Pomidory koktajlowe – uprawa od A do Z
Pomidory koktajlowe nie bez powodu cieszą się wielką popularnością. Często wykorzystujemy jako smaczne dodatki do potraw i dekoracje posiłków. Koktajlówki przypominają zwykłe pomidory, jednak mają od nich znacznie mniejsze wymagania. Ponadto wyróżnia je większa odporność na choroby. Jak wygląda uprawa pomidorów koktajlowych?
Pomidory koktajlowe – właściwości i uprawa
W składzie pomidorów koktajlowych znaleźć możemy cenne związki mineralne – zwłaszcza potas oraz fosfor, wapń, magnez i sód, a także witaminy (zwłaszcza witaminę C oraz A, B, K). Ponadto w skład koktajlówek wchodzą kwasy organiczne (foliowy, szczawiowy), biotyna i wiele innych wartościowych składników. Uprawa pomidorów koktajlowych możliwa jest nie tylko w przydomowych ogrodach i na działkach, jak również na tarasach oraz balkonach.
Pomidory koktajlowe bardzo dobrze plonują zarówno w gruncie i w tunelu foliowym, jak również w doniczkach. Rośliny te wyróżnia wysoka plenność. W sprzyjających warunkach pomidory koktajlowe mogą wytwarzać bardzo dużą liczbę owoców – najczęściej o średnicy od 3 do 4 cm. Prowadzenie uprawy pomidorów koktajlowych uzależnione jest od odmiany. Pomidory karłowe możemy uprawiać bez podpór oraz bez obrywania pędów bocznych. Z kolei odmiany wysokie z powodzeniem możemy uprawiać pod osłonami, prowadząc je na jeden pęd.
Pomidory koktajlowe – wymagania klimatyczno-glebowe
Uprawa pomidorów koktajlowych udaje się na stanowiskach słonecznych i zacisznych. Przy uprawie w gruncie optymalna jest wystawa południowa. Jeśli chodzi o uprawę w doniczkach najlepiej, jeśli balkon usytuowany jest w kierunku południowo-wschodnim. Pomidory koktajlowe są podatne na oparzenia liści i owoców. Powinniśmy więc unikać uprawy pomidorów na balkonach usytuowanych w kierunku południowym ze względu na zbyt silne nasłonecznienie w lecie. Optymalna temperatura potrzebna do prawidłowego wzrostu i rozwoju pomidorów powinna mieścić się w przedziale od 20 do 27°C w ciągu dnia oraz od 16 do 21oC w nocy. Podłoże przeznaczone do uprawy pomidorów koktajlowych powinno być żyzne, lekkie i zasobne w składniki pokarmowe o pH w mieszczącym się w przedziale od 5,5 do 6,5.
Przygotowanie rozsady pomidorów koktajlowych
Rozsadę pomidorów koktajlowych możemy przygotować samodzielnie w domu. W zależności od odmiany, pomidory koktajlowe wysiewamy od marca do początku kwietnia. Nasiona pomidorów koktajlowych umieszczamy w doniczkach z podłożem przeznaczonym do rozsady i przykrywamy 0,5-1 cm warstwą podłoża. Następie doniczki umieszczamy w ciepłym i słonecznym pomieszczeniu – najlepiej na parapecie okiennym.
W początkowym okresie uprawy naszym pomidorom powinniśmy zapewnić odpowiednią wilgotność. Optymalna temperatura potrzebna do kiełkowania pomidorów koktajlowych mieści się w graniach 20°C. W momencie pojawienia się pary liścieni oraz pierwszej pary liści właściwych rośliny powinniśmy przepikować.
Sadzenie pomidorów koktajlowych
Sadzenie pomidorów do gruntu oraz na balkonie powinniśmy rozpocząć po 15 maja, kiedy minie ryzyko wystąpienia wiosennych przymrozków. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku uprawy pomidorów koktajlowych w tunelu foliowym. Tunel foliowy zapewnia pomidorom niezbędne ciepło do wzrostu, a także chroni je przed silnym wiatrem i intensywnym deszczem oraz stanowi barierę dla szkodników. Rozsadę pomidorów do tunelu foliowego możemy więc sadzić nieco wcześniej niż do gruntu – najczęściej już na początku maja.
Przed rozpoczęciem sadzenia stanowisko pod pomidory należy w odpowiedni sposób przygotować. Przede wszystkim powinniśmy je dokładnie oczyścić, a następnie przekopać i zmieszać z nawozem organicznym, np. z kompostem. Nie powinniśmy sadzić pomidorów koktajlowych w bezpośrednim sąsiedztwie ziemniaków (ta sama rodzina = te same choroby i szkodniki), ogórków, papryki oraz rzodkiewek. Dobrym sąsiedztwem dla pomidorów są: czosnek, cebula, fasola, sałata oraz aksamitki.
Pomidory koktajlowe – pielęgnacja
Pomidory koktajlowe warto nawozić co 2-3 tygodnie, najlepiej stosując naturalne nawozy organiczne. Nasze rośliny powinniśmy podlewać w momencie, kiedy podłoże przeschnie. Gleba, na której uprawiamy koktajlówki powinna być umiarkowanie wilgotna, jednak nie zalana. Pomidory podlewamy bezpośrednio pod korzeń, nie mocząc łodyg, liści oraz owoców. W ten sposób w znacznym stopniu ograniczymy rozwój chorób grzybowych.
Najlepiej, jeśli będziemy je podlewać rano lub wieczorem. Pomidory powinniśmy uformować w taki sposób, aby posiadały pęd główny i pędy boczne. Ważne jest regularne uszczykiwanie nadmiernie wyrastających pędów bocznych. Ważne jest również systematyczne usuwanie dolnych liści. Pomidory są samopylne – mogą więc zapylać się własnym pyłkiem lub z pomocą wiatru. Zapylane mogą być także przez trzmiele.
Zbiór pomidorów koktajlowych
Zbiór pomidorów koktajlowych przeprowadzamy najczęściej od lipca do września. Termin zbioru koktajlówek uzależniony jest m.in. od uprawianej odmiany, terminu siewu, a przede wszystkim od przebiegu pogody w trakcie uprawy. Utrzymujące się przez dłuższy czas niskie lub zbyt wysokie temperatury mogą doprowadzić do znacznych opóźnień w zbiorze – nawet o kilka tygodni.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!