Mleko migdałowe

Mleko migdałowe należy do najsmaczniejszych mlek roślinnych (napojów roślinnych). To skarbnica wapnia i bogate źródło witamin i składników mineralnych. Jego smak odpowiada nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.  Przygotowanie mleka migdałowego jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.

Dlaczego warto pić mleko migdałowe?

Mleko migdałowe to skarbnica wapnia. W 100 g mleka znajdziemy około 400 mg wapnia (dla porównania: w takiej samej ilości mleka krowiego znajdziemy zaledwie 90-120 mg wapnia). To również bardzo dobre źródło witamin z grupy B, witaminy E, a także potasu, miedzi, magnezu, selenu  i żelaza. Mleko migdałowe jest dość tłuste, jednak zawiera “zdrowe tłuszcze”. Polecane jest w zdrowej diecie, a także jako dodatek w diecie odchudzającej.

Mleko migdałowe – przepis

Mleko migdałowe możemy przygotować zarówno z migdałów blanszowanych, jak i tych ze skórką (jednak te ze skórką należy zalać wrzątkiem i obrać ze skórek). Jeśli masz słabszy blender, możesz przygotować mleko migdałowe również z płatków migdałowych. Jest niezwykle aksamitne, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem migdałowym. Smak ten odpowiada nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Mleko migdałowe bardzo pasuje do kawy i kakao, świetnie sprawdzi się w owsiance, nadaje się również do wypicia bez dodatków.

Składniki na mleko migdałowe:

  • 1 szklanka migdałów
  • 3 szklanki wody mineralnej
  • wybrane słodzidło (np. 2-3 łyżki syropu z agawy)

Przygotowanie mleka migdałowego:

  • Jeśli migdały nie były blanszowane, zalewamy je wrzątkiem na 5 minut, a następnie przekładamy do zimnej wody i obieramy
  • Migdały zalewamy wodą mineralną i zostawiamy na noc.
  • Następnego dnia całość bardzo dokładnie blendujemy, dodajemy słodzidło.
  • Całość przecedzamy przez sitko. Gotowe mleko przelewamy do butelki, pozostałe migdały wykorzystujemy do innych przepisów (serek, placuszki, ciasteczka, ciasta).
Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://lovenatura.pl/mleko-migdalowe/
Twitter
INSTAGRAM

Źródło zdjęć:

  • mleko-migdalowe-love-natura: Photo by Juan José Valencia Antía on Unsplash

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)