Przygotowanie podłoża pod wiosenne zasiewy

Odpowiednie przygotowanie podłoża pod wiosenne zasiewy roślin warzywnych zapewnia ich efektywną uprawę, skuteczny wzrost i rozwój oraz wysokie i dobre jakościowo plony. Jak prawidłowo przygotować podłoże pod wiosenne zasiewy?

Skuteczne przygotowanie podłoża pod wiosenne zasiewy

Kluczem do osiągnięcia sukcesu w uprawie warzyw w postaci wysokich plonów dobrej jakości jest odpowiednie przygotowanie podłoża pod wiosenne zasiewy. Zaniedbanie tej czynności może w znacznym stopniu utrudnić uprawę roślin. Odpowiednie przygotowanie podłoża w znacznym stopniu zapobiega erozji gleby, a także odgrywa istotną rolę w mieszaniu warstwy gleby z resztkami roślin.

przygotowanie podłoża pod wiosenne zasiewy
Właściwe przygotowanie podłoża zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój upraw warzywnych.

Odpowiednie przygotowanie podłoża we własnym ogrodzie w dużym stopniu pozwoli nam również na eliminację uciążliwych chwastów oraz szkodników glebowych (nicienie, drutowce, pędraki).

Jak przygotować podłoże pod wiosenny siew?

Przygotowując podłoże pod wiosenne zasiewy powinniśmy pamiętać o kilku istotnych sprawach. Rozpoczęcie przygotowania gleby powinniśmy rozpocząć już jesienią, przekopując ją razem z obornikiem lub kompostem i pozostawiając w ostrej skibie. Wiosną – jeśli pogoda nam pozwoli, już na początku marca powinniśmy spulchnić podłoże poprzez wzruszenie go motyką, a następnie wyrównać grabiami w celu ograniczenia strat wilgoci. Glebę, którą wyrównaliśmy należy pozostawić na kilka dni, aby osiadła.

przygotowanie podłoża pod wiosenne zasiewy
W sprzyjających warunkach już na początku marca powinniśmy spulchnić podłoże poprzez wzruszenie.

Nie powinniśmy jednak odwracać poszczególnych warstw gleby, ponieważ w ten sposób niszczymy życie biologiczne gleby. W ten sposób przyczyniamy się również do jej nadmiernego przesychania. Odpowiednie przygotowanie gleby pod wiosenne zasiewy zapewni znaczenie lepsze przyleganie wysiewanych w marcu i w późniejszych terminach nasion warzyw. Podobne czynności powinniśmy wykonać w tunelach foliowych.

Uprawa warzyw po wcześniejszym przygotowaniu podłoża

Jeśli pogoda będzie sprzyjająca, wówczas już w drugiej połowie lub pod koniec marca bezpośrednio do gruntu wysiewać możemy m.in. rzodkiewkę, jarmuż, wcześniejsze odmiany marchwi, koper ogrodowy, cebulę, groch, szpinak oraz pietruszkę naciową i korzeniową. Wcześniejszej uprawie niektórych gatunków warzyw sprzyjają tunele foliowe, których głównym zadaniem jest m.in. zapewnienie uprawianym gatunkom warzyw ochrony przed niekorzystnym wpływem warunków atmosferycznych.

przygotowanie podłoża pod wiosenne zasiewy
Tunele foliowe sprzyjają wcześniejszej uprawie niektórych gatunków warzyw.

Tunele foliowe chronią uprawy m.in. przed przymrozkami, nawalnymi opadami deszczu, gradu oraz silniejszym wiatrem. Pod osłonami w pierwszej kolejności siejemy rzodkiewkę, sałatę i cebulę. W późniejszym terminie sadzić możemy rośliny ciepłolubne – pomidory, ogórki, bazylię oraz paprykę.

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://lovenatura.pl/przygotowanie-podloza-pod-wiosenne-zasiewy/
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)