Jesteś tym, co jeszPrewencjaZdrowe odżywianie

Zakwaszenie organizmu – przyczyny, objawy i zapobieganie

Rate this post

Jesteś wiecznie zmęczony i osłabiony? Brakuje Ci energii? Pogorszył się stan Twoich włosów, paznokci i skóry? To może być zakwaszenie organizmu. Czy wiesz jak je rozpoznać i jak z nim walczyć?

Zwróć uwagę na symptomy zakwaszenia

Wiele objawów, które kojarzymy z różnymi chorobami może być związanych z nieprawidłową dietą. Jeśli towarzyszy Ci częste zmęczenie i osłabienie, bóle głowy i mięśni,  masz problemy ze skórą, włosami i paznokciami, masz problemy trawienne i wahania nastrojów, bardzo możliwe, że źle się odżywiasz. Zapewne spożywasz zdecydowanie za dużo produktów kwasotwórczych i za mało produktów o działaniu alkalizującym. Może to prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych.

„Zakwaszenie organizmu” – co to takiego?

Zakwaszenie organizmu, o którym głośno w mediach nie jest prawidłowym określeniem z medycznego punktu widzenia. W medycynie zakwaszeniem organizmu nazywamy kwasicę metaboliczną, polegającą na obniżeniu pH krwi i prowadzącą do bardzo poważnych skutków zdrowotnych. Kwasicy nie wywołuje dieta.

Popularne w mediach i koncernach farmaceutycznych w ostatnich latach „zakwaszenie organizmu”  nie ma nic wspólnego z kwasicą metaboliczną, jednak jest to ciekawe, przyciągające uwagę hasło, które dobrze brzmi w reklamach („Masz zakwaszony organizm? Łyknij naszą tableteczkę!”).  Oczywiście nie znaczy to, że problem nie istnieje. „Zakwaszenie organizmu” oczywiście jest poważnym problemem dzisiejszego świata i jak najbardziej należy z nim walczyć (nie tabletkami, a zmianą nawyków żywieniowych). „Zakwaszenie organizmu” związane jest z nieprawidłową dietą, która obfituje w tzw. pokarmy kwasotwórcze. Nie zmieniają one odczynu naszej krwi (a więc nie wywołują prawdziwego zakwaszenia organizmu – kwasicy), jednak bardzo negatywnie wpływają na równowagę kwasowo-zasadową naszego ciała. Zaburzenia tej równowagi powodują, że energia organizmu musi zostać spożytkowana na homeostazę. Brak energii to z kolei gorsze samopoczucie i kiepski stan zdrowia.

dla ułatwienia terminologii, w artykule „zakwaszenie organizmu” oznaczać będzie właśnie zaburzenia związane z niewłaściwą dietą – nie z kwasicą metaboliczną

 

zakwaszony organizmfot.: Photo by Izzy Gerosa on Unsplash

Objawy zakwaszenia organizmu

Objawy zakwaszenia organizmu łatwo pomylić z popularnymi dolegliwościami. Są tak rozpowszechnione, że większość z nas traktuje je, jako coś zupełnie naturalnego, bagatelizuje je lub „leczy się” łykając tabletki ogólnodostępne. Objawy, zależnie od fazy zakwaszenia będą występować z mniejszym lub z większym nasileniem.

Objawy pierwszej fazy zakwaszenia organizmu

Pierwsza faza zakwaszenia organizmu to stan ostrzegawczy, który niestety bardzo często bagatelizujemy lub co gorsze – kojarzymy z zupełnie innymi przyczynami. Do najpopularniejszych objawów pierwszej fazy zakwaszenia organizmu należą:

