Ciasteczka z sosną! Spróbuj czegoś nowego!

Myślałeś, że już nic Cię nie zadziwi w kuchni? Spróbuj przepisu na niesamowite ciasteczka z sosną i poznaj czym są leśne słodycze! 

Ciasteczka z sosną – zaskocz swoich domowników!

W okresie zimowym, a także na początku wiosny igliwie sosny jest bardzo bogate w witaminę C, a także w witaminę A, witaminy z grupy B i witaminę K. To również źródło cennych mikro- i makroelementów, do których możemy zaliczyć m.in. fosfor, potas, miedź, magnez, cynk, żelazo. Znajdziemy tutaj także olejki eteryczne, fitoestrogeny i flawonoidy. W okresie letnim igliwie sosny zmienia swój skład – wówczas znajdziemy w nim więcej olejków eterycznych, bioflawonoidów i minerałów, a mniej witaminy C.

Ciasteczka z sosną – przepis

Takich ciasteczek z pewnością jeszcze nie znasz! Odrobina lasu w Twojej własnej kuchni. Ciasteczka pięknie pachną lasem. Rewelacyjnie smakują z domowym dżemem jagodowym 🙂

Składniki na ciasteczka z sosną:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 banan
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść igieł sosnowych
  • 2 łyżki mielonych migdałów

Przygotowanie ciasteczek z sosną:

  • Połowę igieł sosnowych mielimy.
  • Pozostałe igły tniemy nożyczkami na bardzo drobne kawałki.
  • Łączymy ze sobą wszystkie składniki ciasteczek i wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie wałkujemy je na około 0,5 cm placek i wykrawamy ciasteczka.
  • Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 10-12 minut (tak, aby ciasteczka się zarumieniły).

 

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)