Ochrona owocówOchrona warzywOgródUprawa owocówUprawa warzyw

Gnojówki roślinne – naturalne nawozy i środki ochrony roślin w jednym

5/5 - (1 vote)

Aby ograniczyć zagrożenia związane z atakiem groźnych chorób oraz szkodników i jednocześnie naturalnie zasilić uprawiane w naszych przydomowych ogrodach oraz na działkach rośliny warto stosować gnojówki roślinne. Z czego i w jaki sposób możemy przygotować gnojówki?

Gnojówki roślinne – ekologiczny sposób na uprawę

Gnojówki z roślin są sprawdzonymi naturalnymi preparatami, które z powodzeniem możemy wykorzystywać przy uprawie roślin w przydomowych ogrodach oraz na działkach. Ze względu na swój nieprzyjemny zapach nie są preparatami przyjemnymi w stosowaniu, jednak posiadają wiele właściwości wzmacniających i ochronnych. Te ekologiczne preparaty są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Przygotowane we własnym ogrodzie gnojówki roślinne mogą również pełnić funkcje naturalnych nawozów, którymi możemy zasilać rośliny praktycznie przez cały okres wegetacji.  

Zastosowanie gnojówek roślinnych w ogrodzie

Gnojówki to skuteczny sposób na ograniczanie rozwoju groźnych chorób grzybowych oraz ataku powszechnie występujących w naszych przydomowych ogrodach i na działkach szkodników, m.in. mszyc, tarczników oraz przędziorków. Gnojówkę możemy przygotować z roślin, które bardzo często spotkać można w naszych ogrodach. Zalicza się do nich m.in. pokrzywę oraz skrzyp polny.

 

ochrona roślin gnojówkifot.: Owned by the author
Gnojówki to skuteczny sposób na ograniczanie rozwoju groźnych chorób grzybowych oraz ataku szkodników.

Warto pamiętać, że gnojówki roślinne to preparaty mocno skoncentrowane, które zastosowane w czystej postaci mogłyby uszkodzić rośliny, dlatego powinniśmy używać je dopiero po rozcieńczeniu z wodą w odpowiednim stosunku. Gnojówki przeznaczone na nawóz najlepiej stosować raz na 2-3 tygodnie.

Gnojówka z pokrzywy idealnym naturalnym nawozem

Do przygotowania gnojówki z pokrzywy potrzeba 1 kg świeżych lub 200 g suszonych, niekwitnących roślin pokrzywy, które należy zalać 10 l wody do poziomu kilkunastu centymetrów poniżej brzegów zbiornika, a następnie pozostawić do zakończenia fermentacji w plastikowej beczce lub wiadrze, które nie może być metalowe. Pojemnik najlepiej ustawić w ciepłym i półcienistym miejscu, najlepiej od strony zachodniej lub wschodniej. Pojemnika nie trzeba przykrywać.

gnojówka z pokrzywy fot.: Owned by the author
Gnojówka z pokrzywy to cenny nawóz i naturalny środek ochrony roślin.

Przygotowując gnojówkę z pokrzywy powinniśmy codziennie ją zamieszać. W momencie, kiedy na powierzchni gnojówki zniknie piana, co oznaczać będzie zakończenie procesu fermentacji (po ok. 2-3 tygodniach) możemy rozpocząć podlewanie nią roślin, rozcieńczając wcześniej z wodą w stosunku 1:10. Gnojówka z pokrzywy zawiera dużo cennego azotu oraz fosforu, a także żelazo i wapń. Warto pamiętać, że gnojówka z pokrzywy ma odczyn lekko zasadowy, dlatego też nie stosuje się jej do nawożenia roślin kwasolubnych.

