Większe plony na działce bez sztucznych nawozów
Uprawa warzyw w przydomowym ogrodzie lub na działce niesie ze sobą same korzyści dla każdego posiadacza własnego kawałka ziemi. Własny ogród z warzywami to przede wszystkim świadomość tego, skąd uprawa pochodzi i w jakich warunkach była uprawiana. Własne warzywa to zawsze świeże i zdrowe warzywa. Jak uzyskać większe plony na działce bez stosowania nawozów sztucznych?
Co najczęściej uprawiamy w naszych przydomowych ogrodach i na działkach?
Wybór gatunków warzyw przeznaczonych do uprawy jest ogromny. Mniej doświadczeni działkowcy na początek mogą skupić się na uprawie gatunków warzyw, które są mniej wymagające. Zaliczyć można do nich m.in. fasolę szparagową, ogórki, dynię, koper, marchew, rzodkiewkę, pietruszkę, buraczki, szpinak, jarmuż, cukinię, szczypiorek oraz sałatę.
Z kolei bardziej doświadczeni działkowcy mogą uprawiać rośliny, którym trzeba poświęcić nieco więcej uwagi – czyli rośliny o nieco większych wymaganiach uprawowych wymagające odpowiedniej pielęgnacji. Do warzyw, których uprawa wymaga większej wiedzy należy m.in. papryka, pomidory, kalafior oraz szparagi. Jak uzyskać większe plony na działce bez stosowania nawozów sztucznych?
Większe plony na działce – jak uprawiać warzywa?
Uprawiane w przydomowym ogrodzie lub na działce warzywa do prawidłowego wzrostu i rozwoju potrzebują odpowiedniej ilości słońca. Właśnie takie warunki zapewnią im większe plony. W miejscach zacienionych, np. w sąsiedztwie drzew lub krzewów owocowych, przy ścianach budynków lub przy żywopłotach plony warzyw będą niewielkie, a uprawiane rośliny będą o wiele bardziej podatne na groźne choroby oraz szkodniki. Warto również pamiętać, aby nie sadzić tych samych warzyw rok po roku w tych samym miejscu. Własne uprawy należy sadzić w odpowiednich miejscach zgodnie z zasadami uprawy współrzędnej, która zapewni znacznie lepsze pobieranie składników pokarmowych oraz zmniejszy ryzyko wystąpienia groźnych chorób oraz ataku szkodników.
Odpowiednie przygotowanie podłoża – większe plony na działce
Klucz do osiągnięcia wysokich plonów warzyw stanowi odpowiednie przygotowanie gleby pod wiosenne zasiewy. Właściwe przygotowanie podłoża polega przede wszystkim na zastosowaniu naturalnych nawozów organicznych – obornika lub kompostu. Nawozami tymi możemy nawozić glebę również w tunelach foliowych. W sprzyjających warunkach po wcześniejszym zastosowaniu nawozów już na początku marca powinniśmy spulchnić podłoże poprzez jego wzruszenie.
Odpowiednie doprawienie podłoża zapewni nam znacznie większe plony na działce i to bez stosowania nawozów sztucznych. Jeśli z różnych przyczyn nie mamy dostępu do nawozów organicznych, możemy wówczas wykorzystać gotowe nawozy ekologiczne. Szeroką ofertę nawozów ekologicznych przeznaczonych m.in. pod uprawy warzywne posiada Ekodarpol – firma bliska naturze.
Większe plony na działce – nawożenie upraw tylko naturalnymi nawozami
Przyczyną wielu problemów w uprawie roślin w przydomowym ogrodzie oraz na działce jest zły stan gleby. Nawozy organiczne mają wiele pozytywnych cech. Są to przede wszystkim nawozy pochodzenia naturalnego – roślinne lub zwierzęce. Nawozy te zawierają zarówno makro-, jak również mikroelementy potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju warzyw. Oprócz obornika i kompostu duże znaczenie mają również nawozy zielone, do których zaliczamy m.in. łubin, wykę, facelię oraz gorczycę. Ich zadaniem oprócz poprawy struktury gleby jest również poprawa stosunków powietrzno-wodnych oraz ograniczenie rozwoju chwastów. Nawozy zielone stanowią cenne źródło próchnicy oraz związków mineralnych. Ich zadaniem jest także ochrona gleby przed wysuszeniem, jak również przed nadmiernymi opadami deszczu. Nawozy organiczne zmniejszają również zasolenie podłożą. Przykładowo gorczyca w ogrodzie jest ważną rośliną fitosanitarną, która ogranicza ryzyko wystąpienia groźnych chorób i szkodników.
Dlaczego nawozy organiczne są lepsze od nawozów sztucznych?
Nawozy organiczne w przeciwieństwie do nawozów sztucznych zawierają próchnicę, która poprawia strukturę gleby, a także stosunki powietrzno-wodne. Ponadto odpowiadają one za życie biologiczne podłoża, sprzyjając rozwojowi pożytecznych mikroorganizmów glebowych. Nawozy organiczne działają przez długi czas, dzięki możliwości stopniowego uwalniania zawartych w nich składników odżywczych. Stopniowe uwalnianie nawozów organicznych jest ich niewątpliwą zaletą, gdyż ogranicza możliwość przenawożenia upraw m.in. azotem, który w nadmiarze może mieć negatywny wpływ nie tylko na same rośliny, ale również na strukturę gleby.
Nadmiar azotu wprowadzany do gleby z nawozów sztucznych najczęściej prowadzi do kumulowania się azotanów w uprawianych roślinach, które mogą przekształcić się w groźne azotyny, które mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Znaczną skłonnością do gromadzenia azotanów odznaczają się m.in. buraki ćwikłowe, kapusta wczesna, rzodkiewka, sałata, seler, szpinak, kalarepa, pietruszka, czosnek oraz szczypior. Ponadto nadmiar azotu może zanieczyszczać wody powierzchniowe i gruntowe.
Humus Active naturalnym nawozem wpływającym na wielkość plonów
fot.: EkodarpolSprawdzonym ekologicznym nawozem, który z powodzeniem może zostać wykorzystany zarówno w uprawach gruntowych, jak również szklarniowych warzyw oraz owoców jest Humus Active. Jego zadaniem jest m.in. poprawa struktury gleby dzięki dostarczeniu jej związków próchnicznych w formie kwasów humusowych. Humus Active uprawianym roślinom dostarcza niezbędne składniki pokarmowe i powoduje szybki rozkład resztek organicznych. Ponadto uodparnia uprawiane grupy roślin na choroby. Stosowanie nawozu powoduje również zwiększenie rozwoju mikoryzy w glebie oraz bardzo dobre ukorzenienie uprawianych roślin, a także zwiększenie chłonności wodnej gleby. Nawóz ten ma duży wpływ na wielkość osiąganych plonów oraz jakość i smak uprawianych w naszych ogrodach oraz działkach warzyw i owoców. W skład nawozu Humus Active wchodzą substancje organiczne, pozytywne mikroorganizmy oraz składniki odżywcze, takie jak azot, fosfor, magnez, cynk, wapń, potas, żelazo, mangan, miedź.
Artykuł sponsorowany z lokowaniem produktu.