Syrop z aronii z miętą

Syrop z aronii z miętą sprawdzi się idealnie w okresie jesienno-zimowym. Warto zrobić jego spore zapasy – genialnie wzmacnia odporność i pomaga walczyć z pierwszymi objawami infekcji.

Dlaczego warto pić syrop z aronii z miętą?

Aronia jest uważana za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie. Jest prawdziwą bombą witaminową. W owocach aronii znajdziemy witaminę P, witaminę C, A, witaminy z grupy B (B2, B3, B9), a także witaminę E. Aronia jest ponadto cennym źródłem antyoksydantów i soli mineralnych (wapnia, żelaza, manganu, miedzi, molibdenu, boru, jodu).

Syrop z aronii warto włączyć do codziennej diety już wczesną jesienią. Wystarczy 1 łyżeczka dziennie, a zwiększymy odporność naszego organizmu i łatwiej będzie nam uniknąć przeziębienia.

Syrop z aronii z miętą – przepis

Idealny na okres jesienno-zimowy. Bogactwo witamin, bioflawonoidów, substancji mineralnych i rutyny. Chętnie piją go dzieci. W okresie przeziębień warto spożywać profilaktycznie 1 łyżkę syropu dziennie.

Składniki na syrop z aronii z miętą:

  • 2 kg aronii
  • 1 kg cukru
  • sok z 2 cytryn
  • ok. 150 liści wiśni
  • garść liści mięty
  • 1 litr wody

Przygotowanie syropu z aronii z miętą:

  • Zebrane owoce aronii mrozimy przez 48 godzin, a następnie rozmrażamy i myjemy.
  • Owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 30 minut, a następnie ściągamy z ognia i odstawiamy na 2 godziny.
  • Owoce aronii możemy teraz rozgnieść, aby wydobyć z nich jak najwięcej soku.
  • Dodajemy cukier, liście wiśni, miętę i sok z cytryn i ponownie gotujemy około 30 minut.
  • Odcedzamy i przelewamy gorący sok do wyparzonych słoików/butelek.

Syrop z aronii możemy stosować już u dzieci powyżej 6 miesiąca życia (najlepiej jednak po konsultacji z pediatrą). Wystarczy 1 łyżka (u małych dzieci 1 łyżeczka) dziennie profilaktycznie, lub podwójna dawka, kiedy zaczyna łapać nas przeziębienie.

 

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)