Gnojówki roślinne – naturalne nawozy i środki ochrony roślin w jednym

Aby ograniczyć zagrożenia związane z atakiem groźnych chorób oraz szkodników i jednocześnie naturalnie zasilić uprawiane w naszych przydomowych ogrodach oraz na działkach rośliny warto stosować gnojówki roślinne. Z czego i w jaki sposób możemy przygotować gnojówki?

Gnojówki roślinne – ekologiczny sposób na uprawę

Gnojówki z roślin są sprawdzonymi naturalnymi preparatami, które z powodzeniem możemy wykorzystywać przy uprawie roślin w przydomowych ogrodach oraz na działkach. Ze względu na swój nieprzyjemny zapach nie są preparatami przyjemnymi w stosowaniu, jednak posiadają wiele właściwości wzmacniających i ochronnych. Te ekologiczne preparaty są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Przygotowane we własnym ogrodzie gnojówki roślinne mogą również pełnić funkcje naturalnych nawozów, którymi możemy zasilać rośliny praktycznie przez cały okres wegetacji.  

Zastosowanie gnojówek roślinnych w ogrodzie

Gnojówki to skuteczny sposób na ograniczanie rozwoju groźnych chorób grzybowych oraz ataku powszechnie występujących w naszych przydomowych ogrodach i na działkach szkodników, m.in. mszyc, tarczników oraz przędziorków. Gnojówkę możemy przygotować z roślin, które bardzo często spotkać można w naszych ogrodach. Zalicza się do nich m.in. pokrzywę oraz skrzyp polny.

 

ochrona roślin gnojówki
Gnojówki to skuteczny sposób na ograniczanie rozwoju groźnych chorób grzybowych oraz ataku szkodników.

Warto pamiętać, że gnojówki roślinne to preparaty mocno skoncentrowane, które zastosowane w czystej postaci mogłyby uszkodzić rośliny, dlatego powinniśmy używać je dopiero po rozcieńczeniu z wodą w odpowiednim stosunku. Gnojówki przeznaczone na nawóz najlepiej stosować raz na 2-3 tygodnie.

Gnojówka z pokrzywy idealnym naturalnym nawozem

Do przygotowania gnojówki z pokrzywy potrzeba 1 kg świeżych lub 200 g suszonych, niekwitnących roślin pokrzywy, które należy zalać 10 l wody do poziomu kilkunastu centymetrów poniżej brzegów zbiornika, a następnie pozostawić do zakończenia fermentacji w plastikowej beczce lub wiadrze, które nie może być metalowe. Pojemnik najlepiej ustawić w ciepłym i półcienistym miejscu, najlepiej od strony zachodniej lub wschodniej. Pojemnika nie trzeba przykrywać.

gnojówka z pokrzywy
Gnojówka z pokrzywy to cenny nawóz i naturalny środek ochrony roślin.

Przygotowując gnojówkę z pokrzywy powinniśmy codziennie ją zamieszać. W momencie, kiedy na powierzchni gnojówki zniknie piana, co oznaczać będzie zakończenie procesu fermentacji (po ok. 2-3 tygodniach) możemy rozpocząć podlewanie nią roślin, rozcieńczając wcześniej z wodą w stosunku 1:10. Gnojówka z pokrzywy zawiera dużo cennego azotu oraz fosforu, a także żelazo i wapń. Warto pamiętać, że gnojówka z pokrzywy ma odczyn lekko zasadowy, dlatego też nie stosuje się jej do nawożenia roślin kwasolubnych.

