Uprawa pigwy w ogrodzie
Pigwa nie należy do roślin często spotykanych w przydomowych ogrodach czy też na działkach. Jest ona dekoracyjnym krzewem lub drzewem, który wyróżniają miododajne kwiaty oraz duże i smaczne owoce. Na czym polega uprawa pigwy w ogrodzie?
Wymagania klimatyczno- glebowe pigwy
Pigwa pospolita zaliczana jest do roślin z rodziny różowatych. Nie jest to ta sama roślina, co pigwowiec japoński. Najlepiej rośnie na stanowiskach ciepłych, które są dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Uprawa pigwy w ogrodzie wymaga gleb żyznych i zasobnych w próchnicę. Ważne jest również zapewnienie jej odpowiedniej wilgotności podłoża. Dlatego też pigwa wymaga regularnego nawadniania w przypadku niedostatecznej ilości opadów. Ponadto system korzeniowy pigwy jest płytki, w związku z czym przy utrzymującej się suszy może on ulec przesuszeniu.
Na glebach o jakim odczynie najlepiej uprawiać pigwę? Pigwa najlepiej rośnie na podłożu kwaśnym (pH 5,9-6,5). W przypadku uprawy pigwy na glebach zasadowych na liściach krzewu mogą występować chlorozy, czyli przebarwienia liści i brzegów blaszek liściowych. Są one najczęściej barwy żółtej.
Jak i kiedy sadzić pigwę?
Pigwę najlepiej sadzić na stanowiskach słonecznych i zacisznych. Jest ona krzewem wrażliwym na mróz, dlatego też najlepszym terminem sadzenia pigwy jest wiosna. Po posadzeniu pigwy podłoże warto zasilić obornikiem lub kompostem. Pigwę sadzi się na głębokość ok. 30 cm. Przed posadzeniem warto skrócić korzenie krzewu, a po posadzeniu obficie ją podlać. Odległości pomiędzy poszczególnymi sadzonkami powinny wynosić min. 3 m. Początkowo warto uprawiać pigwę przy palikach.
Uprawa pigwy – zabiegi pielęgnacyjne
Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie pigwy należy cięcie. Cięcie najlepiej przeprowadzać w okresie wiosennym w momencie, kiedy minie ryzyko wystąpienia większych przymrozków.
Cięcie pigwy polega przede wszystkim na eliminacji pędów starszych, uszkodzonych oraz tych z widocznymi objawami chorób. Przy cięciu pigwy warto pamiętać, że to właśnie pędy jednoroczne wytwarzają pąki kwiatowe.
Choroby pigwy
Pigwa jest krzewem, który często atakowany jest przez groźne choroby. Do najgroźniejszych chorób pigwy zalicza się bakteryjną zarazę ogniową. Objawami choroby jest brązowienie i zamieranie liści. Pędy, które uległy infekcji należy wycinać, najlepiej w odległości ok. 10-15 cm od miejsca infekcji. W skrajnych przypadkach pigwa porażona tą chorobą może całkowicie zamierać. Po pozostałych chorób pigwy zaliczyć można brunatną plamistość liści, mączniaka oraz moniliozę.
Zbiór pigwy
Pigwa uprawiana jest na owoce, które są duże lub bardzo duże. Owoce są najczęściej barwy żółtej.
Zbiór owoców pigwy przeprowadza się najczęściej w październiku. Owoce pigwy nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak również na przetwory.
Ochrona pigwy przed zimą
W momencie pojawiania się większych mrozów pigwa może przemarzać. Uprawa pigwy wymaga więc odpowiedniej ochrony przed zimą. Warto w tym celu usypać kopczyk z ziemi wokół pnia krzewu, aby zabezpieczyć system korzeniowy rośliny przed spadkami temperatur. W okresie wiosennym, kiedy minie ryzyko większych mrozów kopczyk można rozgarnąć.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!