Szara pleśń w uprawie pomidorów
Szara pleśń jest groźną chorobą grzybową. Największe zagrożenie w uprawie pomidorów stanowi w niedostatecznie wietrzonych szklarniach i tunelach foliowych. Choroba w krótkim czasie może zniszczyć znaczną część roślin.
Pomidory są popularnymi warzywami uprawianymi zarówno w szklarniach, jak również w tunelach foliowych. Niestety, dość często porażane przez groźne choroby, najczęściej grzybowe.
Szara pleśń – objawy choroby
Chorobę wywołuje grzyb Botrytis cinerea, który należy do klasy workowców. Najczęściej szara pleśń atakuje pomidory w tunelach foliowych, szklarniach i inspektach, gdzie panuje duża wilgotność powietrza na poziomie 97-98%, niska temperatura w granicach 14-15 stopni Celsjusza, a wietrzenie jest znacznie ograniczone. Do objawów szarej pleśni na pomidorach zaliczyć można głównie szary, puszysty, pylący nalot, oraz brunatne plamy, które pojawiają się na łodygach. Roślina często zamiera powyżej miejsca infekcji. Porażone chorobą pąki kwiatowe brunatnieją i z czasem zamierają, a owoce gniją. Gdy szara pleśń nie pojawiła się do czasu zbiorów, wówczas może niszczyć owoce w czasie ich przechowywania.
Naturalnym źródłem obecności zarodników szarej pleśni są martwe części roślin, które nie zostały usunięte po zakończonym sezonie. Grzyb może przenosić się przez narzędzia ogrodnicze oraz elementy szklarni lub tuneli foliowych. W większym stopniu na szarą pleśń narażone są odmiany o przewadze cech wegetatywnych. Większą podatnością charakteryzują się również odmiany typu mięsistego, o zbyt dużej masie liściowej. Na rozprzestrzenianie się choroby wpływa również zbyt duże zagęszczenie roślin.
Szara pleśń – naturalne zapobieganie i zwalczanie choroby
Aby uchronić pomidory przez szarą pleśnią, warto zadbać o właściwą profilaktykę. Zwalczanie naturalne choroby polega głównie na stosowaniu odpowiednich metod uprawy pomidorów. Podczas sadzenia pomidorów należy zachowywać odpowiednią rozstawę (40 x 55 cm – optymalna liczba roślin na 1 m² to 3-4 sztuki), aby nie rosły one w zbyt dużym zagęszczeniu.
Podczas nawadniania roślin nie należy moczyć części nadziemnych roślin (łodyg, liści), wodę należy kierować bezpośrednio na ziemię. Warto dobrze wietrzyć szklarnie, tunele foliowe oraz inspekty, w których rosną pomidory. Uprawa pomidorów w tunelu foliowym wymaga utrzymania wilgotności powietrza na poziomie ok. 60%.
Szara pleśń – właściwa pielęgnacja i nawożenie pomidorów
Istotne znaczenie mają odpowiednio przeprowadzane zabiegi pielęgnacje roślin – odpowiedni termin i sposób usuwania liści oraz prowadzenie pomidorów. Ogonki liściowe warto obrywać przy łodydze – rana po liściu pozostaje wówczas w miarę gładka, co zmniejsza ryzyko wystąpienia szarej pleśni.
Uprawianym roślinom należy też zapewniać dużo światła. Należy pamiętać również o odpowiednim płodozmianie. Roślin nie sadzimy w tym samym miejscu rok po roku, a jeśli w latach wcześniejszych wystąpiły objawy choroby – wówczas w tym miejscu nie sadzimy pomidorów przez 3-4 lata. Jeżeli chodzi o tunel foliowy, lokalizujemy go w znacznej odległości od wcześniejszego miejsca wystąpienia choroby.
Bardzo ważne w zapobieganiu szarej pleśni jest właściwe nawożenie pomidorów. Odpowiednio nawożone rośliny są silniejsze i tym samym zmniejsza się ryzyko ich porażenia przez choroby grzybowe. Warto zwrócić uwagę na to, że zarówno niedobór składników nawozowych w glebie, jak ich nadmiar może być dla pomidorów szkodliwy. Należy unikać przenawożenia azotem. Nadmiar tego składnika sprzyja zbyt wybujałemu wzrostowi liści i pędów, zbyt dużemu zagęszczeniu upraw i tym samym łatwemu przenoszeniu się grzyba, który wywołuje szarą pleśń na kolejne pomidory.
Szara pleśń – naturalne opryski
Ważne jest regularne prowadzenie lustracji pod kątem obecności pierwszych objawów szarej pleśni. Porażone części rośliny należy jak najszybciej usunąć. Właściwa profilaktyka jest najlepszym sposobem na naturalne zapobieganie szarej pleśni.
Znanym domowym sposobem walki z szarą pleśnią są opryski z wyciągu z pokrzyw. Kilogram pokrzywy należy posiekać, zalać zimną wodą i pozostawić na całą dobę. Preparat nadaje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto również wykonywać opryski z preparatu z: ½ kg skrzypu polnego i ½ kg posiekanej cebuli – zalanych 10 l wrzącej wody. Ostudzony preparat należy przecedzić.
Szarej pleśni, która atakuje nasze pomidory możemy zatem skutecznie zapobiec, stosując się do odpowiednich zaleceń.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!