Mleko kokosowe
Mleko kokosowe należy do jednych z lepszych i zdrowszych mlek roślinnych. Jest bogate w składniki odżywcze i bardzo smaczne. Jego przygotowanie jest banalnie proste a efekt końcowy zachwyca. Mleko kokosowe jest idealne do do wypieków, owsianki, sosów, zup, deserów, a nawet kawy.
Mleko kokosowe – dlaczego warto?
Mleko kokosowe jest bogate w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (kwas linolenowy, stearynowy, laurynowy, kaprylowy), które korzystnie wpływają na metabolizm, a ponadto mają działanie przeciwwirusowe, grzybobójcze i przeciwbakteryjne (np. kwas laurynowy). Znajdziemy w nim również witaminę A, E, witaminy z grypy B, witaminę C, kwas foliowy, a także wapń, potas, żelazo, miedź, magnez, fosfor i inne składniki mineralne, dlatego sprawdzi się jako napój izotoniczny po treningu. Mleko kokosowe jest dość kaloryczne, jednak warto wprowadzić je do diety – zawartość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych sprawia, że jest ono szybko trawione i nie wpływa na wzrost tkanki tłuszczowej.
Mleko kokosowe – przepis
Mleko kokosowe ma gęstą, kremową konsystencję, biały kolor i charakterystyczny kokosowy smak i aromat. Masa kokosowa, która pozostaje po odlaniu mleka kokosowego, może być z powodzeniem wykorzystana w naleśnikach, deserach, czy np. jako wegański serek do pieczywa.
*Opcjonalnie mleko kokosowe możemy dosłodzić, jednak moim zdaniem nie ma takiej potrzeby.
Składniki na mleko kokosowe:
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 4 szklanki wody źródlanej
Przygotowanie mleka kokosowego:
- Wiórki kokosowe zalewamy 2 szklankami ciepłej (ok. 60 stopni) wody i zostawiamy na noc, aby dobrze się namoczyły.
- Następnego dnia dokładnie blendujemy wiórki wraz z wodą, w której się moczyły.
- Całość przecedzamy przez sitko wyłożone gazą.
- Do masy kokosowej dodajemy pozostałe 2 szklanki ciepłej (ok. 60 stopni) wody i ponownie blendujemy.
- Ponownie przecedzamy przez sitko wyłożone gazą (tym razem bardzo dokładnie odciskamy masę kokosową).
Mleko kokosowe najlepiej przygotowywać w mniejszych porcjach i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Mleko lubi się rozwarstwiać – to naturalne. Przed użyciem należy je wymieszać i lekko podgrzać w kąpieli wodnej (wówczas uzyska jednolitą konsystencję).