Superfoods na odporność, czyli naturalne sposoby na wzmocnienie systemu immunologicznego
Jeśli starasz się wzmocnić swój system immunologiczny, koniecznie poznaj superfoods na odporność. Są to produkty szczególnie bogate w cenne składniki odżywcze i związki bioaktywne. Warto wprowadzić je do swojej codziennej diety.
Czym są superfoods?
Superfoods (superżywność) to żywność, która ma bardzo korzystny wpływ dla zdrowia człowieka. Co prawda nie ma jednej, sprecyzowanej listy superfoods, ani rygorystycznie określonych norm, które pozwalają produkt zaliczyć do tej grupy, jednak można z czystym sumieniem powiedzieć, że na termin superfood zasługują tylko produkty naturalne, nieprzetworzone, o wyjątkowo cennych właściwościach zdrowotnych. Są to produkty szczególnie bogate w cenne składniki odżywcze i związki bioaktywne. Superfoods na odporność to szczególna grupa żywności, która wspomaga układ immunologiczny do walki z infekcjami. Warto jeść je przez cały rok.
Superfoods na odporność – na które produkty warto postawić?
– Kiełki
Bardzo bogate i cenne źródło składników pokarmowych. Znajdziemy tu cenne witaminy i aminokwasy, a także błonnik, chlorofil i składniki mineralne. To dobre źródło (zależnie od rodzaju kiełków) magnezu i potasu, przyswajalnego białka, kwasu foliowego i antyoksydantów.
– Algi
Polecana jest zwłaszcza spirulina i chlorella. Mają bardzo wysoką wartość odżywczą i bardzo potężne walory lecznicze. Są bogatym źródłem białka, witaminy E, witaminy A, jodu i beta-karotenu. To także bogate źródło kwasów omega-3 i omega-6
– Miód
Naturalny antybiotyk. Płynne złoto. Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Zawiera dużo potasu, witamin z grupy B, fosforu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego. Zwiększa odporność organizmu i pomaga mu w walce z infekcjami.
– Kasza Jaglana
Bardzo bogate źródło witamin z grupy B, witaminy E, wapnia, żelaza, fosforu i krzemu, lecytyny. Cenne źródło antyoksydantów. Działa antywirusowo. Uważana jest za naturalny antybiotyk – doskonale radzi sobie również z infekcjami grzybiczymi.
– Jagody Acai
Posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Bogate źródło przeciwutleniaczy: EGCG, kwercetyny, resveratrolu, antocyjanów i katechiny. Zawierają ponadto dużą dawkę witamin: A, C, K, E i wit. z grupy B, a także wapń, potas, żelazo, sód, chrom, magnez, cynk, fosfor, miedź. Idealnie stymulują układ immunologiczny, redukują zmęczenie, poprawiają sprawność umysłową i zapobiegają stresowi oksydacyjnemu.
– Pyłek Pszczeli
Cenne źródło witamin (E, A, D, C i wit. z grupy B), a także minerałów (wapń, miedź, fosfor, potas, sód, mangan, selen, żelazo, cynk, krzem). Wzmacnia system odpornościowy – działa przeciwwirusowo. Ma działanie antybiotyczne – hamuje rozwój bakterii. Redukuje stany zapalne.
– Jagody Goji
Bogate źródło witamin z grupy B i witaminy E, a także żelaza, miedzi, cynku, wapnia, a także antyoksydantów i pełnowartościowego białka. Nie tylko bardzo skutecznie wzmacniają układ odpornościowy, ale również spowalniają procesy starzenia i dodają energii.
– Młody Jęczmień
Posiada wysoką zawartość chlorofilu, jest bogatym źródłem wapnia, potasu i witamin z grupy B. To także cenne źródło witaminy C i żelaza. Znajdziemy w nim również magnez, miedź i cynk. Działa detoksykacyjnie, wzmacnia system odpornościowy.
– Nasiona Chia
Bardzo bogate źródło białka, kwasów omega-3, a także witamin z grupy B, błonnika, wapnia, cynku, magnezu i manganu. Pozytywnie wpływają na odporność i kondycję organizmu.
– Propolis
Propolis otrzymujemy „w prezencie”, oprócz miodu, od naszych pracowitych pszczół. Ma silne właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i antygrzybicze. Wzmacnia odporność organizmu – polecany jest jednak nie tylko w prewencji, ale również do skutecznej walki z przeziębieniem i grypą. Będzie pomocny przy dolegliwościach związanych z zatokami, górnymi drogami oddechowymi, uszami.
Zanim pójdziesz do lekarza – zajrzyj do talerza
Pamiętaj, że odporność organizmu należy wzmacniać systematycznie i cierpliwie. Warto postawić na medycynę naturalną. Nie wystarczy łyżeczka miodu dla smaku, ani deser Chia w niedzielę. Jeśli Twój system immunologiczny jest słaby – zajrzyj do swojego talerza. Tu w większości przypadków jest odpowiedź na pytanie „dlaczego ciągle chorujemy„. Duże ilości cukru, produktów wysokoprzetworzonych, białej mąki, mało warzyw i owoców, mało kiszonek i naturalnych probiotyków, mało cennych tłuszczy. Superfoods na odporność to bardzo dobry sposób na wzmocnienie organizmu – jednak nie jest to cudowny lek, który jak za machnięciem czarodziejskiej różdżki zamieni nas w ludzi zdrowych i superodpornych. Wprowadzenie superfoods na odporność do codziennej diety to dobry początek. Jednak walka jest zdecydowanie bardziej złożona – wymaga systematyczności na wielu polach jednocześnie.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!