Uprawa szpinaku w ogrodzie
Szpinak jest warzywem niezwykle łatwym w uprawie, bardzo często spotykanym w przydomowych ogrodach oraz na działkach. Jak wygląda uprawa szpinaku w ogrodzie? Kiedy powinniśmy przeprowadzać zbiór szpinaku? Na co zwrócić szczególną uwagę przy uprawie szpinaku?
Wartości odżywcze szpinaku
Szpinak jest cenionym warzywem z rodziny Szarłatowatych. Część jadalną rośliny stanowią liście. Szpinak jest niezwykle bogatym źródłem witamin (B1, B2, B6, C i PP) oraz soli mineralnych. Liście szpinaku są również cennym źródłem żelaza i fosforu oraz jodu i miedzi. Szpinak wykazuje działanie antynowotworowe oraz oksydacyjne. Zawiera jednak dość znaczne ilości szczawianów, które mają niekorzystny wpływ na nasz organizm. Możemy je jednak neutralizować poprzez dodawanie do szpinaku składników zasobnych w wapń. Jak wygląda uprawa szpinaku w ogrodzie?
Uprawa szpinaku – wymagania klimatyczne
Szpinak zaliczany jest do roślin, które najlepiej rosną podczas wilgotnych, chłodnych miesięcy wiosennych i jesiennych obfitujących w opady deszczu. W miesiącach letnich – w warunkach długiego dnia przy wysokiej temperaturze powietrza (przy temperaturach powyżej 20°C) oraz przy utrzymującej się suszy szpinak tworzy rozetki liści oraz pędy kwiatowe.
Szpinak kiełkuje już przy temperaturze ok. 2° C – już po 4-7 dniach, jeśli podłoże jest dostatecznie wilgotne. Optymalna temperatura niezbędna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju szpinaku mieści się w przedziale od 15 do 18°C. Szpinak jest rośliną odporną na mróz. Wytrzymuje spadki temperatur do nawet -7°C.
Wymagania glebowe szpinaku
Szpinak ma dość wysokie wymagania glebowe. Uprawa szpinaku najlepiej udaje się na glebach żyznych, piaszczysto-gliniastych, które są zasobne w próchnicę. Szpinak wymaga gleb o umiarkowanej wilgotności, których odczyn zbliżony jest do obojętnego. Odpowiednia wilgotność gleby wpływa korzystnie na wielkość i jakość uzyskiwanych plonów. Na wilgotnych glebach szpinak tworzy bowiem duże i soczyste liście, natomiast w czasie suszy jego liście są małe i szybko więdną.
Sąsiedztwo roślin w uprawie szpinaku
Szpinak, podobnie jak pozostałe gatunki warzyw toleruje sąsiedztwo niektórych gatunków roślin, jednak pewne gatunki mają na niego negatywy wpływ. Szpinak najlepiej uprawiać w bezpośrednim sąsiedztwie fasoli, ziemniaków, kapusty, ogórków, marchwi, kalarepy, rzodkiewki, rabarbaru, pomidorów oraz selera.
Uprawa szpinaku udaje się również w bezpośrednim sąsiedztwie truskawek. Z kolei burak ćwikłowy oraz cebula są złym sąsiedztwem dla szpinaku.
Siew szpinaku
Siew szpinaku przeprowadzamy w trzech terminach:
1. Siew wczesnowiosenny – kiedy tylko odmarznie podłoże, jednak nie później niż do 15 kwietnia. Zbiór przeprowadzamy do połowy maja.
2. Przełom lipca i sierpnia – zbiór szpinaku wysianego w tym terminie przeprowadzamy na przełomie września i października.
3. Przełom sierpnia i września – w przypadku, kiedy jesień jest ciepła, siew szpinaku możemy przeprowadzić w jeszcze późniejszym terminie. Zbiór przyprowadzamy w kwietniu lub w maju następnego roku.
Siew szpinaku wykonuje się na głębokość ok. 2 cm, przy zachowaniu ok. 20 centymetrowego odstępu między rzędami. Z kolei odstęp między roślinami w rzędzie powinien wynosić ok 5-7 cm. Gęsty siew szpinaku uniemożliwia rozwój chwastów.
Uprawa szpinaku – nawożenie organiczne
Szpinak bardzo dobrze reaguje na stosowane w ogrodzie nawożenie organiczne. Rośliny szpinaku powinniśmy uprawiać na danym stanowisku w drugim roku po zastosowaniu obornika.
Z kolei przed siewem możemy zastosować naturalny nawóz organiczny – kompost. W uprawie szpinaku wykorzystać możemy również nawozy zielone (zwłaszcza rośliny motylkowe) oraz nawozy humusowe.
Nawadnianie i regulacja zachwaszczenia
Niedobór wody ma niekorzystny wpływ na uprawę szpinaku. Dlatego też zwłaszcza przy utrzymujących się niewielkich sumach opadów powinniśmy regularnie podlewać uprawę.
Systematyczne nawadnianie uprawy szpinaku wpływa korzystnie na wytworzenie dużej masy soczystych i smacznych liści oraz opóźnia rozwój pędów kwiatostanowych. Bardzo ważne jest również systematyczne odchwaszczanie gleby oraz spulchnianie podłoża.
Zbiór szpinaku
Zbiór szpinaku przeprowadzamy po ok. 6-8 tygodniach od momentu siewu. Zbieramy rośliny z wykształconymi 6-7 liśćmi. Szpinak powinniśmy zbierać we wczesnych godzinach porannych albo wieczornych.
Nie powinniśmy zbierać szpinaku w słońcu, ponieważ liście będą wówczas szybko więdły. Zebrany szpinak powinniśmy od razu zamrozić lub spożyć.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!