Smoothie z jarmużu – zielone zdrowie

Smoothie z jarmużu to bardzo zdrowy i pyszny pomysł na idealny początek dnia! Wariacji na temat jarmużowego smoothie jest w internecie mnóstwo – ilu ludzi, tyle smaków. Dziś mamy dla Was przepyszne smoothie z jarmużem, pietruszką, bananem i jabłkiem, które przekona do siebie nawet największego niedowiarka!

Dlaczego warto pić smoothie z jarmużu?

Jarmuż uważany jest za superfood. Posiada bardzo wysoką zawartość istotnych dla naszego organizmu składników. Jest bardzo cennym źródłem białka, kwasu foliowego, a także witamin (głównie wit. K, wit. A i wit. C, a także wit. z grupy B.). Bardzo bogaty jest również w żelazo, wapń, potas, mangan i sulforafan, a także w bardzo aktywne przeciwutleniacze. Roślina ta jest także cennym źródłem błonnika, minerałów i makroelementów.

Bardzo ważną zaletą jarmużu jest jego zasadowość – należy do czołówki pokarmów działających alkalizująco na nasz organizm. Jest to także roślina niskokaloryczna – posiada niewiele cukrów i tłuszczy.

Przepis na smoothie z jarmużu

Przepyszny i bardzo zdrowy koktajl z jarmużu, który zapewni Ci idealny start każdego dnia! W razie potrzeby możesz dosłodzić smoothie odrobiną miodu lub syropu z agawy, jednak moim zdaniem banan w zupełności wystarczy. Możesz również dodać daktyle, które naturalnie osłodzą smoothie z jarmużu.

Składniki na smoothie z jarmużu:

  • 4 garści jarmużu
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 2 kiwi
  • 1 cytryna (sok)
  • 1 łyżeczka tartego imbiru

Przygotowanie smoothie z jarmużu:

  • Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
  • W razie potrzeby dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.

 

Smoothie z jarmużu w tej wersji warto pić zwłaszcza, jeśli czujemy, że łapie nas przeziębienie. Tak duża dawka witaminy C z pewnością postawi nas na nogi!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)