Przygotowanie podłoża pod wiosenne zasiewy
Odpowiednie przygotowanie podłoża pod wiosenne zasiewy roślin warzywnych zapewnia ich efektywną uprawę, skuteczny wzrost i rozwój oraz wysokie i dobre jakościowo plony. Jak prawidłowo przygotować podłoże pod wiosenne zasiewy?
Skuteczne przygotowanie podłoża pod wiosenne zasiewy
Kluczem do osiągnięcia sukcesu w uprawie warzyw w postaci wysokich plonów dobrej jakości jest odpowiednie przygotowanie podłoża pod wiosenne zasiewy. Zaniedbanie tej czynności może w znacznym stopniu utrudnić uprawę roślin. Odpowiednie przygotowanie podłoża w znacznym stopniu zapobiega erozji gleby, a także odgrywa istotną rolę w mieszaniu warstwy gleby z resztkami roślin.
fot.: Owned by the authorOdpowiednie przygotowanie podłoża we własnym ogrodzie w dużym stopniu pozwoli nam również na eliminację uciążliwych chwastów oraz szkodników glebowych (nicienie, drutowce, pędraki).
Jak przygotować podłoże pod wiosenny siew?
Przygotowując podłoże pod wiosenne zasiewy powinniśmy pamiętać o kilku istotnych sprawach. Rozpoczęcie przygotowania gleby powinniśmy rozpocząć już jesienią, przekopując ją razem z obornikiem lub kompostem i pozostawiając w ostrej skibie. Wiosną – jeśli pogoda nam pozwoli, już na początku marca powinniśmy spulchnić podłoże poprzez wzruszenie go motyką, a następnie wyrównać grabiami w celu ograniczenia strat wilgoci. Glebę, którą wyrównaliśmy należy pozostawić na kilka dni, aby osiadła.
fot.: Owned by the authorNie powinniśmy jednak odwracać poszczególnych warstw gleby, ponieważ w ten sposób niszczymy życie biologiczne gleby. W ten sposób przyczyniamy się również do jej nadmiernego przesychania. Odpowiednie przygotowanie gleby pod wiosenne zasiewy zapewni znaczenie lepsze przyleganie wysiewanych w marcu i w późniejszych terminach nasion warzyw. Podobne czynności powinniśmy wykonać w tunelach foliowych.
Uprawa warzyw po wcześniejszym przygotowaniu podłoża
Jeśli pogoda będzie sprzyjająca, wówczas już w drugiej połowie lub pod koniec marca bezpośrednio do gruntu wysiewać możemy m.in. rzodkiewkę, jarmuż, wcześniejsze odmiany marchwi, koper ogrodowy, cebulę, groch, szpinak oraz pietruszkę naciową i korzeniową. Wcześniejszej uprawie niektórych gatunków warzyw sprzyjają tunele foliowe, których głównym zadaniem jest m.in. zapewnienie uprawianym gatunkom warzyw ochrony przed niekorzystnym wpływem warunków atmosferycznych.
fot.: Owned by the authorTunele foliowe chronią uprawy m.in. przed przymrozkami, nawalnymi opadami deszczu, gradu oraz silniejszym wiatrem. Pod osłonami w pierwszej kolejności siejemy rzodkiewkę, sałatę i cebulę. W późniejszym terminie sadzić możemy rośliny ciepłolubne – pomidory, ogórki, bazylię oraz paprykę.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

