Imbir i jego cudowna moc

Imbir to niezwykle smaczna przyprawa, która wykazuje liczne właściwości lecznicze. Ma zbawienny wpływ na układ trawienny, działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, działa dobrze na krążenie, pomaga zwiększać odporność i walczyć z chorobą – to tyko nieliczne z jego właściwości. Warto włączyć go do swojej codziennej diety.

 

Należy do najstarszych roślin przyprawowych – imbir, czyli bylina znana na całym świecie już od około 3000 lat. Możemy kupić go w formie surowej (korzeń), lub suszonej (imbir sproszkowany), możemy go również uprawiać samodzielnie w doniczce. Jego wyraźny, lekko cytrusowy, orzeźwiający i jednocześnie zdecydowanie ostry smak sprawia, że może on być wykorzystywany jako dodatek do różnorodnych dań. Jest bardzo wszechstronny – rewelacyjnie pasuje do owoców morza, mięsa, zup, sprawdza się jako dodatek do przetworów, słodkich wypieków, sałatek, wykorzystywany jest w produkcji piwa i lemoniady. Jest to jednak nie tyko niezwykle smaczna przyprawa, ale również bardzo cenna bylina lecznicza. Poprawia ukrwienie mózgu, bardzo pozytywnie wpływa na koncentrację i pamięć, silnie rozgrzewa, pomaga walczyć z objawami przeziębień, poprawia trawienie, wspomaga detoksykację wątroby…- to tylko niektóre z jego cudownych właściwości. Wachlarz możliwości imbiru jest bowiem bardzo szeroki.

Imbir na układ trawienny

Korzeń imbiru rewelacyjnie radzi sobie z wszelkimi dolegliwościami żołądkowymi – pomaga w leczeniu zapalenia błony śluzowej żołądka, neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych. Pomaga walczyć z mdłościami – sprawdzi się zatem w ciąży, a także przy chorobach lokomocyjnych, mdłościach pooperacyjnych, migrenowych. a nawet pomoże w łagodzeniu dolegliwości związanych z chemioterapią.  Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, pobudza trzustkę, dzięki czemu zwiększa produkcję enzymów trawiennych i przyspiesza przemianę materii, a co za tym idzie – wyszczupla. Ponadto działa antybakteryjnie, dzięki czemu pomaga zapobiegać wrzodom. Działanie antybakteryjne imbiru wspomaga także florę jelitową i zapobiega jej niepożądanym zmianom. Zwiększa perystaltykę jelit, co jest niezwykle cenne przy zaparciach.

cudowny imbir
Poprawia ukrwienie mózgu, bardzo pozytywnie wpływa na koncentrację i pamięć, silnie rozgrzewa, pomaga walczyć z objawami przeziębień, poprawia trawienie, wspomaga detoksykację wątroby…- to tylko niektóre z jego cudownych właściwości.

Imbir na krążenie

Niesamowite właściwości lecznicze imbiru nie ograniczają się jedynie do układu trawiennego. Pomaga on również usprawnić krążenie, hamuje agregację płytek, dzięki czemu zapobiega chorobie wieńcowej i zakrzepicy. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu i pomaga obniżać jego ilość.

Imbir na odporność

Jeśli zwiększać odporność i walczyć z wirusami – to tylko z imbirem. Jego działanie polega na obniżeniu gorączki, a także zmniejszeniu objawów związanych z nieżytem nosa. Doskonale leczy infekcje i stany zapalne gardła, pomaga przy kaszlu, zapaleniu oskrzeli, a nawet objawach astmy.

Imbir na samopoczucie

Roślina ta rewelacyjnie wpływa na cały organizm. Łagodzi symptomy chronicznego zmęczenia i dostarcza mnóstwo energii. Pomaga ukoić nerwy, działa wyciszająco i zmniejsza skutki stresu. Jest niezwykle cenny również dla kobiet podczas miesiączki – pomaga łagodzić bóle menstruacyjne.

To nie wszystko!

Imbir sprawdza się również w kosmetyce. Jest składnikiem licznych produktów wyszczuplających i zwalczających cellulit. Co więcej – pomaga na bóle zębów(działa przeciwbólowo), zmniejsza bolesność zapaleń stawów i koi bóle mięśni(np. po ćwiczeniach), a także pomaga usuwać nieprzyjemny zapach z ust. Jest także uważany za bardzo silny afrodyzjak – podnosi poziom libido.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://lovenatura.pl/imbir-i-jego-cudowna-moc/
Twitter

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)