Cięcie drzew owocowych jesienią
Drzewa owocowe jesienią wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych, które z pewnością wpłyną na bardzo dobre owocowanie w kolejnym sezonie. Wiele gatunków drzew owocowych przycinamy zimą i wczesną wiosną, a następnie w okresie letnim. Czy powinniśmy wykonywać cięcie drzew owocowych jesienią?
Cięcie drzew owocowych jesienią
Drzewa owocowe w naszych przydomowych ogrodach i na działkach najintensywniejszy wzrost wykazują wiosną, z kolei latem ulega on stopniowo spowolnieniu. Najwcześniej przestają rosnąć drzewa pestkowe, a najpóźniej drzewa ziarnkowe. Od września do listopada drzewa powinny już rozpocząć proces stopniowego hartowania, aby dobrze przygotować się do wejścia w stan zimowego spoczynku.
Drzewa owocowe jesienią wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych, których celem jest jak najlepsze przygotowanie ich do zbliżającej się zimy, a także do zapewnienia wysokich plonów bardzo dobrej jakości w kolejnym sezonie wegetacyjnym. Powinniśmy pamiętać, aby nie nawozić drzew owocowych jesienią azotem. Również cięcie drzew owocowych jesienią może pobudzić do wzrostu przycięte gałęzie, co z pewnością nie wpłynie korzystnie na ich przezimowanie.
Cięcie drzew jesienią – jabłonie, śliwy i grusze
Najważniejsze cięcie jabłoni, śliw oraz gruszy powinniśmy wykonać wiosną. Po przeprowadzeniu wiosennego cięcia w okresie letnim na drzewach tych tworzą się wilki, które trzeba eliminować. Ich usuwanie wpływa korzystnie na dojrzewanie owoców. W przypadku wczesnych odmian powinniśmy wykonać cięcie po zbiorze owoców. Jest to tzw. przycinanie drzew po zbiorach. Polega ono na prześwietleniu koron drzew i przeprowadza się je od sierpnia do początku września.
Musimy jednak zwrócić uwagę, aby zabieg cięcia nie został przeprowadzony zbyt radykalnie. W przypadku jednorazowego przycięcia zbyt dużej liczby pędów drzewo może zostać znacznie osłabione. To z kolei może zmniejszyć jego odporność na spadki temperatur, a także na choroby i szkodniki. W przypadku późniejszych odmian jabłoni, śliw i gruszy cięcie wykonujemy dopiero wiosną, aby drzewa mogły spokojnie wejść w okres zimowego spoczynku.
Cięcie czereśni, wiśni i brzoskwini – kiedy wykonujemy i jak wygląda?
W przypadku czereśni i wiśni najważniejszym terminem ich cięcia jest lato, po zakończonych zbiorach owoców. Wykonujemy wówczas cięcie prześwietlające korony drzew w terminie od sierpnia do początku września. Z kolei w okresie wiosennym nie wykonujemy cięcia czereśni i wiśni, gdyż w tym okresie narażone są one na porażenie ze strony chorób grzybowych i bakteryjnych. Z kolei cięcie brzoskwini powinniśmy przeprowadzić w fazie różowego pąka, kiedy na pędach znajdują się już pąki kwiatowe.
Można je również przeprowadzić w okresie kwitnienia lub bezpośrednio po jego zakończeniu w słoneczny i suchy dzień. Pędy brzoskwini możemy skracać jeszcze w okresie letnim, jednak najpóźniej do połowy sierpnia. Cięcie brzoskwini jesienią może mieć negatywny wpływ na jej przezimowanie i tym samym może ona znacznie łatwiej przemarzać. Przycinanie drzew owocowych jesienią nie jest zalecane. Powinno zostać zakończone już pod koniec lata, na początku września.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!