Przygotowanie podłoża pod wiosenne zasiewy
Odpowiednie przygotowanie podłoża pod wiosenne zasiewy roślin warzywnych zapewnia ich efektywną uprawę, skuteczny wzrost i rozwój oraz wysokie i dobre jakościowo plony. Jak prawidłowo przygotować podłoże pod wiosenne zasiewy?
Skuteczne przygotowanie podłoża pod wiosenne zasiewy
Kluczem do osiągnięcia sukcesu w uprawie warzyw w postaci wysokich plonów dobrej jakości jest odpowiednie przygotowanie podłoża pod wiosenne zasiewy. Zaniedbanie tej czynności może w znacznym stopniu utrudnić uprawę roślin. Odpowiednie przygotowanie podłoża w znacznym stopniu zapobiega erozji gleby, a także odgrywa istotną rolę w mieszaniu warstwy gleby z resztkami roślin.
Odpowiednie przygotowanie podłoża we własnym ogrodzie w dużym stopniu pozwoli nam również na eliminację uciążliwych chwastów oraz szkodników glebowych (nicienie, drutowce, pędraki).
Jak przygotować podłoże pod wiosenny siew?
Przygotowując podłoże pod wiosenne zasiewy powinniśmy pamiętać o kilku istotnych sprawach. Rozpoczęcie przygotowania gleby powinniśmy rozpocząć już jesienią, przekopując ją razem z obornikiem lub kompostem i pozostawiając w ostrej skibie. Wiosną – jeśli pogoda nam pozwoli, już na początku marca powinniśmy spulchnić podłoże poprzez wzruszenie go motyką, a następnie wyrównać grabiami w celu ograniczenia strat wilgoci. Glebę, którą wyrównaliśmy należy pozostawić na kilka dni, aby osiadła.
Nie powinniśmy jednak odwracać poszczególnych warstw gleby, ponieważ w ten sposób niszczymy życie biologiczne gleby. W ten sposób przyczyniamy się również do jej nadmiernego przesychania. Odpowiednie przygotowanie gleby pod wiosenne zasiewy zapewni znaczenie lepsze przyleganie wysiewanych w marcu i w późniejszych terminach nasion warzyw. Podobne czynności powinniśmy wykonać w tunelach foliowych.
Uprawa warzyw po wcześniejszym przygotowaniu podłoża
Jeśli pogoda będzie sprzyjająca, wówczas już w drugiej połowie lub pod koniec marca bezpośrednio do gruntu wysiewać możemy m.in. rzodkiewkę, jarmuż, wcześniejsze odmiany marchwi, koper ogrodowy, cebulę, groch, szpinak oraz pietruszkę naciową i korzeniową. Wcześniejszej uprawie niektórych gatunków warzyw sprzyjają tunele foliowe, których głównym zadaniem jest m.in. zapewnienie uprawianym gatunkom warzyw ochrony przed niekorzystnym wpływem warunków atmosferycznych.
Tunele foliowe chronią uprawy m.in. przed przymrozkami, nawalnymi opadami deszczu, gradu oraz silniejszym wiatrem. Pod osłonami w pierwszej kolejności siejemy rzodkiewkę, sałatę i cebulę. W późniejszym terminie sadzić możemy rośliny ciepłolubne – pomidory, ogórki, bazylię oraz paprykę.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!