Kapusta kiszona – źródło zdrowia i urody

Genialnie wzmacnia odporność, zawiera mnóstwo cennych witamin i pomaga w oczyszczaniu organizmu.
kapusta kiszona, czyli królowa wśród kiszonek
ma również działanie antynowotworowe, a ponadto wspomaga metabolizm i jest niskokaloryczna.

Postaw na kapustę kiszoną!

Nie ma nic cenniejszego dla naszego zdrowia, niż kiszonki. Domowa kapusta kiszona to źródło zdrowia, urody i młodości, w odróżnieniu od sklepowej kapusty kwaszonej, czyli tej chemicznie zaprawianej.  Jesień to idealny czas na przygotowanie kapusty kiszonej. Warto zrobić ją samodzielnie – tylko wówczas mamy pewność, że przygotowana będzie w sposób naturalny, bez niepotrzebnych „ulepszaczy” i kilogramów soli.

Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?

kapusta kiszona
Kapusta kiszona to źródło zdrowia, urody i młodości

Kapusta kiszona oczyszcza organizm z bakterii gnilnych i bardzo pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową. Jest bardzo cennym źródłem bakterii kwasu mlekowego, które w sposób naturalny wspierają pracę jelit. Doskonale wspomaga również odporność organizmu. Zawiera bakteriocyny, o działaniu zbliżonym do antybiotyków, a także fitoncydy, które działają bakterio- i grzybobójczo. Łagodzi objawy przeziębienia, pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych. W kapuście kiszonej znajdziemy również mnóstwo cennych witamin, takich jak wit. C, E, A, K, a także wartościowe wit. z grupy B. Duża zawartość witaminy C działa zbawiennie na organizm – zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Kapusta kiszona jest to ponadto bardzo bogatym źródłem związków cynku, manganu, potasu, wapnia, żelaza i siarki. Obniża poziom cholesterolu i cukru w organizmie, wspomaga przemianę tłuszczów i reguluje ciśnienie krwi. Jest bogata w błonnik, dzięki czemu, mimo niskiej kaloryczności bardzo syci i przyspiesza metabolizm – powinna zatem znaleźć się w menu osób odchudzających się.

Kapusta kiszona – źródło urody

Dzięki zawartości witaminy E i siarki, kapusta kiszona bardzo korzystnie wpływa na ogólny stan cery, włosów i paznokci. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy pomaga ponadto w oczyszczaniu organizmu z toksyn i wolnych rodników – jest więc naturalną receptą na młodość. Co więcej – w trakcie kiszenia kapusty degradacji ulegają glikozynolany, w wyniku czego powstają związki o działaniu przeciwnowotworowym (hamują rozwój nowotworów hormonozależnych, jak nowotwory piersi, jajników, prostaty).

kapusta kiszona właściwości

Dlaczego warto samodzielnie przygotować kapustę kiszoną?

domowa kapusta kiszona
Kapusta musi być dobrze ubita w beczce.

Kapustę warto kisić samodzielnie w domu. Nie jest to trudne, a tylko wówczas mamy pewność, że proces kiszenia był prawidłowy. W sklepie bardzo często możemy spotkać kapustę kwaszoną – nie ma ona nic wspólnego z naturalnie fermentowaną, domową kapustą. Zakwaszana jest octem, zawiera mnóstwo cukru, soli i konserwantów. Nawet, jeśli jednak trafimy u sprawdzonego sprzedawcy na prawdziwą, kiszoną kapustę z beczki, nigdy nie mamy 100% pewności jak była przygotowana. Nie możemy również mieć wpływu na jej smak. Domowa kapusta kiszona będzie zawsze lepsza w smaku od sklepowej – co więcej, smak ten możemy dopasować do własnych upodobań dzięki modyfikacjom przepisu pod własny gust.

Kisimy kapustę – przepis

Przepisów na kapustę kiszoną są setki. Ciężko wybrać jeden, idealny dla każdego. To chyba w niej jest najpiękniejsze – kontrolując ilość i jakość dodatków, czas ugniatania i fermentacji możemy dostosować smak kapusty kiszonej do własnych upodobań.

Naszą domową kapustę kiszoną przygotowujemy według poniższego przepisu.

SkładnikiPrzygotowanie
– 20 kg ŚWIEŻEJ kapusty szatkowanej

-5 kg marchewki

-300 g soli kamiennej

-2 opakowania ziela angielskiego

-2 opakowania liści laurowych

-2 opakowania kminku całego

*opakowanie to w tym przypadku standardowa, mała torebka

Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Kapustę i marchewkę przekładamy partiami razem z przyprawami do wyparzonego naczynia. Całość bardzo dokładnie mieszamy i ugniatamy. Następnie odciskamy kapustę z soku, który puściła i przekładamy do beczki, w której będzie się kisiła. Tu ubijamy ją bardzo dokładnie, aby pozbyć się powietrza. Odstawiamy na tydzień do fermentacji dbając o to, by kapusta miała możliwość odgazowania (robimy pionowe otwory odgazowujące). Kapustę przechowujemy pod obciążeniem (np. kamieniem) lub przekładamy do słoików.

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)