Medycyna naturalnaPrewencja

Jak zwiększyć odporność organizmu i nie dać się chorobie?

Rate this post

Zaczęła się jesień. Przed nami okres przeziębień – to idealny czas, żeby wspomóc i wzmocnić układ odpornościowy. Czy wiesz, jak zwiększyć odporność organizmu? Oczywiście najlepiej naturalnie! Zanim zostawisz pół pensji w aptece na cudowne suplementy – zaufaj naturze!

Jak zwiększyć odporność organizmu jesienią?

Prawda jest taka, że nad odpornością organizmu powinniśmy pracować przez cały rok. Już wiosną należy zadbać o to, aby dostarczać sobie jak największej dawki witamin – po to, by później nie zadawać sobie pytania dlaczego ciągle chorujemy. Mniszek lekarski, pokrzywa, sezonowe owoce i warzywa – wszystko to pracuje razem dla naszego późniejszego zdrowia.

Początek jesieni to jednak czas, kiedy szczególnie mocno powinniśmy zwrócić uwagę na to, jak wzmocnić układ immunologiczny. Skuteczna walka z infekcjami będzie teraz szczególnie ważna. Codziennie narażeni będziemy na nowe zagrożenia – bakterie i wirusy tylko czekają na słabe ogniwo. Pogoda nie jest niestety sprzymierzeńcem. Każdego dnia wystawia nas na próbę. Wystarczy lekkie osłabienie i po nas. Nie zamkniemy się jednak w szklanej klatce. Unikanie infekcji to nie uciekanie przed źródłem zakażenia (takie źródła są wszędzie!), a wzmacnianie systemu immunologicznego.

Zanim udasz się do apteki…

Jesień i zima to czas zwiększonej liczby infekcji wirusowych i bakteryjnych. To również czas, kiedy reklamy emitują wyłącznie syropki na kaszel i gorączkę, apteki pękają w szwach, a producenci cudownych leków „na wszystko” liczą rosnące zyski. Na szczęście mamy wiele sprawdzonych, naturalnych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego. Zanim wybierzesz się do apteki na sezonowe zakupy, spróbuj sięgnąć po domowe, naturalne sposoby zwiększające odporność. Natura wie najlepiej jak zwiększyć odporność organizmu.

jak zwiększyć odporność organizmufot.: Photo by rawpixel on Unsplash

Dlaczego powinniśmy wzmacniać odporność organizmu?

Lepiej zapobiegać niż leczyć – wie to każdy, jednak nie każdy się do tego stosuje. Wzmacniać odporność organizmu powinniśmy jeszcze przed wystąpieniem pierwszych objawów przeziębienia. Niewyszkolona armia ma zdecydowania mniejszą szansę na wygraną wojnę niż armia, która codziennie ćwiczyła. Podobnie jest z naszym systemem immunologicznym. Najważniejszym punktem, na którym powinniśmy się skupić nie jest szybkie leczenie chorób, a wzmacnianie odporności. Zapobieganie – to klucz do sukcesu.

Niestety naturalne wzmacnianie odporności organizmu nie jest tak proste, jak mogłoby nam się wydawać. Nie wystarczy, że do codziennej diety wrzucimy miód, cytrynkę, tran i czosnek. Owszem – jest to dobry krok na przyszłość, jednak bez konkretnego celu i wspierających ten krok działań dodatkowych raczej nie osiągniemy celu.

Jak naturalnie wzmocnić odporność?

Pamiętajmy, żeby nie skupiać się wyłącznie na zdrowiu człowieka. Do całości należy podejść holistycznie. Z poprzedniego artykułu wiesz już dlaczego chorujemy. Wiesz już doskonale, że liczą się nie tylko witaminki – liczy się Twój styl życia. Jeśli nie zadbasz o własne ciało holistycznie, żadne witaminki nie pomogą – bez względu na to, czy kupisz je w aptece czy wykopiesz z ogródka. Załóżmy, że dbasz już o organizm i zwracasz uwagę na styl życia. W tym artykule skupimy się na naturalnych środkach, które są odpowiedzią na pytanie: „jak zwiększyć odporność organizmu?”. Większość z nich dobrze znasz, część nawet masz w domu. Nie są one reklamowane i nie mówi się o nich publicznie – bo komu opłacałoby się reklamować cebulę, z której możesz przygotować skuteczny syrop na kaszel?

Superfoods wzmacniają odporność

Superfoods to żywność, która ma bardzo korzystny wpływ dla zdrowia. Są to produkty szczególnie bogate w cenne składniki odżywcze oraz związki bioaktywne. Możemy tu zaliczyć naprawdę wiele produktów żywnościowych. Z pewnością będzie to miód, nie bez powodu nazywany płynnym złotem. Superfoods na odporność to także genialne kiełki, pełne bogactw odżywczych algi, genialna na wszystko kasza jaglana, niesamowicie działający młody jęczmień, a nawet pyłek pszczeli.

Zioła i przyprawy pokażą Ci jak zwiększyć odporność organizmu

Wzmacniając odporność organizmu nie możemy również zapomnieć o ziołach i przyprawach. Medycyna ludowa od wieków stawia na prewencję. Zawsze warto postawić na sprawdzony czosnek, cynamon, lipę, kurkumę, jeżówkę purpurową, imbir, pokrzywę, czystek, aronię, czarny bez, dziką różę oraz mniszek lekarski.

Owoce i warzywa wzmacniające system immunologiczny

Jeśli dbasz o odporność swojego organizmu koniecznie postaw na świeże owoce i warzywa. Pamiętaj, że obróbka termiczna (zwłaszcza długotrwała) niekorzystnie wpływa na zawartość cennych składników odżywczych. Świeże owoce i warzywa możesz w ciągu dnia spożywać zarówno w formie podstawowej, jak i w formie sałatek, świeżo wyciskanych soków, smoothie. Dobrym rozwiązaniem (choć już po obróbce termicznej) będą również zupy, owoce i warzywa suszone, pieczone, gotowane na parze. Postaw na brokuły, paprykę, seler, natkę pietruszki, czarną porzeczkę, pigwę, jarmuż. Jedz ponadto chrzan, dynię, żurawinę, cebulę, gruszki i szpinak. Jedz nawet 8 porcji owoców i warzyw dziennie, a zauważysz pozytywną różnicę w odporności organizmu!

Probiotyki

Jeśli „na poważnie” chcesz zająć się odpornością swojego organizmu, nie możesz zapominać o probiotykach. Codzienna dawka probiotyków to zbawienie dla mikroflory jelitowej. Ogórki kiszone, kapusta kiszona, zakwas buraczany, ocet jabłkowy, kwas chlebowy – tego potrzebują Twoje jelita! Tego potrzebuje również Twój układ immunologiczny!

Uważaj jednak, aby nie poddawać probiotyków obróbce termicznej, ponieważ utracą swoją „moc”. Oczywiście jest na to sposób – jeśli gotujesz np. zupę z ogórków kiszonych dodaj je do ugotowanego już wywaru – na sam koniec.

Kwasy Omega-3

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 to bogactwo natury, o którym nie powinniśmy zapominać. Wspierają one układ immunologiczny, hamują stany zapalne i pomagają organizmowi w walce z infekcjami. Działają ponadto bardzo korzystnie na mózg i układ nerwowy, a także na wzrok. Kwasy omega-3 znajdziesz w oleju lnianym i tłustych rybach. Bogatym źródłem kwasów omega-3 są również orzechy, produkty sojowe i siemię lniane, nasiona Chia.

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)