Ciasta i deseryZdrowe odżywianieZdrowe Przepisy

Brownie czekoladowe z ciecierzycy

Rate this post

Przepyszne, czekoladowe, wilgotne brownie czekoladowe z ciecierzycy to pomysł na wspaniały, zdrowy podwieczorek. Jest bezglutenowe, a ponadto zawiera mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych! I jak tu się nie skusić? 

Dlaczego właśnie brownie z ciecierzycy?

Ciecierzyca jest doskonałą bazą do wypieków bezglutenowych. Z powodzeniem zastępuje mąkę. Ma lekko orzechowy posmak, dzięki czemu do brownie jest wręcz idealna. Ciecierzyca jest bardzo bogata w białko i błonnik pokarmowy. Ma właściwości prebiotyczne, co oznacza, że korzystnie wpływa na rozwój „dobrej” mikroflory jelitowej.  Węglowodany złożone z ciecierzycy zapewniają uczucie sytości na długo, a ich rozkład w organizmie nie powoduje gwałtownych skoków glukozy w krwi.

Brownie czekoladowe z ciecierzycy – przepis

Brownie czekoladowe z ciecierzycy to ciasto, na które warto się skusić! Jest przyjemnie wilgotne, mocno czekoladowe i proste w przygotowaniu. Jest ponadto bardzo sycące i idealnie zaspokaja apetyt na słodycze.

Składniki na brownie czekoladowe z ciecierzycy:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 2 banany rozgniecione
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki dobrego kakao
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Przygotownie brownie z ciecierzycy:

  • Blendujemy ciecierzycę z bananami.
  • Dodajemy jajko, jogurt, masło orzechowe i mieszamy.
  • Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
  • Masę przelewamy do foremki (keksówka) i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)