Placuszki migdałowe – idealne na weekendowe śniadanie!
Bezglutenowe placuszki migdałowe to idealny pomysł na zdrowe, pyszne śniadanie. Posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ich przygotowanie jest bardzo proste.
Bezglutenowe placuszki migdałowe – dlaczego warto się skusić?
Migdały są nie tylko bardzo smaczne, ale zawierają również mnóstwo cennych właściwości odżywczych. Należą do jednych z najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Bezapelacyjnie należy im się miano superfoods. Zapobiegają napadom głodu, działają kojąco na nerwy, łagodzą stres. Zawierają dużo witaminy B12, a także witaminę E i błonnik. Znajdziemy w nich również cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Placuszki migdałowe – przepis
Placuszki migdałowe to także ciekawy sposób na wykorzystanie masy migdałowej, która pozostanie po przygotowaniu mleka migdałowego.
Placuszki migdałowe to rewelacyjny pomysł na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie, bez grama glutenu i cukru. Jeśli jogurt zastąpimy mlekiem migdałowym, będą one również odpowiednie dla osób, które wykluczyły z diety produkty mleczne.
Składniki na placuszki migdałowe:
- 150 g migdałów lub pulpy migdałowej pozostałej po robieniu mleka migdałowego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 banan zgnieciony
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie placuszków migdałowych:
- Jeśli wykorzystujemy całe migdały, prażymy je lekko na patelni, a potem blendujemy.
- Mieszamy migdały z jajkiem, bananem i jogurtem naturalnym
- Dodajemy sodę oczyszczoną i sok z cytryny
- Smażymy na teflonowej patelni po kilka minut z każdej strony.
- Podajemy np. z sezonowymi owocami.