Pikowanie warzyw

Przez pikowanie warzyw rozumiemy kolejny etap ich rozmnażania. Poprzedza go siew oraz kiełkowanie. Na czym polega pikowanie, kiedy należy je wykonać oraz jakie są korzyści z wykonania tej czynności?

 

Pikowanie warzyw

Pikowanie rozsady, która została przygotowana w domu potrzebne jest do dalszego prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Pikowanie warzyw zapewnia pojedynczym roślinom odpowiednie przekształcenie się w sadzonki, które w wyznaczonym terminie sadzi się na wybrane miejsce w ogrodzie. Przy przygotowywaniu rozsady nasiona zazwyczaj sieje się gęsto. Gęsty siew zapewnia oszczędność miejsca w pojemnikach, jednak powoduje zbyt duże zagęszczenie rosnących siewek. Dlatego też przeprowadza się pikowanie roślin. Warzywa takie jak pomidory, kapusta, papryka, seler i kalafior najlepiej rozwijają się właśnie dzięki pikowaniu.

Korzyści wynikające z pikowania warzyw

Głównym celem pikowania jest dostarczenie roślinom odpowiednio dużej powierzchni potrzebnej do rozwoju. Siewki, które zostały wysiane gęsto dobrze rosną tylko w początkowej fazie rozwoju. Jest to zazwyczaj okres od 2 do 6 tygodni od momentu wykiełkowania roślin. Po tym czasie siewki stają się słabsze, a ich rozwój zostaje spowolniony. Rozpoczyna się bowiem konkurencja o wodę i składniki odżywcze oraz o niezbędne do procesu fotosyntezy światło.

pikowanie warzyw
Siewki, które zostały wysiane gęsto dobrze rosną tylko w początkowej fazie rozwoju.

Pikowanie warzyw zapewnia roślinom lepsze wykształcenie i wzmocnienie rozwijającego się systemu korzeniowego. Podczas pikowania najczęściej wierzchołek korzenia zostaje uszkodzony, dzięki czemu możliwa jest szybka regeneracja oraz rozwój korzeni bocznych. Nowo powstały system korzeniowy roślin jest zdecydowanie silniejszy. Ponadto dzięki pikowaniu sadzonki są bardziej odporne na groźne choroby (zwłaszcza grzybowe) i szkodniki.

Kiedy należy pikować siewki?

Pikowanie przeprowadza się w momencie, kiedy sadzonki wytworzyły dwa liście właściwe (oprócz liścieni, czyli pierwszej pary liści, które z czasem odpadną). Pikowanie warzyw wykonuje się najczęściej w okresie od 2 do 4 tygodni od momentu ich siewu.

pikowanie warzyw
Pikowanie warzyw wykonuje się najczęściej w okresie od 2 do 4 tygodni od momentu ich siewu.

Pikowania nie należy opóźniać, ponieważ wraz ze wzrostem roślin wzrasta również konkurencja pomiędzy nimi. Powoduje to znaczne osłabienie poszczególnych roślin. Ponadto ich duże zagęszczenie z połączeniu z wysoką temperaturą powietrza i dużą wilgotnością sprzyja rozwojowi groźnych chorób grzybowych.

Jak pikuje się rośliny?

Przed pikowaniem należy odpowiednio przygotować podłoże. Ziemia przeznaczona pod rośliny powinna być wolna od nasion chwastów. Najlepiej zastosować mieszankę torfu, ziemi kompostowej i piasku.

  1. Przygotowujemy również pojemniki jednorazowe (np. po jogurtach) lub wielokrotnego użytku. Ważne jest, aby pojemniki miały otwory na dnie. Dzięki nim zmniejszy się ryzyko gnicia korzeni oraz możliwość pojawienia się chorób grzybowych.
  2. Podłoże umieszczamy w przygotowanych pojemnikach, delikatnie je uciskając, aby zapobiec jego późniejszemu osiadaniu. Ziemię podlewamy wodą.
  3. Pojemnik, w którym znajdują się siewki przed pikowaniem należy obficie podlać. Przy pomocy łopatki z pojemnika wyciąga się po kilka roślin jednocześnie w taki sposób, aby korzeń otoczony był ziemią. Następnie palcami należy rozdzielić poszczególne siewki. Rośliny trzyma się za liść właściwy. Nie łapie się ich za łodygę, gdyż jest ona bardzo delikatna i może ulec uszkodzeniu.
  4. Następnie rośliny sadzimy do doniczek. Siewki umieszczamy w dołkach, które najlepiej zrobić palcem. Siewki koniecznie sadzimy głębiej, niż rosły wcześniej (minimalnie poniżej liścieni).
  5. Siewki najsłabsze lub uszkodzone należy usunąć.
  6. Posadzone rośliny podlewamy (nie kierujemy strumienia wody na liście, tylko bezpośrednio na podłoże).
  7. Początkowo młode sadzonki warto chronić przed nadmiernym nasłonecznieniem. Po ok. 2-3 dniach można je hartować.
pikowanie warzyw
Do pikowania należy przygotować pojemniki jednorazowe (np. po jogurtach) lub wielokrotnego użytku.

Hartowanie rozsady warzyw

Hartowanie siewek po pikowaniu zapewnia lepsze przyzwyczajenie się roślin do naturalnych warunków. Rośliny, które będą rosły w warunkach pokojowych będą zdecydowanie mniej odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne (temperaturę, wiatr, suszę i opady). Hartowanie roślin związane jest głównie ze stopniowym ograniczaniem podlewania oraz obniżaniu temperatury dzięki otwieraniu okien w pomieszczeniach. Pojemniki z siewkami można również wystawiać na zewnątrz, zwiększając stopniowo czas pozostawiania ich „na powietrzu”. Rośliny takie jak pomidory sadzi się do gruntu dopiero po 15 maja, kiedy minie ryzyko wystąpienia zimnych ogrodników.

Pikowanie warzyw zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój roślin oraz selekcję polegającą na wyborze do dalszej hodowli tylko najlepszych i najsilniejszych roślin.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne! 

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://lovenatura.pl/pikowanie-warzyw/
Twitter

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)