Apiterapia – stosuj produkty pszczele na zdrowie!

Apiterapia to nic innego, jak leczenie różnego rodzaju dolegliwości miodem i produktami pszczelimi. To dział medycyny niekonwencjonalnej, który w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularny. W czym może być przydatna apiterapia?

Czym jest apiterapia?

Apiterapia to dział medycyny naturalnej, który polega na leczeniu miodem i produktami pszczelimi, do których należą wosk pszczeli, propolis, pyłek kwiatowy, pierzga, mleczko pszczele, jad pszczeli i zasklep miodowy. Nazwa Apiterapia pochodzi od słów apis (pszczoła) i therapia (leczenie). Apiterapia jest popularna nie tylko w medycynie ludowej  – wyroby pszczele stanowią również surowiec do wyciągów stosowanych w lekach z dziedziny medycyny konwencjonalne. Pisaliśmy już o znaczeniu pszczół w ogrodzie. Są one jednak (a konkretnie produkty pochodzenia pszczelego) również wyjątkowo cenne dla naszego zdrowia.

apiterapia produkty pszczele

Dlaczego właśnie produkty pszczele?

Miód i inne produkty pochodzenia pszczelego wykorzystywane są już od dawna, jednak w ostatnich latach apiterapia staje się szczególnie popularna. Dlaczego właśnie produkty pszczele? Ponieważ posiadają wiele cennych składników. Zaliczyć można do nich kwasy organiczne, białka, witaminy, aminokwasy egzogenne i biopierwiastki. Produkty pszczele charakteryzuje działanie wzmacniające i bakteriobójcze, a co ważne – nasz organizm bardzo łatwo przyswaja składniki produktów pochodzenia pszczelego.

Właściwości lecznicze produktów pszczelich

O właściwościach leczniczych miodów pisaliśmy w artykule rodzajach miodów. W tym artykule skupimy się na innych produktach pszczelich i ich właściwościach.

Wosk pszczeli

Wykorzystywany jest głównie w kosmetyce. Często znajdziemy go w składzie kremów i maści – zwłaszcza takich, które stosuje się na schorzenia reumatyczne, trudno gojące się rany czy artretyzm.

Pyłek pszczeli

W swoim składzie zawiera dużo substancji białkowych, polecany jest zatem zwłaszcza osobom, które cierpią na niedobory białka w diecie. Pyłem pszczeli ma właściwości antybiotyczne. Działa wzmacniająco na układ odpornościowy i odtruwa organizm.

Pierzga

Pierzga to utrwalony pyłek kwiatowy. Ma więcej białka niż sam pyłek kwiatowy, więc polecana jest osobom, które spożywają mało białka w diecie. Sprawdzi się w przypadku rekonwalescentów, ponieważ ma działanie regenerujące. Pierzga wzmacnia układ nerwowy – będzie przydatna przy depresji, a także w stanach zwiększonego wysiłku umysłowego. Pierzga posiada również wysoką zawartość witaminy K, dzięki czemu sprawdzi także w przypadku chorób związanych z układem krwionośnym i naczyniami krwionośnymi.

Propolis

Propolis jest substancją wykorzystywaną przez pszczoły do uszczelniania uli. Propolis ma silne właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Sprawdzi się w stanach zapalnych jamy ustnej, a ponadto będzie przydatny w leczeniu chorób skóry, łagodzenia oparzeń i przyspieszania gojenia ran. Będzie również skutecznym sprzymierzeńcem przy leczeniu przeziębień i grypy oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele wykorzystywane jest w ulu przez robotnice do karmienia larw i pszczelej matki. Jest wyjątkowo bogate w składniki odżywcze. Dodaje energii i pozytywnie wpływa na aktywność. Bardzo pozytywnie działa na układ naczyniowo-sercowy, a także na układ nerwowy Wykorzystywane jest do wspomagania gojenia ran i odleżyn, a także oparzeń.

Jad pszczeli

Sprawdza się przy chorobach reumatycznych, a także przy artretyzmie. Sprawdzi się także przy stwardnieniu rozsianym, a także nadciśnieniu i nerwicy. Jad pszczeli jest ponadto składnikiem wielu maści i kremów. Jad pszczeli powinien być stosowany pod nadzorem lekarza.

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)