  • przewlekłe osłabienie i zmęczenie
  • senność i jednoczesne problemy ze snem
  • bóle mięśni, skurcze i bóle głowy
  • problemy z krążeniem w stopach i dłoniach
  • problemy z trawieniem (biegunki, zaparcia, wzdęcia)
  • problemy skórne (np. trądzik, zajady, przesuszenia)
  • spadek libido i problemy z potencją
  • nadmiar śluzu (zatoki, drogi oddechowe)
  • łamliwe włosy i paznokcie
  • wahania nastroju
  • „głód słodyczowy”
  • szybkie tycie
  • podkrążone oczy, nieprzyjemny zapach z ust, osad na języku

Objawy drugiej fazy zakwaszenia organizmu

Poważne zakwaszenie organizmu, na które pracuje się latami złej diety, skutkuje dużymi niedoborami witamin i minerałów. Na tym etapie dochodzi do poważnych problemów z metabolizmem, zwykle możemy zaobserwować nadwagę lub otyłość, podwyższony poziom cholesterolu. Zakwaszenie organizmu drugiej fazy może być przyczyną:

  • chorób serca
  • niepłodności
  • osłabienia kości i osteoporozy
  • obrzęków i stanów zapalnych
  • bezsenności i depresji
  • przewlekłych zapaleń bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych
  • migreny, problemów z pamięcią
  • poważnych problemów skórnych np. łuszczyca)
  • cellulit

Objawy trzeciej fazy zakwaszenia organizmu

Najpoważniejsza faza zakwaszenia organizmu może być przyczyną bardzo poważnych chorób, do których zaliczyć można:

  • choroby autoimmunologiczne skóry
  • stwardnienie rozsiane
  • poważne problemy metaboliczne
  • nowotwory
  • miażdżyca
  • nadciśnienie
  • cukrzyca
  • otyłość
zakwaszenie organizmufot.: Photo by Gala Rodriguez on Unsplash

Jak badać zakwaszenie organizmu?

W prosty (nieprofesjonalny) sposób możemy sprawdzić zakwaszenie organizmu w domu. Wystarczą do tego jedynie papierki lakmusowe.  Najlepsze do tego celu będą paski pH o zawężonym zakresie pomiaru (tak aby wynik był bardziej dokładny) – na początek najlepszą opcją będą paski w przedziale 5,5-7. Poziom zakwaszenia organizmu określimy poprzez badanie odczynu pH moczu. Badanie należy przeprowadzać regularnie – minimum przez tydzień (zaznaczając na wykresie każdy z odczytów), ponieważ pokarmy, które zjadamy mogą zaburzać odczyt. Pomiar należy wykonać bezpośrednio po przebudzeniu, ze środkowego moczu. Przy wynikach możemy również zapisywać co jedliśmy, czy towarzyszył nam poprzedniego dnia stres itp. Mocz zdrowego człowieka powinien mieć pH w zakresie 6,5-7,5. Im mniejszą wartość pokaże odczyt badania – tym bardziej zakwaszony mamy organizm.

Produkty zakwaszające organizm

Do głównych produktów zakwaszających organizm należą przede wszystkim alkohol, produkty wysokoprzetworzone, słodycze i produkty pszenne (makarony, białe pieczywo). Kwasotwórcze jest również mięso (szczególnie wieprzowina, wołowina i drób), wysokobiałkowy nabiał i tłuszcze rafinowane. Organizm zakwaszają również jajka (zwłaszcza żółtko), duże ilości orzechów, przetworzone ryby i owoce morza, kawa, herbata, słodkie napoje.

Produkty zasadotwórcze

Do produktów zasadotwórczych możemy zaliczyć głównie warzywa (groszek, szczypiorek, jarmuż, szpinak, brokuły, buraki, marchew), kaszę jaglaną,  cytryny (!), owoce ( np. jagody, porzeczki) i rośliny strączkowe.

Nie znaczy to oczywiście, że wszystkie produkty kwasotwórcze powinniśmy wyeliminować całkowicie z naszej diety. Należy jednak mieć się na baczności i starać się zachować równowagę pomiędzy spożywanymi produktami kwasotwórczymi a zasadotwórczymi (a nawet starać się, aby te zasadotwórcze w diecie dominowały).

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)