Dlaczego warto zbierać grzyby?
Niemal każdego roku późnym latem oraz jesienią zbieranie grzybów w naszych lasach cieszy się niezwykle dużym zainteresowaniem. W tym czasie w lasach spotkać można wielu grzybiarzy, a wśród nich całe rodziny z dziećmi, które poszukują przepięknych grzybów. Któż z nas nie lubi chodzić po lesie i zbierać podgrzybków, prawdziwków, kurek czy też maślaków? Dlaczego warto zbierać grzyby? Jak grzyby wpływają na nasze zdrowie?
Dlaczego warto zbierać grzyby – ruch i lepsze samopoczucie
Grzyby leśne są powszechnie dostępne w wielu sklepach. Kupić możemy zarówno suszone, jak również mrożone grzyby. Wiele osób w tym momencie może zadać sobie pytanie, dlaczego warto zbierać grzyby? Zacznijmy od tego, że już sam fakt wybrania się do lasu na grzybobranie ma niewątpliwie korzystny wpływ na nasze samopoczucie. Spacer na świeżym powietrzu po lesie to zarówno dla osób dorosłych, jak również dla dzieci wiele godzin ruchu, które z pewnością pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.
Prawdą jest, że najlepsze są te grzyby, które zbierzemy sami w lesie. Grzyby są niezastąpionym przysmakiem na naszych stołach. Sprawdzą się nie tylko jako dodatek do dań obiadowych, ale również jako potrawa na Wigilię. Warto wybrać się więc do lasu i cieszyć się tym, co ma nam do zaoferowania runo leśne.
Zbieranie grzybów w lesie – smaczne potrawy
fot.: Owned by the authorGrzyby możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jadalne gatunki grzybów, do których zaliczamy m.in. prawdziwki, podgrzybki oraz sowy z powodzeniem możemy suszyć. Z kolei grzyby takie jak maślaki po wcześniejszym obgotowaniu i oczyszczeniu możemy również zamrozić. Niewielu z nas może wyobrazić sobie chociażby Wigilię bez potraw z grzybów. Prawda jest taka, że nic nie zastąpi potraw, które przygotowane zostaną z samodzielnie zebranych, a następnie oczyszczonych i ususzonych lub zamrożonych grzybów.
Zebrane przez nas grzyby mają wyjątkowy smak i zapach. Grzyby mogą fot.: Owned by the authorstanowić dodatek do zup, sosów oraz wielu dań obiadowych. Grzyby jadalne z powodzeniem możemy również spożywać po ich wcześniejszym podsmażeniu. Warto jednak pamiętać, że spożywanie grzybów jest niewskazane dzieciom do 3 roku życia, a także osobom, które mają problemy z przewodem pokarmowym, nerkami lub wątrobą.
Dlaczego warto zbierać grzyby – walory smakowe, zapachowe i odżywcze
Grzyby, które możemy znaleźć w lasach dzielimy na jadalne, niejadalne i trujące. Dlaczego warto zbierać grzyby? Grzyby jadalne, które nas interesują posiadają przede wszystkim walory smakowe i zapachowe. Ponadto są źródłem wielu cennych substancji odżywczych, do których należą m.in. witaminy z grupy B, witamina C, witamina A oraz żelazo, potas, fosfor, magnez, jod oraz miedź. Grzyby zwierają również witaminę D, a także dobrze przyswajalne białko. W białku grzybów znaleźć możemy aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć sam.
Grzyby obniżają również poziom cholesterolu i cukru. Mają także działanie przeciwzapalne. Oprócz tego grzyby zawierają włókna pokarmowe o właściwościach podobnych do błonnika oraz niewielką ilość tłuszczów, a zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Coraz większa liczba badań przeprowadzanych przez naukowców związana jest z właściwościami leczniczymi grzybów. Niektóre gatunki grzybów, w tym prawdziwek (borowik szlachetny) wykazują działanie antynowotworowe.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!