Jak zrobić pyszne, domowe masło w mniej niż 20 minut?
Pyszne, śmietankowe, domowe masło to smak, którego nie da się zapomnieć, a tym bardziej zastąpić. Idealnie pasuje do świeżego, chrupiącego, domowego pieczywa. Jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Koniecznie spróbuj!
Domowe masło dla całej rodziny – dlaczego warto?
Przygotowanie domowego masła jest banalnie proste. Wystarczy dobrej jakości śmietana lub śmietanka, mikser(w zasadzie i słoik wystarczy) i dobre chęci. Jeśli mamy dostęp tłustej, swojskiej śmietany od rolnika – tym lepiej. Masło otrzymane z takiej śmietany będzie produktem znacznie mniej przetworzonym, a co za tym idzie – bardziej wartościowym i naturalnym. Zostaną zachowane cenne bakterie probiotyczne, a także ważne enzymy, witaminy i minerały. Jeśli nie mamy dostępu do swojskiej śmietany – wystarczy kupić dobrej jakości przynajmniej 30% śmietanę/śmietankę w sklepie (bez dodatków) – masło również nam wyjdzie, choć nie będzie tak wartościowe jak to ze śmietany niepasteryzowanej.
Jak przygotować domowe masło?
Aby otrzymać pyszne domowe masło wystarczy 500 ml schłodzonej, dobrej, tłustej śmietany. Najprostszym sposobem będzie ubijanie jej mikserem. Proces ubijania wygląda następująco:
1) śmietana jest bardzo płynna
2) śmietana nabiera powietrza, zwiększa objętość – ubija się, jak na deser
3) zaczynają pojawiać się grudki świadczące o przebiciu śmietany
4) śmietana rozdziela się na dwie warstwy – maślankę i masło
Drugim sposobem ubijania śmietany na masło, jednak zdecydowanie bardziej czasochłonnym i wymagającym trochę siły jest ubijanie śmietany w zamkniętym słoiku (mocno potrząsamy słoikiem, aż śmietana rozdzieli się na masło i maślankę)
Na tym etapie wystarczy zebrać całe masło i dokładnie odcisnąć (maślanki nie wyrzucamy – jest smaczna, zdrowa i przyda się w kuchni).
W kolejnym kroku masło dokładnie płuczemy w misce z zimną wodą, aby pozbyć się resztek maślanki, która mogłaby negatywnie wpłynąć na smak i przechowywanie. Na koniec nadajemy domowemu masłu potrzebny kształt i odstawiamy w pojemniku do lodówki. Tak otrzymane domowe masło możemy przechowywać około 10 dni, a jego nadmiar możemy zamrozić.
Dlaczego warto przygotować domowe masło?
– Mamy pełną kontrolę nad „procesem produkcji”. Wybieramy najwyższej jakości śmietanę, nie dodajemy żadnych ulepszaczy, poprawiaczy smaków i innych niepotrzebnych, chemicznych dodatków.
– Produktem „ubocznym” jest maślanka, którą dodatkowo możemy wykorzystać – jest smaczna i zdrowa!
– Mamy pełną kontrolę i dowolność smaków – zależnie od własnych upodobań możemy dodać odrobinę soli, ziół, czosnku, natki pietruszki.
– Zachowujemy tradycję i przekazujemy tę tradycję swoim dzieciom.
– Jeśli przygotujemy je ze swojskiej śmietany, będzie dużo zdrowsze od sklepowego.
Czy domowe masło się opłaca?
To, czy domowe masło nam się opłaca, zależy od tego, na czym najbardziej nam zależy. Jeśli chodzi jedynie o kwestię ceny – raczej nie zaoszczędzimy za wiele. Jeśli jednak wziąć pod uwagę stosunek ceny do jakości, a także powyższe argumenty (dlaczego warto przygotować domowe masło) zdecydowanie można powiedzieć, że przygotowanie domowego masła się opłaca.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!