Mleko migdałowe

Mleko migdałowe należy do najsmaczniejszych mlek roślinnych (napojów roślinnych). To skarbnica wapnia i bogate źródło witamin i składników mineralnych. Jego smak odpowiada nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.  Przygotowanie mleka migdałowego jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.

Dlaczego warto pić mleko migdałowe?

Mleko migdałowe to skarbnica wapnia. W 100 g mleka znajdziemy około 400 mg wapnia (dla porównania: w takiej samej ilości mleka krowiego znajdziemy zaledwie 90-120 mg wapnia). To również bardzo dobre źródło witamin z grupy B, witaminy E, a także potasu, miedzi, magnezu, selenu  i żelaza. Mleko migdałowe jest dość tłuste, jednak zawiera “zdrowe tłuszcze”. Polecane jest w zdrowej diecie, a także jako dodatek w diecie odchudzającej.

Mleko migdałowe – przepis

Mleko migdałowe możemy przygotować zarówno z migdałów blanszowanych, jak i tych ze skórką (jednak te ze skórką należy zalać wrzątkiem i obrać ze skórek). Jeśli masz słabszy blender, możesz przygotować mleko migdałowe również z płatków migdałowych. Jest niezwykle aksamitne, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem migdałowym. Smak ten odpowiada nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Mleko migdałowe bardzo pasuje do kawy i kakao, świetnie sprawdzi się w owsiance, nadaje się również do wypicia bez dodatków.

Składniki na mleko migdałowe:

  • 1 szklanka migdałów
  • 3 szklanki wody mineralnej
  • wybrane słodzidło (np. 2-3 łyżki syropu z agawy)

Przygotowanie mleka migdałowego:

  • Jeśli migdały nie były blanszowane, zalewamy je wrzątkiem na 5 minut, a następnie przekładamy do zimnej wody i obieramy
  • Migdały zalewamy wodą mineralną i zostawiamy na noc.
  • Następnego dnia całość bardzo dokładnie blendujemy, dodajemy słodzidło.
  • Całość przecedzamy przez sitko. Gotowe mleko przelewamy do butelki, pozostałe migdały wykorzystujemy do innych przepisów (serek, placuszki, ciasteczka, ciasta).
Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Źródło zdjęć:

  • mleko-migdalowe-love-natura: Photo by Juan José Valencia Antía on Unsplash

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)