Co zrobić z liśćmi w ogrodzie?
Jesień w ogrodzie to czas opadania liści z drzew i krzewów. Liście, które spadają z drzew niemal każdego roku mogą stanowić problem dla wielu właścicieli ogrodów. Co zrobić z liśćmi w ogrodzie? Jakie konsekwencje niesie pozostawienie liści w ogrodzie?
Co zrobić z liśćmi w ogrodzie?
Liście w ogrodzie często stanowią ogromny problem zwłaszcza, kiedy znajduje się w nim sporo drzew owocowych oraz krzewów i roślin ozdobnych. Patrząc pod kątem zdrowotności roślin, niestety miejscem zimowania większości sprawców groźnych chorób pochodzenia bakteryjnego i grzybowego są zainfekowane fragmenty roślin – w tym liście. Co zrobić z liśćmi w ogrodzie?

Usuwanie liści z przydomowego ogrodu czy też z działki w znacznym stopniu ograniczamy źródło chorób. W związku z tym zmniejsza się ryzyko porażenia roślin w kolejnym sezonie wegetacyjnym.
Liście w ogrodzie
Liście, które nie zostały porażone przez choroby i szkodniki bez problemu można umieścić w standardowym kompostowniku. Jednak opadające liście bardzo często stanowią miejsce zimowania sprawców wielu groźnych chorób. Wiele patogenów grzybobójczych właśnie na liściach tworzy stadia konidialne, które w sprzyjających warunkach w okresie wiosennym doprowadzają do infekcji roślin.

Proces rozkładu porażonych liści powoduje, że wiele groźnych patogenów nie ma możliwości wykształcenia form rozwojowych. Dlatego też ograniczeniu ulega wówczas liczba zarodników, które już w okresie wiosennym prowadzą do zakażenia roślin rosnących w ogrodzie. Do kompostownika lepiej nie dodawać liści orzecha włoskiego. Co zrobić z liśćmi w ogrodzie, aby ograniczyć ryzyko wiosennych infekcji?
Porządkowanie liści w ogrodzie – kompostowanie
W przydomowych ogrodach oraz na działkach zaleca się dokładne wygrabienie oraz usunięcie liści, które uległy porażeniu z bezpośredniego sąsiedztwa roślin zagrożonych infekcją. Co robimy z liśćmi w ogrodzie? Zgrabione liście można kompostować (najlepiej w oddzielnym miejscu). W czasie procesu kompostowania neutralizacji ulegają niemal wszystkie formy rozwojowe patogenów (wybranych chorób), które atakują liście roślin.

Warunkiem skuteczności neutralizacji patogenów jest jednak odpowiednie kompostowanie porażonych liści oraz innych porażonych resztek roślinnych. Jednak w przypadku części chorób, którymi zostały porażone rośliny – kompostowanie nie jest do końca sprawdzoną metodą.
Kompostowanie liści – korzyści
Na kompoście można umieścić liście, które zostały porażone m.in. parchem jabłoni lub gruszy, białą plamistością liści, czerwoną plamistością liści, chwościkiem buraka, septoriozą selera, szarą pleśnią, mączniakiem rzekomym, czernią krzyżowych, czarną plamistością róży, dziurkowatością liści drzew pestkowych oraz białą plamistością liści truskawek.

Te patogeny chorobowe zazwyczaj giną w temperaturze, jaka panuje w kompostowniku w warunkach klimatu Polski. Warunkiem powodzenia jest jednak kompostowanie prowadzone w prawidłowy sposób.
Zakopywanie porażonych liści i części roślin
Są jednak patogeny, które nie giną w procesie kompostowania. Grzyby, które nie wytwarzają przetrwalników giną w temperaturze ok. 70°C, natomiast bakterie i wirusy giną w temperaturze ok. 85-95°C. Uzyskanie takich warunków nie jest niestety zbyt proste. Nie zaleca się więc kompostownia porażonych fragmentów roślin przez kiłę kapusty, głownię cebuli oraz zgniliznę korzeni oraz zgorzele i patogeny glebowe. Porażone liście lub części roślin można wówczas głęboko zakopać. Zakopanie uniemożliwia bowiem wytwarzanie owocników grzyba i jego wydostanie się na powierzchnię.

Jednak niektóre patogeny w glebie mogą przetrwać nawet przez kilkanaście lat. Innym sposobem utylizacji porażonych przez niektóre patogeny organów roślinnych jest ich wyrzucenie do specjalnych śmietników.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!