Brązowienie iglaków? Jest na to sposób!

Rośliny iglaste w naszych ogrodach stanowią ważny element dekoracyjny. Do ich niewątpliwych zalet należy zielony kolor, którym możemy cieszyć się niemal przez cały rok. Niestety, często wygląd naszych iglaków odbiega od takiego, jaki chcielibyśmy oglądać. Dość częstym widokiem jest brązowienie igieł iglaków – zwłaszcza na tujach, świerkach, cisach, jałowcach oraz cyprysach. Dlaczego iglaki brązowieją i jak zapobiegać temu zjawisku?

Przyczyny brązowienia iglaków

Istnieje wiele przyczyn brązowienia iglaków w naszych przydomowych ogrodach oraz na działkach. Do najważniejszych zaliczyć możemy niewłaściwe stanowisko i nieodpowiednie sadzenie iglaków, niedobór oraz nadmiar wody, niskie temperatury, obecność chorób i szkodników oraz powodowane przez nie uszkodzenia, a także niewłaściwa pielęgnacja oraz nieodpowiednie nawożenie. Brązowienie iglaków jest jednym z najczęstszych problemów, jakie dotykają nasze iglaki.

Brązowienie iglaków – susza

Gorące i suche lata nie wpływają korzystnie na wzrost i rozwój niektórych gatunków iglaków, takich jak m.in. cypryśnik błotny, cypryśnik groszkowy oraz jodeł. Na niedobory wody szczególnie wrażliwe są młode iglaki, których system korzeniowy nie jest odpowiednio rozwinięty. Niedobory wody są dla nich szkodliwe nie tylko latem, ale również zimą, kiedy silne mrozy przeplatają się z okresami odwilży.

iglaki
Gorące i suche lata nie wpływają korzystnie na wzrost i rozwój niektórych gatunków iglaków.

Dlatego też ważne jest regularne podlewanie iglaków nie tylko wiosną oraz latem, ale również jesienią w celu umożliwienia im zgromadzenia zapasów wody w tkankach. Niekorzystny jest nie tylko niedobór wody, ale również jej nadmiar. Zbyt duża ilość wody może bowiem doprowadzić do gnicia korzeni iglaków z powodu braku powietrza.

Dlaczego iglaki brązowieją – chłód i mróz

Nie wszystkie iglaki są wytrzymałe na mróz. Niskie temperatury w zimie i mroźny wiatr, który bardzo często pojawia się zimą mogą doprowadzić do zasychania całych gałęzi od strony, z której najczęściej wieje. Dlatego też rośliny te powinniśmy sadzić w miejscach osłoniętych od szkodliwego działania wiatru. Na zimne wiatry najbardziej narażone są rośliny rosnące od strony wschodniej i północnej.

brązowienie igieł
Nie wszystkie iglaki są wytrzymałe na mróz.

Z kolei jesienią zwłaszcza młode iglaki możemy dodatkowo zabezpieczyć, stosując w tym celu agrowłókninę. Brązowienie igieł pod wpływem niskich temperatur dla części iglaków jest stanem normalnym, ponieważ na wiosnę ponownie stają się one zielone. Zjawisko brązowienia igieł będzie znacznie mniejsze, jeśli w okresie jesiennym zastosujemy odpowiedni nawóz. Szeroki wybór nawozów ekologicznych oferuje przyjazna naturze firma Ekodarpol.  

Choroby jedną z przyczyn brązowienia iglaków – fytoftoroza

Jedną z najczęstszych przyczyn brązowienia igieł wielu iglaków jest obecność patogenów grzybowych. Do najgroźniejszych chorób iglaków zaliczyć możemy fytoftorozę, osutki oraz zamieranie pędów. Fytoftoroza jest chorobą, której objawami są przede wszystkim: zamieranie części pędów, brązowienie igieł oraz ich opadanie. Dodatkowo na chorych pędach pojawiają się brązowo-czerwone miejsca. Szczególnie podatne na tę chorobę są cis, jodła, świerk, cypryśnik oraz żywotnik. W przypadku jej wystąpienia chore i porażone fragmenty rośliny najlepiej usunąć.

