Kiełki rzeżuchy – właściwości i hodowla
Kiełki rzeżuchy powinny gościć w naszej diecie nie tylko od święta. To doskonałe źródło witaminy C, żelaza i wapnia. Wspomagają odporność organizmu, regulują pracę tarczycy, pobudzają przemianę materii i poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Z ich uprawą poradzi sobie nawet przedszkolak.
Dlaczego kiełki rzeżuchy?
Rzeżucha (pieprzyca siewna) popularna jest w naszym kraju głównie w okresie wielkanocnym. Powinniśmy jednak jeść ją cały rok – jej właściwości odżywcze są nieocenione i śmiało można powiedzieć, że pod tym względem przewyższa wiele pełnowartościowych warzyw. Dzięki zmianom chemicznym zachodzącym na skutek kiełkowania, składniki odżywcze zawarte w kiełkach rzeżuchy są bardzo dobrze przyswajalne.
fot.: Owned by the author
Kiełki rzeżuchy – wartości odżywcze
Kiełki rzeżuchy są doskonałym źródłem witaminy C, a także witamin A, B (B1, B2, B3, B9), E i K. To także bardzo bogate źródło dobrze przyswajalnego żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również fosfor, potas, magnez, selen, cynk, jod.
Kiełki rzeżuchy – działanie
fot.: Owned by the authorKiełki rzeżuchy spożywane regularnie poprawią stan włosów, skóry, kości, zębów i paznokci. Bogactwo antyoksydantów nie tylko chroni przed wolnymi rodnikami, ale również pomaga zapobiegać nowotworom. Kiełki rzeżuchy pomagają w chorobach reumatycznych i poprawiają odporność organizmu. Również osoby na diecie powinny często sięgać po kiełki rzeżuchy – pobudzają one przemianę materii, a także wydzielanie soku żołądkowego. Dużą zaletą kiełków rzeżuchy jest również spora zawartość jodu – regularne jedzenie kiełków pomaga regulować zaburzenia tarczycy. Działają one ponadto moczopędnie (poprawiają pracę nerek), krwiotwórczo i żółciopędnie.
Hodowla kiełków rzeżuchy
Domowa hodowla kiełków rzeżuchy jest bardzo prosta. Najlepiej sprawdzi się do tego lignina (podczas kiełkowania nasiona wydzielają duże ilości śluzu).
- Kupujemy nasiona przeznaczone na kiełki, z upraw ekologicznych (bez prezentu w postaci chemicznych dodatków).
- Nasiona umieszczamy na wilgotnej ligninie.
- Kilka razy dziennie zraszamy nasiona wodą.
- Kiełki są gotowe do spożycia po około 4-7 dniach.
- Przed spożyciem kiełki dokładnie płuczemy.
Kiełki rzeżuchy w kuchni
Kiełki rzeżuchy mają lekko pikantny smak – zawdzięczają to goryczkom i olejkom eterycznym. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. 100 gram kiełków zawiera jedynie 32 kcal. Powinniśmy spożywać je na surowo (pod wpływem gotowania tracą wartości odżywcze). Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, jajek, sałatek, past, omletów, twarożków. Wzbogaci smak również innych potraw takich jak kasza, ryż, zupa, sosy, ziemniaki, mięsa.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!