Hartowanie rozsady – po co i jak hartować rozsadę?

Maj jest miesiącem, w którym przygotowaną w domowych warunkach rozsadę sadzimy w gruncie. Zanim to nastąpi, powinniśmy stopniowo przeprowadzić hartowanie rozsady, które polega na przyzwyczajaniu jej do panujących na zewnątrz warunków. Jak hartować rozsadę, aby nasze rośliny jak najlepiej zniosły przeniesienie do gruntu?

Hartowanie rozsady – definicja

Proces hartowania roślin jest stałym i koniecznym etapem prac ogrodniczych. Hartowanie rozsady polega na stopniowym przyzwyczajaniu wyhodowanych w domowych warunkach roślin do niższych temperatur panujących na zewnątrz, a także do coraz silniejszego oddziaływania promieni słonecznych i wiatru. W przeciwnym razie po posadzeniu rozsady do gruntu rośliny mogą się nieprawidłowo rozwijać, a nierzadko nawet całkowicie zamierać.

jak hartować rozsadę
Hartowanie rozsady polega na stopniowym przyzwyczajaniu roślin do niższych temperatur panujących na zewnątrz.

Niezahartowana rozsada może nie mieć szans przetrwać niskich temperatur, które często występują w maju. Hartowanie sadzonek to to nic innego jak szereg działań, które pozwalają przyzwyczaić sadzonki przygotowywane w domu, inspekcie lub tunelu foliowym do zmiennych warunków panujących w przydomowym ogrodzie lub na działce.

Jak hartować rozsadę?  

Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak hartować rozsadę. Hartowanie rozsady w pierwszym etapie polega na uchylaniu okien w bezpośrednim sąsiedztwie sadzonek, które znajdują się na okiennych parapetach. Na początku robimy to krótko, a następnie czas wietrzenia stopniowo wydłużamy. Następnie okna możemy pozostawić rozchylone również na noc. Kolejny etap polega na wystawianiu rozsady na zewnątrz, np. na balkon i pozostawianiu jej tam przez kilka godzin. Miejsce, w którym hartujemy rośliny powinno być zacienione i osłonięte od wiatru.

hartowanie rozsady warzyw
Hartowanie rozsady polega m.in. na ograniczeniu podlewania.

W sprzyjających warunkach pod koniec hartowania rozsadę możemy pozostawić na zewnątrz również na noc. Jest to oczywiście możliwe w momencie, kiedy nie są zapowiadane przymrozki. Hartowanie roślin polega również na ograniczeniu podlewania. Na kilka dni przed planowanym wysadzeniem rozsady na zewnątrz ograniczamy również jej podlewanie. Z kolei bezpośrednio przed sadzeniem rośliny powinniśmy obficie podlać.

Hartowanie rozsady – ile czasu hartować rozsadę?

Hartowanie rozsady powinno trwać od 7 do 14 dni. Czas tego procesu uzależniony jest przede wszystkim od przebiegu pogody. Większość roślin hartuje się w kwietniu i w maju. W trakcie hartowania rozsady w roślinach zachodzą zmiany morfologiczne oraz anatomiczne. Zachodzące zmiany w wyglądzie roślin są dla nas sygnałem, że rośliny są już gotowe do wysadzenia na stałe miejsce do gruntu.

kiedy hartować rozsadę
Hartowanie rozsady przyczynia się do zwiększenia odporności roślin na panujące zwłaszcza nocami niskie temperatury.

W wyniku hartowania rośliny stają się nieco ciemniejsze i bardziej krępe. Ponadto łodygi oraz liście naszej rozsady najczęściej grubieją i stają się coraz mocniejsze. Hartowanie przyczynia się do zwiększenia odporności roślin na panujące zwłaszcza nocami niskie temperatury oraz na bezpośrednie działanie promieni słonecznych i niekorzystny wpływ wiatru.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

 

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)