Choroby ogórków gruntowych – charakterystyka, profilaktyka i zwalczanie
Ogórki są popularnymi warzywami uprawianymi w naszych ogrodach oraz na działkach. Jednak ich uprawa nie należy do najłatwiejszych. Są to bowiem rośliny podatne na wiele groźnych chorób. Choroby ogórków gruntowych wpływają niekorzystnie na ich wzrost i rozwój oraz na wielkość uzyskiwanych plonów.
Choroby ogórków gruntowych
Ogórek jest rośliną z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae Juss.). Ogórki gruntowe uprawiane w ogrodach są bardzo podatne na wiele chorób. Czynnikiem sprzyjającym ich występowaniu jest m.in. zwilżanie powierzchni liści wodą podczas podlewania oraz brak zmianowania (uprawa ogórków przez kilka lat z rzędu na tym samym stanowisku). Również uprawa ogórków po innych roślinach z rodziny dyniowatych sprzyja występowaniu groźnych chorób. Choroby ogórków gruntowych mogą być również skutkiem niewłaściwego wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych. Dotyczy to głównie uszkodzeń mechanicznych roślin oraz przenoszeniu patogenów z przeznaczonych do pielęgnacji narzędzi. Również nieodpowiednie warunki dotyczące zbyt wysokiej wilgotności lub niewłaściwej temperatury mogą doprowadzić do rozwoju chorób pochodzenia grzybowego.
Mączniak prawdziwy
Sprawcą choroby jest grzyb Erysiphe polyphaga. Warunkami sprzyjającymi rozwojowi choroby jest wysoka wilgotność powietrza i temperatura. Do objawów choroby możemy zaliczyć jasne plamy niewielkich rozmiarów, które pojawiają się na górnej oraz spodniej stronie liści rośliny. Często można je zaobserwować również na pędach oraz ogonkach liściowych. Z czasem wielkość plam zwiększa się, zajmując cały liść, na którym zaobserwować można mączysty nalot. Liście z czasem żółkną i zamierają.
Profilaktyka w przypadku mączniaka prawdziwego polega przede wszystkim na stosowaniu zmianowania upraw warzywnych, dezynfekcji narzędzi, które stosuje się w uprawie ogórka oraz na unikaniu zwilżania roślin wodą w trakcie podlewania. Choroby ogórków gruntowych można zwalczać ekologicznie, bez stosowania środków chemicznych. Do głównych metod zalicza się m.in. podlewanie oraz opryskiwanie upraw ogórka gruntowego preparatami pochodzenia roślinnego. Zalicza się do nich wywar z wrotyczu, cebuli, czosnku lub krwawnika.
Mączniak rzekomy
Sprawcą choroby jest grzyb Pseudoperonospora cubensis. Warunkami sprzyjającymi rozwojowi choroby jest podobnie, jak w przypadku mączniaka prawdziwego – wysoka wilgotność powietrza oraz temperatura. Objawy choroby widoczne są w lecie. Zalicza się do nich żółto-oliwkowe plamy niewielkich rozmiarów, które pojawiają się na zewnętrznej stronie blaszki liściowej. Z czasem plamy zajmują całą blaszkę, która następnie staje się brązowa, po czym zamiera. Choroba ta powoduje znaczną obniżkę jakości oraz ilości plonu.
Choroby ogórków gruntowych można zwalczać ekologicznie.
Profilaktyka w przypadku mączniaka rzekomego jest podobna do tej stosowanej w przypadku mączniaka prawdziwego. Choroby ogórków gruntowych można zwalczać ekologicznie. Główną metodą jest podlewanie i opryskiwanie uprawy ogórka gruntowego preparatami pochodzenia roślinnego, do których należy wywar ze skrzypu oraz z czosnku.
Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka
Sprawcą choroby jest bakteria Pseudomonas syringae. Rozwojowi choroby sprzyjają cieplejsze dni oraz chłodniejsze noce. W czasie wegetacji roślin bakteria przenoszona jest przez deszcz, owady zapylające oraz mechanicznie – na stosowanych w uprawie narzędziach. Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka atakuje młode siewki oraz dorosłe ogórki. Objawami choroby są pojawiające się plamy barwy jasnozielonej, które z czasem zwiększają swoją powierzchnię, obejmując cały liść. Plamy można zaobserwować również na owocach, na których pojawiają się najczęściej w formie wodnistych zagłębień. Miejscem zimowania bakterii są zarówno resztki roślinne, jak również nasiona. Chorobę można dość łatwo pomylić z mączniakiem rzekomym, gdyż okres pojawu objawów obu chorób jest podobny.
Bakretyją kanciastą plamistość ogórka można dość łatwo pomylić z mączniakiem rzekomym, gdyż okres pojawu objawów obu chorób jest podobny.
Profilaktyka w przypadku bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka związana jest przede wszystkim z usuwaniem oraz niszczeniem pozostałych resztek roślinnych. To również korzystanie z materiału siewnego dobrej jakości, zmianowanie oraz odkażanie narzędzi potrzebnych w uprawie ogórka gruntowego. Zaleca się również uprawę gorczycy, jako przedplonu. Warto również uprawiać odmiany ogórków, które charakteryzuje odporność lub tolerancyjność na tę chorobę.
Mozaika ogórka
Jest to choroba wirusowa Cucumis mosaic virus, CMV, której rozwojowi sprzyja obecność szkodników, do których zalicza się mszyce oraz mączliki szklarniowe. Choroba może się również przenosić mechanicznie w czasie wykonywania prac pielęgnacyjnych. Jej objawami są plami barwy żółto-zielonej, które najczęściej występują na młodych liściach. Z czasem stają się one małe oraz zniekształcone. Następnie całe rośliny karłowacieją. Następuje zahamowanie ich wzrostu. Na owocach zaobserwować można guzki.
Profilaktyka polega głównie na uprawie odmian odpornych na tę chorobę, odkażaniu narzędzi oraz na ostrożnej eliminacji roślin z objawami mozaiki ogórka. Profilaktyka polega również na eliminacji mszyc i mączlików szklarniowych oraz korzystaniu tylko z nasion dobrej jakości. Nie zaleca się uprawy ogórka gruntowego w bezpośrednim sąsiedztwie roślin wrażliwych na tę chorobę, do których zalicza się pomidory, selery oraz groch.
Fuzaryjne więdnięcie ogórka
Sprawcą choroby jest grzyb Fusarium oxysporum. Rozwojowi choroby sprzyjają pozostałe po zbiorach resztki pożniwne. Chorobę zaobserwować można na siewkach w postaci zgorzeli siewek oraz na dorosłych ogórkach. Siewki, które zostały porażone chorobą, zamierają. Początkowo choroba przebiega bezobjawowo – aż do momentu, kiedy liście nie zaczną więdnąć. Wówczas na ich powierzchni pojawia się nalot grzybni. Rośliny porażone tą chorobą zamierają.
Profilaktyka polega przede wszystkim na dokładnym odkażaniu narzędzi oraz ziemi w szklarniach i tunelach foliowych.
Choroby ogórków gruntowych – alternarioza
Sprawcą choroby jest grzyb Alternaria cucumerina. Rzadko poraża on ogórki. Pojawia się w późniejszym okresie, podczas ciepłej i wilgotnej pogody. Objawami choroby są nekrotyczne plamy z dobrze widoczną żółto-zieloną obwódką na górnej stronie liścia. Z czasem liście zasychają i wykruszają się. Te najsilniej porażone zamierają. Choroba może porażać również owoce.
Profilaktyka polega głównie na zmianowaniu upraw, dezynfekcji narzędzi oraz unikaniu zwilżania roślin wodą w trakcie podlewania roślin.
Choroby ogórków gruntowych można zwalczać ekologicznie, bez zbędnej chemii. Stosowanie odpowiedniej profilaktyki z pewnością ograniczy ryzyko porażenia uprawy ogórka gruntowego groźnymi chorobami.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!