Zamieranie pędów i osutki – groźne choroby iglaków

Kolejną groźną chorobą iglaków jest zamieranie pędów. Objawem choroby jest żółknięcie młodych igieł, a następnie ich brązowienie i opadanie. Szczególnie podatne na chorobę są cis, jałowiec, sosna, świerk oraz żywotnik. Zapobieganie rozwojowi choroby polega na sadzeniu roślin w dołkach z kompostem z kory. Osutki to choroba, której objawem są żółte paski widoczne na igłach sosny, świerku oraz jodły, które z czasem brązowieją i opadają. Z kolei na jałowcach dochodzi również do zamierania wierzchołków pędów. Walka z chorobą polega na eliminacji porażonych pędów.

Brązowienie iglaków – szkodniki iglaków

Do najczęściej spotykanych szkodników atakujących iglaki zaliczyć możemy pędraki, miniarki oraz zielone mszyce świerkowe. Pędraki atakują przede wszystkim system korzeniowy iglaków, co może doprowadzić do obumarcia roślin. Miniarki powodują brązowienie wierzchołków pędów, z kolei objawami obecności zielonej mszycy świerkowej są żółte plamki na igłach, które z czasem stają się brązowe i opadają. Objawy mszycy świerkowej podobne są do objawów przędziorka sosnowca.

Brązowienie iglaków – niedobór składników pokarmowych

Iglaki do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz dla utrzymania właściwej kondycji wymagają regularnego nawożenia. Na glebach ubogich w składniki odżywcze bardzo często pojawiają się zmiany w zabarwieniu igieł naszych iglaków. Przy nawożeniu powinniśmy pamiętać o stosowaniu nawozów, które w swoim składzie zawierają magnez. Niedobór tego składnika najczęściej powoduje przebarwienia iglaków. Początkowo kolor igieł staje się jasnozielony, następnie żółty, a na końcu brązowy. W konsekwencji igły opadają, co może doprowadzić do śmierci rośliny.

brązowienie igieł
Iglaki do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz dla utrzymania właściwej kondycji wymagają regularnego nawożenia.

Oprócz magnezu iglaki potrzebują również boru, miedzi, manganu, żelaza, molibdenu i cynku. Iglaki możemy nawozić zarówno doglebowo, jak i dolistnie. Zła kondycja iglaków, w tym brązowienie igieł może być spowodowane nie tylko niedoborem składników pokarmowych, ale również ich nadmiarem.

Humus Active do iglaków

brązowienie igieł Humus Active
 

Polecanym ekologicznym nawozem do iglaków jest Humus Active. To sprawdzony ekologiczny polepszacz glebowy, który stosuje się w celu zapewnienia prawidłowego rozwoju iglaków oraz utrzymania ich we właściwej kondycji. Wpływa on korzystnie na wzrost, kondycję oraz zdrowie drzew i krzewów iglastych. zwiększa również zimotrwałość i mrozoodporność iglaków, zapewniając im jednocześnie intensywną zieleń. Ważną cechą nawozu jest również przeciwdziałanie zjawisku, jakim jest brązowienie igieł. Humus Active dodatkowo uodparnia iglaki na choroby i zapewnia znakomite ukorzenienie roślin. Jego zadaniem jest również dostarczenie roślinom potrzebnych składników pokarmowych oraz przyśpieszenie rozkładu resztek organicznych i zwiększenie rozwoju mikoryzy w glebie. Zaletą nawozu jest również zwiększenie chłonności wodnej gleby i poprawa jej struktury. Nawóz stosuje się 3 razy w roku: wiosną, kiedy temperatura otoczenia przekroczy 10 °C, następnie w sezonie letnim od czerwca do sierpnia oraz późną jesienią – od października do listopada.

Artykuł sponsorowany z lokowaniem produktu.

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)