Pigwowiec japoński – krzew, który warto mieć w ogrodzie. Co warto o nim wiedzieć?

Krzew ozdobny z jadalnymi owocami, który często mylony jest z pigwą? Pigwowiec japoński, bo o nim mowa, to roślina, która bardzo często gości w naszych ogrodach, ze względów dekoracyjnych, jednak godne uwagi są również owoce tego krzewu. Co warto wiedzieć o uprawie i pielęgnacji pigwowca japońskiego? Najważniejsze informacje zebraliśmy w artykule.

Pigwowiec japoński – czym jest?

Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) to krzew należący do rodziny różowatych, który został sprowadzony do Europy z Japonii. Krzew dorasta zwykle do ok. 100-120 cm wysokości, jednak rozrasta się bardzo mocno na boki. Pigwowiec japoński posiada błyszczące liście i pięciopłatkowe kwiaty, które pojawiają się jeszcze przed liśćmi. Większość odmian posiada kolce, choć mogą zdarzyć się również odmiany bezkolcowe. Nie jest to ta sama roślina, co znana w naszym kraju pigwa. Pigwowiec japoński często sadzi się w ogrodach w celach dekoracyjnych, gdyż roślina ta bardzo ładnie kwitnie i przyciąga zapylacze. Krzew sadzony jest jako żywopłot, można wykorzystać go również na skalniakach, a także na rabatach bylinowych. Dobrze radzi sobie również jako roślina uprawiana w doniczce – np. na balkonie lub na tarasie. Warto jednak zaznaczyć, że to nie tylko krzew o walorach dekoracyjnych, ponieważ jego owoce mają wiele cennych właściwości.

kwiaty pigwowca japońskiego

Pigwowiec japoński – wymagania

Pigwowiec japoński dobrze rośnie na glebach suchych i bogatych w wapń, poradzi sobie na różnych podłożach – również na glebach średniożyznych. Krzew bardzo dobrze radzi sobie z niedoborem wody, ponadto może przetrwać nawet krótkotrwałą suszę. Nie trzeba go zwykle dodatkowo podlewać (chyba że jest to młoda roślina), ponieważ wystarczająca dla jego wegetacji jest woda opadowa. Jest to roślina, która dobrze radzi sobie również z niskimi temperaturami – jest najbardziej mrozoodporna ze wszystkich pigwowców. Uprawa pigwowca japońskiego nie jest bardzo skomplikowana, ponieważ roślina ta nie ma dużych wymagań – krzew nie wymaga nawożenia oraz opryskiwania.

 

Uprawa pigwowca japońskiego – co warto wiedzieć?

Pigwowiec japoński kwitnie wiosną – najczęściej w marcu-kwietniu, jeszcze przed pojawieniem się liści oraz w trakcie ich rozwijania się. Trzeba również zaznaczyć, że krzew może również zakwitnąć ponownie po owocowaniu, jednak wówczas kwiatów jest mniej i nie ma z nich nowych owoców. Kwiaty pigwowca japońskiego są bardzo dekoracyjne. Mogą być one pomarańczowo-czerwone lub łososiowo-czerwone, jednak zależnie od odmiany mogą pojawiać się również inne ubarwienia płatków, np. białe. Owoce pigwowca japońskiego są niewielkie i okrągłe, z wyglądu przypominają nieco małe jabłka – na początku są zielone, potem cytrynowożółte. Pachną bardzo intensywnie i osadzone są wzdłuż gałęzi tego krzewu.

pigwowiec japoński - kwiaty

Pigwowiec japoński – sadzenie, rozmnażanie, pielęgnacja

Pigwowiec japoński najlepiej poradzi sobie, gdy posadzimy go na stanowisku słonecznym, jednak ostatecznie toleruje również lekki półcień. Można go bardzo łatwo rozmnażać. Najlepiej zrobić to poprzez odkłady lub odrosty korzeniowe, ponadto doskonale sprawdzą się do tego celu półzdrewniałe sadzonki z tegorocznych pędów pigwowca japońskiego. Przygotowane w ten sposób sadzonki pigwowca japońskiego najlepiej umieszczać w ziemi wczesną wiosną, jednak również można zrobić to jesienią (wówczas dla bezpieczeństwa dobrzej jest młodą roślinkę na wszelki wypadek okryć na zimę, mimo iż jest to gatunek mrozoodporny). Po posadzeniu dobrze jest przyciąć pędy pigwowca japońskiego – w ten sposób można wpłynąć na rozkrzewianie się rośliny. Pigwowiec japoński można również rozmnażać z nasion – wystarczy wysiać materiał siewny wiosną, a w kolejnym roku skrócić istniejące pędy o połowę, by roślina mogła się rozkrzewić dobrze.

Przycinanie pigwowca japońskiego

Pierwsze cięcie wykonujemy w pierwszym roku od posadzenia sadzonki – wówczas skracamy pędy o połowę, by roślina mogła się rozkrzewić. Krzew tniemy potem raz w roku, wiosną, najlepiej gdy minie już okres kwitnienia. Bardzo ważne jest, by podcinać zbyt długie, chore lub zbyt słabe łodygi, a także by usuwać gałęzie, których jest za dużo i które za mocno zagęszczają roślinę. Podczas corocznego przycinania usuwamy również te pędy pigwowca japońskiego, które nie owocują – wówczas młode pędy będą mieć dostatecznie dużo miejsca do wzrostu, a potem do owocowania.

owoce pigwowiec japoński

Owoce pigwowca japońskiego – jak można wykorzystać?

Jak wspomniano wcześniej, pigwowiec japoński jest krzewem ozdobnym, jednak również jego owoce warte są naszej uwagi. Owoce pigwowca japońskiego są jadalne i od lat stosowane w medycynie chińskiej. Posiadają bardzo dużo witaminy C, więc można je spożywać w celu zwiększenia odporności organizmu. Owoce pigwowca japońskiego są również cennym źródłem pektyn, składników mineralnych i kwasów organicznych, a także witamin. Nie tylko pozytywnie wpływają na odporność, ale również wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Będą doskonałą alternatywą cytryny do herbaty, ponadto można z nich przygotować smaczne przetwory lub nalewkę. Owoce pigwowca japońskiego wykorzystuje się ponadto w kosmetyce.

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)