Rozsada ogórków – jak przygotować?
Ogórki to niezwykle popularne warzywa uprawiane w naszych przydomowych ogrodach oraz na działkach. Samodzielnie przygotowana rozsada ogórków pozwoli nam uzyskać znacznie wcześniejsze zbiory. Jak przygotować rozsadę ogórków? Jaki jest najlepszy termin na przygotowanie rozsady ogórków?
Rozsada ogórków – kiedy rozpocząć przygotowania?
Ogórki zaliczane są do warzyw ciepłolubnych. Choć bardzo często ogórki uprawiamy z siewu bezpośrednio do gruntu, to uprawa ogórków z rozsady pozwoli nam znacznie przyspieszyć ich zbiór – nawet o 2-3 tygodnie. Przygotowanie rozsady to nic innego, jak wysiew nasion i uprawa młodych siewek w kontrolowanych warunkach, zanim zostaną wysadzone na miejsce stałe.
Przygotowanie rozsady ogórków powinniśmy rozpocząć w terminie od 15 do 30 kwietnia. Wówczas rozsada ogórków będzie gotowa do posadzenia w gruncie w maju/czerwcu. Jeśli więc planujemy posadzić rozsadę ogórka po 15 maja (kiedy minie ryzyko wystąpienia przymrozków), wówczas nasiona powinniśmy wysiać w drugiej i trzeciej dekadzie kwietnia. Sadząc rozsadę ogórków do gruntu powinniśmy pamiętać, że nawet najmniejszy przymrozek może zniszczyć nasze rośliny.
Jak przygotować rozsadę ogórków?
Przygotowanie rozsady ogórków wymaga ciepłego i słonecznego miejsca. Najlepiej do tego celu nadaje się dobrze nasłoneczniony parapet. Rozsadę ogórków z powodzeniem możemy przygotowywać również w tunelu foliowym. Warunkiem jest jednak odpowiednia temperatura, która w nocy nie może być zbyt niska. Nasiona ogórków nie wschodzą, kiedy jest zimno. Do wykiełkowania i wzrostu ogórek wymaga ciepła. Wschodów roślin doczekamy się przy temperaturze ok. 16-18°C.
Z kolei optymalna temperatura potrzeba do dalszego wzrostu rozsady powinna mieścić się w przedziale od 22 do 26°C. Rozsada ogórków wymaga podłoża żyznego o dużej zawartości próchnicy i lekko wilgotnego. Najlepsze jest podłoże o odczynie pH 6-7. Rośliny te nie lubią pikowania. Ogórków nie powinniśmy przesadzać z gołym korzeniem, ponieważ warunkiem prawidłowego przyjęcia rozsady jest przesadzanie jej z bryłą korzeniową, która będzie w jak najmniejszym stopniu naruszona. W związku z tym rozsada ogórków powinna być przygotowywana koniecznie w osobnych doniczkach.
Rozsada ogórków – wysiew nasion
Okres produkcji rozsady ogórka wynosi ok. 4 tygodnie. Przed wysianiem podłoże powinno być ogrzane do temperatury pokojowej. Nasiona wybranych odmian ogórków wysiewamy do plastikowych doniczek lub pojemników po jogurtach. Pojemniki wypełniamy gotowym podłożem przeznaczonym do produkcji rozsady – najlepiej do 2/3 wysokości. W każdej doniczce wysiewamy po 1 lub 2 nasiona. Optymalna głębokość siewu nasion ogórków wynosi od 1,5 do 2 cm. Jeśli posadzimy po 2 nasiona w doniczce i oba wykiełkują, wówczas słabszą siewkę usuwamy, pozostawiając silniejszą.
Przygotowanie rozsady ogórków – pielęgnacja siewek
Podłoże powinniśmy systematycznie podlewać wodą o temperaturze pokojowej. W momencie, kiedy siewki ogórków zaczną wystawać ponad krawędź pojemników, wówczas podłoże podsypujemy do górnej krawędzi doniczki. Po zauważeniu pierwszych listków doniczki rozstawiamy tak, aby poszczególne rośliny nie dotykały się. Prawidłowo przygotowana rozsada ogórków powinna mieć od 3 do 5 zdrowych liści. Z kolei wysokość roślin powinna wynosić ok. 15-25 cm, a ich system korzeniowy powinien być odpowiednio wykształcony i zdrowy.
Przed przystąpieniem do sadzenia rozsady do gruntu powinniśmy rozpocząć jej hartowanie – przynajmniej 7-10 dni przed planowanym sadzeniem. W tym celu stopniowo obniżamy temperaturę otoczenia oraz ograniczamy jej podlewanie. Z kolei przed samym posadzeniem rozsadę ogórków obficie podlewamy. Ogórki z rozsady sadzimy w gruncie w rzędach co 20-30 cm.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!