Chleb orkiszowy
Smaczny, zdrowy chleb orkiszowy – idealny na śniadanie. Chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze. Bardzo proste wykonanie – wykonany na drożdżach, wyjdzie każdemu!
Chleb orkiszowy jest znacznie zdrowszym zamiennikiem tradycyjnego białego pieczywa. Zawiera dużo cennego błonnika, dobrych węglowodanów i minerałów (potas, wapń, żelazo, cynk), a także sporo witamin (A, D, PP, E, B) i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecany jest zwłaszcza dla osób, które mają problemy z sercem i układem pokarmowym.
W tej wersji polecamy Wam szybki chleb orkiszowy na drożdżach. Rewelacyjnie smakuje z domowym masłem!
Chleb orkiszowy – przepis
Bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i niesamowicie smaczny chleb orkiszowy. Pełen cennych składników odżywczych! Chleb można bez problemu mrozić – warto przygotować więcej bochenków jednocześnie.
Składniki na chleb orkiszowy:
- 500 g mąki orkiszowej
- 35 g mielonego lnu
- 35 g nasion chia
- 1 saszetka suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 40 g masła
- 25 g miodu
- 500 ml wody
- 150 g nasion słonecznika
Przygotowanie chleba orkiszowego:
- W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, drożdże, sól, len, chia).
- Dodajemy miód, ciepłą (nie może być gorąca!) wodę, masło i miód.
- Całość bardzo dokładnie wyrabiamy.
- Dodajemy nasiona słonecznika (część zostawiamy do posypania bochenka przed pieczeniem).
- Ciasto przekładamy do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni, po czym wyjmujemy chleb z formy i pieczemy kolejne 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Chleb orkiszowy idealnie smakuje ze słonecznikiem. Możesz dodać jednak do niego dla urozmaicenia również sezam lub mak – będzie równie smaczny!
Z powodzeniem możesz również upiec taki chleb na zakwasie.