Zaraza ziemniaka na pomidorach
Zaraza ziemniaka jest często spotykaną chorobą pomidorów uprawianych zarówno w gruncie, jak również pod osłonami. W krótkim czasie może doprowadzić do zmniejszenia plonu, a nierzadko do zamierania wszystkich roślin na plantacji. Jakie są objawy choroby, jak zapobiegać i zwalczać zarazę ziemniaka na pomidorach?
Zaraza ziemniaka – sprawca choroby
Pomidor jest rośliną, która dość często atakowana jest przez groźne choroby grzybowe. Jedną z nich jest zaraza ziemniaka. To niebezpieczna choroba, która pojawia się na zarówno na plantacjach towarowych pomidorów, jak również pomidorów uprawianych w naszych przydomowych ogrodach oraz na działkach.
Sprawcą choroby jest organizm grzyboodporny – Phytophthora infestans. Występuje on powszechnie na warzywach z rodziny psiankowatych. Formy przetrwalnikowe sprawcy choroby zimują w pozostawionych w glebie resztkach roślinnych lub na powierzchni owoców.
Warunki sprzyjające rozwojowi choroby
Rozwojowi choroby sprzyjają chłodne i wilgotne lata z utrzymującymi się przez dłuższy czas opadami deszczu, przy umiarkowanej temperaturze powietrza w zakresie od 15 do 18°C. W przypadku pomidorów uprawianych pod osłonami pierwsze objawy zarazy ziemniaka mogą wystąpić już w kwietniu.
Przy uprawie pomidorów w gruncie pierwsze objawy choroby zaobserwować możemy w czerwcu. Najczęściej jednak objawy zarazy ziemniaka na pomidorach widoczne są w lipcu i sierpniu.
Objawy zarazy ziemniaka na pomidorach
Pierwsze objawy choroby zaobserwować możemy na liściach w postaci wodnistych plam barwy szarozielonej. Wraz z rozwojem choroby plamy zaczynają brązowieć, a unerwienie blaszki liściowej staje się brunatnoczarne. Przy dużej wilgotności powietrza na spodniej stronie liści często pojawia się białawy lub szarawy nalot zarodników grzyba. W sprzyjających warunkach zaraza ziemniaka w szybkim tempie rozprzestrzenia się na pozostałe organy nadziemne pomidorów.
Wraz z rozwojem choroby brunatne plamy zaobserwować można również na łodygach oraz owocach. Plamy te mogą ulegać twardej zgniliźnie, która może sięgać w głąb miąższu, a często nawet do komór nasiennych. W wyniku porażenia owoce gniją i opadają, nie nadając się do spożycia. Szybkie tempo rozwoju choroby może doprowadzić do całkowitego zamierania roślin w ciągu kilku dni.
Zaraza ziemniaka na pomidorach – zapobieganie rozwojowi choroby
Aby ograniczyć ryzyko wystąpienia zarazy ziemniaka na pomidorach powinniśmy stosować odpowiednią profilaktykę. Ważne jest dokładne oczyszczenie stanowiska, na którym uprawialiśmy pomidory. Unikamy również zbyt gęstego sadzenia pomidorów, aby zapewnić im odpowiedni przepływ powietrza. Warto także pamiętać o regularnym usuwaniu dolnych liści pomidorów w momencie, kiedy owoce na najniższej położonych gronach zaczną dojrzewać. Usuwamy również pędy boczne (tzw. wilki), aby nie doprowadzić do nadmiernego zagęszczenia plantacji.
W trakcie sezonu wegetacyjnego powinniśmy wykonywać regularne lustracje pól pod kątem obecności zarazy ziemniaka. Warto również pamiętać o zmianowaniu, zachowując 3-4 letnią przerwę przy sadzeniu pomidorów na tym samym stanowisku. Powinniśmy również unikać sadzenia obok siebie pomidorów i ziemniaków. Porażone rośliny należy jak najszybciej usunąć z plantacji, ponieważ mogą one stanowić źródło zakażenia dla pozostałych pomidorów. W przypadku uprawy pomidorów pod osłonami regularnie wietrzymy szklarnie i tunele foliowe, a podczas podlewania unikamy zwilżania liści, łodyg oraz owoców. Ważny jest również wybór odmian odpornych na zarazę ziemniaka. Profilaktyka polega również na stosowaniu ekologicznych preparatów na bazie cebuli, czosnku i pokrzywy.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!