Zastosowanie gnojówki z pokrzywy

Gnojówki roślinne z pokrzyw stosuje się do nawożenia większości gatunków warzyw (oprócz fasoli, grochu, cebuli i czosnku), drzew owocowych i ozdobnych oraz kwiatów jednorocznych, a także trawników, bylin i roślin doniczkowych. Preparat stosuje się również do zwalczania mszyc, przędziorków, tarczników oraz miseczników w momencie ich wystąpienia na plantacji. W tym przypadku przed zastosowaniem gnojówkę należy rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:20. W przypadku roślin, które zostały porażone patogenami grzybowymi (m.in. sprawcami szarej pleśni, rdzy oraz mączniaka) przed zastosowaniem preparatu rozcieńcza się go z wodą w stosunku 1:10. Nierozcieńczoną gnojówkę z pokrzywy z powodzeniem możemy wykorzystać do zlewania kompostów w celu przyspieszenia rozkładu materiału roślinnego znajdującego się w kompoście.

Gnojówki roślinne – gnojówka ze skrzypu polnego

Przygotowanie gnojówki ze skrzypu polnego polega na zebraniu 1 kilograma świeżych lub 200 g suszonych roślin, zalaniu ich 10 l wody i odstawieniu do zakończenia fermentacji na okres od 4 do 5 dni. Po tym czasie gnojówkę należy rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:10 i tak przygotowanym nawozem podlewać rośliny uprawne, które w szczególności wymagają krzemu zwiększającego ich odporność na patogeny oraz podnoszącego poziom ich mechanicznej odporności na uszkodzenia powodowane głownie przez wiatr.

gnojówka ze skrzypu na szkodniki
Gnojówkę ze skrzypu możemy stosować do zwalczania szkodników upraw.

Gnojówkę roślinną ze skrzypu stosuje się również do ograniczenia populacji szkodników, m.in. mszyc, przędziorków, miseczników oraz tarczników w trakcie całego okresu wegetacji. Wówczas przed zastosowaniem preparatu powinniśmy rozcieńczyć go z wodą w stosunku 1:50.

Gnojówki roślinne z cebuli i czosnku  

Oprócz pokrzywy i skrzypu polnego bardzo dobrym materiałem na gnojówki roślinne jest cebula oraz czosnek. Gnojówkę z cebuli możemy uzyskać, zalewając 100 g łusek cebuli 5 l wody. Rozcieńczając ją z wodą w stosunku 1:10 możemy wykorzystać ją do walki z szarą pleśnią na truskawkach lub jako cenny nawóz wzmacniający rośliny. Resztki gnojówki z cebuli najlepiej wrzucić do kompostownika, ponieważ przyspieszają one proces kompostowania.

ekologiczna uprawa
Gnojówki są sprawdzonymi naturalnymi preparatami wzmacniającymi rośliny.

Gnojówkę z czosnku przygotowujemy poprzez zalanie 10 l wody 75 g rozdrobnionych ząbków czosnku lub 0,5 kg świeżych liści czosnku, pozostawiając je aż do zakończenia procesu fermentacji. Gnojówka z czosnku wzmacnia rośliny i zapobiega występowaniu chorób grzybowych. Stosuje się ją w rozcieńczeniu 1:10 do podlewania roślin uprawnych i drzewek owocowych. Gnojówkę z czosnku wykorzystuje się również do zwalczania połyśnicy marchwianki, podlewając marchew bez wcześniejszego rozcieńczenia. Resztki gnojówki z czosnku stanowią cenny dodatek do kompostu.

Gnojówki z mniszka lekarskiego i czarnego bzu

Gnojówkę możemy uzyskać również z mniszka lekarskiego, zalewając 1 kg kwiatów, łodyg, liści i korzeni 10 l wody. W tym przypadku proces fermentacji trwa ok. 1 tygodnia. Gnojówka z mlecza ma odczyn lekko kwaśny i stosuje się ją w stężeniu 1:10 w celu przyśpieszenia wzrostu uprawianych roślin i dojrzewania owoców.

Ciekawą gnojówką roślinną jest gnojówka z czarnego bzu. Jej przygotowanie polega na zalaniu 10 l wody 1 kg świeżych liści, kwiatów lub pędów czarnego bzu i odstawieniu na 4-5 dni. Tak przygotowaną gnojówkę następnie wlewamy w te miejsca, w których obecne były krety.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)