Zastosowanie gnojówki z pokrzywy

Gnojówki roślinne z pokrzyw stosuje się do nawożenia większości gatunków warzyw (oprócz fasoli, grochu, cebuli i czosnku), drzew owocowych i ozdobnych oraz kwiatów jednorocznych, a także trawników, bylin i roślin doniczkowych. Preparat stosuje się również do zwalczania mszyc, przędziorków, tarczników oraz miseczników w momencie ich wystąpienia na plantacji. W tym przypadku przed zastosowaniem gnojówkę należy rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:20. W przypadku roślin, które zostały porażone patogenami grzybowymi (m.in. sprawcami szarej pleśni, rdzy oraz mączniaka) przed zastosowaniem preparatu rozcieńcza się go z wodą w stosunku 1:10. Nierozcieńczoną gnojówkę z pokrzywy z powodzeniem możemy wykorzystać do zlewania kompostów w celu przyspieszenia rozkładu materiału roślinnego znajdującego się w kompoście.

Gnojówki roślinne – gnojówka ze skrzypu polnego

Przygotowanie gnojówki ze skrzypu polnego polega na zebraniu 1 kilograma świeżych lub 200 g suszonych roślin, zalaniu ich 10 l wody i odstawieniu do zakończenia fermentacji na okres od 4 do 5 dni. Po tym czasie gnojówkę należy rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:10 i tak przygotowanym nawozem podlewać rośliny uprawne, które w szczególności wymagają krzemu zwiększającego ich odporność na patogeny oraz podnoszącego poziom ich mechanicznej odporności na uszkodzenia powodowane głownie przez wiatr.

gnojówka ze skrzypu na szkodnikifot.: Owned by the author
Gnojówkę ze skrzypu możemy stosować do zwalczania szkodników upraw.

Gnojówkę roślinną ze skrzypu stosuje się również do ograniczenia populacji szkodników, m.in. mszyc, przędziorków, miseczników oraz tarczników w trakcie całego okresu wegetacji. Wówczas przed zastosowaniem preparatu powinniśmy rozcieńczyć go z wodą w stosunku 1:50.

Gnojówki roślinne z cebuli i czosnku  

Oprócz pokrzywy i skrzypu polnego bardzo dobrym materiałem na gnojówki roślinne jest cebula oraz czosnek. Gnojówkę z cebuli możemy uzyskać, zalewając 100 g łusek cebuli 5 l wody. Rozcieńczając ją z wodą w stosunku 1:10 możemy wykorzystać ją do walki z szarą pleśnią na truskawkach lub jako cenny nawóz wzmacniający rośliny. Resztki gnojówki z cebuli najlepiej wrzucić do kompostownika, ponieważ przyspieszają one proces kompostowania.

ekologiczna uprawafot.: Owned by the author
Gnojówki są sprawdzonymi naturalnymi preparatami wzmacniającymi rośliny.

Gnojówkę z czosnku przygotowujemy poprzez zalanie 10 l wody 75 g rozdrobnionych ząbków czosnku lub 0,5 kg świeżych liści czosnku, pozostawiając je aż do zakończenia procesu fermentacji. Gnojówka z czosnku wzmacnia rośliny i zapobiega występowaniu chorób grzybowych. Stosuje się ją w rozcieńczeniu 1:10 do podlewania roślin uprawnych i drzewek owocowych. Gnojówkę z czosnku wykorzystuje się również do zwalczania połyśnicy marchwianki, podlewając marchew bez wcześniejszego rozcieńczenia. Resztki gnojówki z czosnku stanowią cenny dodatek do kompostu.

Gnojówki z mniszka lekarskiego i czarnego bzu

Gnojówkę możemy uzyskać również z mniszka lekarskiego, zalewając 1 kg kwiatów, łodyg, liści i korzeni 10 l wody. W tym przypadku proces fermentacji trwa ok. 1 tygodnia. Gnojówka z mlecza ma odczyn lekko kwaśny i stosuje się ją w stężeniu 1:10 w celu przyśpieszenia wzrostu uprawianych roślin i dojrzewania owoców.

Ciekawą gnojówką roślinną jest gnojówka z czarnego bzu. Jej przygotowanie polega na zalaniu 10 l wody 1 kg świeżych liści, kwiatów lub pędów czarnego bzu i odstawieniu na 4-5 dni. Tak przygotowaną gnojówkę następnie wlewamy w te miejsca, w których obecne były krety.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)