowy. Polecany dla osób z kamicą nerkową. Świetnie radzi sobie z biegunkami.

Miód malinowy

Wyjątkowo słodki i delikatny. Zapachem przypomina owoce malin. Uwielbiany przez dzieci. Wykazuje działanie napotne i rozgrzewające. Pomocny w leczeniu biegunek. Skuteczny przy przeziębieniach i schorzeniach dróg oddechowych. Wzmacnia układ odpornościowy.

Miód mniszkowy

Charakterystyczne ze względu na bardzo słodki, wręcz mdły smak. Bardzo korzystnie działa na układ trawienny, wspomaga pracę wątroby i żołądka. Miód mniszkowy wzmaga apetyt i pobudza pracę nerek.

Miód nektarowo-spadziowy

Powstaje częściowo z nektaru roślin, a częściowo ze spadzi (iglastej lub liściastej). Łączy w sobie właściwości lecznicze obu tych rodzajów miodu. Zwykle zawiera dużo związków o działaniu przeciwzapalnym i antybiotycznym. Stosuje się go zwłaszcza przy schorzeniach układu krążenia i serca, a także przy zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych dróg oddechowych. Powinny zaopatrzyć się w niego osoby, które mają skłonność do używek – np. kawy, herbaty czy alkoholu.

Miody spadziowe

Te rodzaje miodów są wyjątkowe – nie powstają z nektaru kwiatów – jest to wydzielina mszyc i czerwców żerujących na liściach drzew. Taka wydzielina (lepka i słodka) pojawia się głównie latem, jako kropelki na drzewach. Wydzielina zwabia pszczoły i jest następnie przez nie zbierana. Miody spadziowe są szczególnie wartościowe, jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych i zdrowotnych.

Miód spadziowy ze spadzi liściastej

Miód spadziowy ze spadzi liściastej najczęściej pochodzi z drzew lipy. Działa korzystnie na drogi moczowe i nerki, a także na wątrobę i drogi żółciowe. Pomaga w regulacji przemiany materii i reguluje pracę serca. Obniża ciśnienie krwi i polepsza krążenie. Przyspiesza gojenie ran, działa uspokajająco i zmniejsza napięcie nerwowe.

Miód spadziowy ze spadzi iglastej

Miód spadziowy ze spadzi iglastej najczęściej pochodzi ze świerków i jodeł. Jest to jeden z najdroższych w Polsce miodów. Sprawdzi się w przypadku problemów z dolnymi drogami oddechowymi, a także z przewodem pokarmowym. Idealny zarówno na zaparcia, jak i na biegunki. Ma silne właściwości przeciwzapalne i odtruwające. Działa wykrztuśnie i pomaga walczyć z przeziębieniami. Polecany osobom chorującym na serce, mającym problemy z naczyniami krwionośnymi, a także osobom cierpiącym na nerwice.

Jaki miód jest najlepszy? Naturalny! Jak sprawdzić, czy miód jest naturalny?

Wybierając miód zwróć uwagę nie tylko na jego konsystencję (miód płynny, miód stały) i rodzaje miodów, ale również na źródło, w którym kupujesz. Jaki miód wybrać? Jaki miód jest najlepszy? Ważne przede wszystkim, żeby miód był naturalny i nie zawierał dodatku syropu cukrowego. Oczywiście nikt nie będzie się chwalił, że miód, który sprzedaje był chrzczony. Jak sprawdzić, czy kupiony miód był naturalny i nie posiadał cukrowego dodatku?

->   Sprawdźmy datę rozlewu miodu na etykiecie. Jeśli minęło ponad trzy miesiące od daty rozlewu, a miód jest nadal w idealnie płynnym stanie…najprawdopodobniej dodano do niego cukru. Naturalny, niechrzczony miód powinien w tym czasie już zacząć krystalizować.

->   Jeśli nie masz dostępu do etykiety z datą rozlewu, wykonaj prosty test. Wlej do przezroczystej szklanki chłodną wodę, a następnie powoli dolej miód. Obserwuj, co dzieje się w szklance. Miód naturalny spłynie na dno i samoczynnie nie będzie się szybko rozpuszczał. Jeśli dodano do miodu cukier, miód nie spłynie prostym strumieniem i zacznie się szybko rozpuszczać, prawie bez odkładania się na dnie. Jeśli mieliśmy szczególnego pecha i kupiliśmy syrop cukrowy, a nie miód – po wlaniu do szklanki powinien on natychmiast się rozpuścić.

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)