Gnojówki roślinne – naturalne nawozy i środki ochrony roślin w jednym
Aby ograniczyć zagrożenia związane z atakiem groźnych chorób oraz szkodników i jednocześnie naturalnie zasilić uprawiane w naszych przydomowych ogrodach oraz na działkach rośliny warto stosować gnojówki roślinne. Z czego i w jaki sposób możemy przygotować gnojówki?
Gnojówki roślinne – ekologiczny sposób na uprawę
Gnojówki z roślin są sprawdzonymi naturalnymi preparatami, które z powodzeniem możemy wykorzystywać przy uprawie roślin w przydomowych ogrodach oraz na działkach. Ze względu na swój nieprzyjemny zapach nie są preparatami przyjemnymi w stosowaniu, jednak posiadają wiele właściwości wzmacniających i ochronnych. Te ekologiczne preparaty są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Przygotowane we własnym ogrodzie gnojówki roślinne mogą również pełnić funkcje naturalnych nawozów, którymi możemy zasilać rośliny praktycznie przez cały okres wegetacji.
Zastosowanie gnojówek roślinnych w ogrodzie
Gnojówki to skuteczny sposób na ograniczanie rozwoju groźnych chorób grzybowych oraz ataku powszechnie występujących w naszych przydomowych ogrodach i na działkach szkodników, m.in. mszyc, tarczników oraz przędziorków. Gnojówkę możemy przygotować z roślin, które bardzo często spotkać można w naszych ogrodach. Zalicza się do nich m.in. pokrzywę oraz skrzyp polny.
Warto pamiętać, że gnojówki roślinne to preparaty mocno skoncentrowane, które zastosowane w czystej postaci mogłyby uszkodzić rośliny, dlatego powinniśmy używać je dopiero po rozcieńczeniu z wodą w odpowiednim stosunku. Gnojówki przeznaczone na nawóz najlepiej stosować raz na 2-3 tygodnie.
Gnojówka z pokrzywy idealnym naturalnym nawozem
Do przygotowania gnojówki z pokrzywy potrzeba 1 kg świeżych lub 200 g suszonych, niekwitnących roślin pokrzywy, które należy zalać 10 l wody do poziomu kilkunastu centymetrów poniżej brzegów zbiornika, a następnie pozostawić do zakończenia fermentacji w plastikowej beczce lub wiadrze, które nie może być metalowe. Pojemnik najlepiej ustawić w ciepłym i półcienistym miejscu, najlepiej od strony zachodniej lub wschodniej. Pojemnika nie trzeba przykrywać.
Przygotowując gnojówkę z pokrzywy powinniśmy codziennie ją zamieszać. W momencie, kiedy na powierzchni gnojówki zniknie piana, co oznaczać będzie zakończenie procesu fermentacji (po ok. 2-3 tygodniach) możemy rozpocząć podlewanie nią roślin, rozcieńczając wcześniej z wodą w stosunku 1:10. Gnojówka z pokrzywy zawiera dużo cennego azotu oraz fosforu, a także żelazo i wapń. Warto pamiętać, że gnojówka z pokrzywy ma odczyn lekko zasadowy, dlatego też nie stosuje się jej do nawożenia roślin kwasolubnych.
Zastosowanie gnojówki z pokrzywy
Gnojówki roślinne z pokrzyw stosuje się do nawożenia większości gatunków warzyw (oprócz fasoli, grochu, cebuli i czosnku), drzew owocowych i ozdobnych oraz kwiatów jednorocznych, a także trawników, bylin i roślin doniczkowych. Preparat stosuje się również do zwalczania mszyc, przędziorków, tarczników oraz miseczników w momencie ich wystąpienia na plantacji. W tym przypadku przed zastosowaniem gnojówkę należy rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:20. W przypadku roślin, które zostały porażone patogenami grzybowymi (m.in. sprawcami szarej pleśni, rdzy oraz mączniaka) przed zastosowaniem preparatu rozcieńcza się go z wodą w stosunku 1:10. Nierozcieńczoną gnojówkę z pokrzywy z powodzeniem możemy wykorzystać do zlewania kompostów w celu przyspieszenia rozkładu materiału roślinnego znajdującego się w kompoście.
Gnojówki roślinne – gnojówka ze skrzypu polnego
Przygotowanie gnojówki ze skrzypu polnego polega na zebraniu 1 kilograma świeżych lub 200 g suszonych roślin, zalaniu ich 10 l wody i odstawieniu do zakończenia fermentacji na okres od 4 do 5 dni. Po tym czasie gnojówkę należy rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:10 i tak przygotowanym nawozem podlewać rośliny uprawne, które w szczególności wymagają krzemu zwiększającego ich odporność na patogeny oraz podnoszącego poziom ich mechanicznej odporności na uszkodzenia powodowane głownie przez wiatr.
Gnojówkę roślinną ze skrzypu stosuje się również do ograniczenia populacji szkodników, m.in. mszyc, przędziorków, miseczników oraz tarczników w trakcie całego okresu wegetacji. Wówczas przed zastosowaniem preparatu powinniśmy rozcieńczyć go z wodą w stosunku 1:50.
Gnojówki roślinne z cebuli i czosnku
Oprócz pokrzywy i skrzypu polnego bardzo dobrym materiałem na gnojówki roślinne jest cebula oraz czosnek. Gnojówkę z cebuli możemy uzyskać, zalewając 100 g łusek cebuli 5 l wody. Rozcieńczając ją z wodą w stosunku 1:10 możemy wykorzystać ją do walki z szarą pleśnią na truskawkach lub jako cenny nawóz wzmacniający rośliny. Resztki gnojówki z cebuli najlepiej wrzucić do kompostownika, ponieważ przyspieszają one proces kompostowania.
Gnojówkę z czosnku przygotowujemy poprzez zalanie 10 l wody 75 g rozdrobnionych ząbków czosnku lub 0,5 kg świeżych liści czosnku, pozostawiając je aż do zakończenia procesu fermentacji. Gnojówka z czosnku wzmacnia rośliny i zapobiega występowaniu chorób grzybowych. Stosuje się ją w rozcieńczeniu 1:10 do podlewania roślin uprawnych i drzewek owocowych. Gnojówkę z czosnku wykorzystuje się również do zwalczania połyśnicy marchwianki, podlewając marchew bez wcześniejszego rozcieńczenia. Resztki gnojówki z czosnku stanowią cenny dodatek do kompostu.
Gnojówki z mniszka lekarskiego i czarnego bzu
Gnojówkę możemy uzyskać również z mniszka lekarskiego, zalewając 1 kg kwiatów, łodyg, liści i korzeni 10 l wody. W tym przypadku proces fermentacji trwa ok. 1 tygodnia. Gnojówka z mlecza ma odczyn lekko kwaśny i stosuje się ją w stężeniu 1:10 w celu przyśpieszenia wzrostu uprawianych roślin i dojrzewania owoców.
Ciekawą gnojówką roślinną jest gnojówka z czarnego bzu. Jej przygotowanie polega na zalaniu 10 l wody 1 kg świeżych liści, kwiatów lub pędów czarnego bzu i odstawieniu na 4-5 dni. Tak przygotowaną gnojówkę następnie wlewamy w te miejsca, w których obecne były krety.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!